در کشور ما 90 درصد جراحیهای زیبایی مربوط به جراحی بینی است و این نوع جراحی 7 برابر کشورهای غربی در حال انجام است
تاريخ انتشار: يکشنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۱۶:۱۹
مطبهای پزشکان جراحی زیبایی از شلوغترین مطبها در کشور ما است. دست کم دیدن اتاق انتظار دو مطب متخصص زیبایی که نشانگر این مطلب بود. مثلاً در اتاق انتظار دکتر «ف» که در یکی از مناطق شمال غربی تهران قرار دارد؛ حدود بیست نفر ویزیت دکتر بودند.
در این میان مشکل دو- سه نفر از ناحیهی بینی! و مشکل چند تایی هم سایر قسمتهای صورت بود. برای نمونه، پروانه، درباره علت مراجعهاش به مطب پزشک زیبایی به «حمایت »میگوید: «من سال قبل بینیام را همین دکتر عمل کرد و راضی بودم، حالاهم مراجعه کردم تا با تزریق ژل دایمی لبهایم را برجسته بکنم. » البته او اعتقادی به مضر بودن تزریق ژل نداشت و در این باره گفت : «خطرناک بودن فقط مال وقتیه که کار را یک غیرحرفهای انجام بدهد، وگرنه تزریق خودش مشکلی ایجاد نمیکند.» این اظهارنظر در حالی ست که به نظر یک فوق تخصص جراحی پلاستیک «ژلهای دایمی که با مارکها و اسامی مختلفی همراه است به هیچ وجه به بیماران توصیه نمیشود؛ زیرا به دنبال تزریق این ژلها از یک ماه تا 10 سال بعد ممکن است واکنشهایی در بدن فرد ایجاد شود که به دنبال آن عوارض خطرناک و جبران ناپذیری در فرد رخ دهد.» البته در بین مراجعان، کسانی هم بودند که برای ترمیم خرابکاریهای قبلی، به متخصص مراجعه کرده بودند. ماندانا یکی از این افراد بود که برای ترمیم گونههایش به این پزشک مراجعه کرده بود. او در مورد علت بروز این ناهنجاری محسوس در گونههایش، گفت : «همهی این دردسرها به خاطر اعتماد بی جهتم به آن آرایشگر بود.» او توضیح می دهدکه : «چند وقتی بود که تعریف مهارت یک آرایشگر را در تزریق انواع ژل شنیده بودم. به همین خاطر یک ماه قبل به سالن زیبایی او مراجعه کردم و حالا هم که نتیجهی آن رامی بینید. از آن موقع تابه حال کار من این شده که به پزشکان مختلف جراحی پلاستیک مراجعه کنم تا شاید چهرهی قبلیم رابدست آورم.» .
آقایان هم از قافله زیبایی عقب نیستند ! اما اگر فکرمی کنید که موضوع جراحیهای زیبایی فقط مختص خانمهاست، سخت در اشتباه اید. یکی از دلایلی هم که آقایان را به جراحی زیبایی وامی دارد، مسئلهی زیبا جلوه کردن در نظر همسرانشان است، موضوعی که البته بین زنان و مردان مشترک است. همچنین برخی از آقایان هم که معتقدند جامعه بیشتر بر اساس شکل ظاهرشان در مورد آنها قضاوت میکند، به این گونه جراحی تن میدهند. اما نوع این اعمال در میان مردان وزنان متفاوت است ،برای مثال آقایان بیشتر طرفدار کاشت مو ولیپوساکشن هستند، هرچند که طرفداران جراحی بینی هم در بین آنا ن کم نیست. به طور نمونه مهران در این باره میگوید: «حالا دیگه برای ازدواج علاوه بر پول و اتومبیل و خانه باید چهرهی قابل قبولی هم داشته باشی. میدانید که این روزها عقل مردم بیشتر به چشمانشان است و اگر خوش تیپ نباشند کسی به آنان توجه نمیکند. مثلاً پسر عموی من که چند وقت پیش به خواستگاری رفته بود، یکی از شرطهایی که برای او گذاشته بودند، جراحی بینیاش بود. ».
جراحی پلاستیک در ایران هفت برابر کشورهای غربی فکر میکنید کشور ما در جراحیهای زیبایی، چه مقامی در جهان دارد. بر اساس گفته های دکتر محسن نراقی رییس انجمن تحقیقات راینولوژی : «در کشور ما 90 درصد جراحیهای زیبایی مربوط به جراحی بینی است و این نوع جراحی 7 برابر کشورهای غربی در حال انجام است.»دکتر نراقی در ادامهی اظهارات خود در مورد علت گرایش به جراحی زیبایی گفت : «ایرانیها به زیبایی خیلی اهمیت میدهند و فرهنگی حاکم شده که برخی افراد وقتی به سن میان سالی میرسند با تلقین اطرافیان عمل زیبایی برایشان امری ساده جلوه میکند و به راحتی بخشی از صورت خود مانند پلک یا بینی را به زیر تیغ جراحی زیبایی میسپارند. » .
هویت گم شده ای که با زیبایی میجوییم به گفتهی دکتر فربد شریعت : «کمبود اعتمادبهنفس و داشتن افسردگی رامی توان از عوامل اصرار بر جراحی زیبایی دانست. همچنین بر اساس بررسیهای صورت گرفته، ضعف شخصیت و داشتن خلاء های درونی از دیگر عوامل روا نی موثر در گرایش افراد به جراحیهای زیبایی است. » این روان شناس در ادامه به «حمایت» میگوید : البته در این میان گروه دیگری هم وجود دارد که دچار بیماری- اختلال تصویر ذهنی از بدن هستند. مبتلایان به این اختلال همواره دارای یک تصویر نامطلوب ذهنی از یک یا چند قسمت بدنشان هستند که همین هم باعث میشود تا همواره دچار توهم زشت بودن باشند. تصویری که حتی بعد از اعمال جراحی هم بهبود پیدا نمیکند و در نهایت باعث بروز افسردگی در آنان میشود. همچنین محبوبه نادری به عنوان یک پژوهشگر حوزه روان شناسی اجتماعی به «حمایت» میگوید: «متأسفانه یکی از فرهنگهای غلطی که در سالهای اخیر در جامعهی ما رواج پیداکرده، موضوع گرایش افراطی به زیبایی است که تا مرحلهی ظاهرپرستی پیشرفته است. به طوری که امروزه برخی از افراد حاضرند با پرداخت مبالغی گزاف و ریسک بر سر زندگی، به این امر مبادرت کنند. » نادری در ادامه میافزاید: «شاید بتوان گفت که گم شدن هویت انسانها در جامعهی امروزی و گرایش پیدا کردن به سمت نیازهای کاذب ازجمله عوامل و سبب ساز گسترش فزاینده این جراحیهاست. موضوعی که امروزه مورد غفلت قرارگرفته است وباگذشت زمان میتواند مشکل ساز شود.»