ساعت کاری بانک‌های دولتی از 16 شهریور ماه
جرم نوشتن پارک مساوی با پنچری
نگران این 60 درصد باشیم
تعداد ازدواج مهم است یا دوام آن؟!
درس عبرتی که از روابط آنکارا - مسکو باید گرفت
۳۹ درصد خودروهای جهان سفیداند!
سازمان جهانی بهداشت یکی از پرطرفدارترین افزودنی‌های خوراک ...
گران قیمت‌ترین بازیکنان فوتبال جهان معرفی شدند
تسهیلات اعطایی با قیمت مسکن هیچ تناسبی ندارد!
ساعات جدید کاری بانکها، ادارات و حمل و نقل عمومی
3 July 2025, پنجشنبه ۱۲ تير ۱۴۰۴ , ۸ محرّم ۱۴۴۷
پيوندها ارسال خبر ارتباط با ما جستجوی پيشرفته آرشيو نسخه تلکس خبرنامه RSS
 
صفحه اصلی سياسی اجتماعی اقتصادی فرهنگي دانش و فناوري گزارش تصويری
 
داخلی     آرشيو گفتگو     كتاب و ادبيات
کد مطلب : 1529
۰
توصيه مطلب 
در جايزه‌هاي ادبي دولتي چيزي خارج از ادبيات مهم است
در واقع وقتي بخشي از جامعه‌ي ادبي اعلام مي‌كند من نظر اين داور‌ها را قبول ندارم؛ يعني خوب يا بد، مرجعيت ادبي تضعيف شده است
تاريخ انتشار: دوشنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۹ ساعت ۰۸:۳۰
در جايزه‌هاي ادبي دولتي چيزي خارج از ادبيات مهم است
تيترآنلاين - سينا داد‌خواه معتقد است: اعتراض به نتايج جايزه‌هاي ادبي نشان‌دهنده‌ي قبول نداشتن انتخاب داور‌هاست و اين نشان مي‌دهد كه مرجعيت ادبي دارد از بين مي‌رود.

اين داستان‌نويس با اشاره به تأثير‌گذاري جايزه‌هاي ادبي در سال‌هاي گذشته، گفت: در اوايل دهه‌ي 80، جايزه‌هاي ادبي در اوج بودند و تأثير‌گذاري عجيبي داشتند. مثلا اعلام نتيجه‌ي جايزه‌ي ادبي گلشيري، چاپ كتاب‌ها را عوض مي‌كرد و به چاپ‌هاي بعدي مي‌رساند و در واقع به نويسنده فرصتي براي ديده ‌شدن مي‌داد.

او با اشاره به اين موضوع كه اعلام نظرهاي شخصي درباره‌ي ادبيات در آن زمان كم‌تر بود، گفت: در آن موقع چون اينترنت هم كم‌تر گسترش يافته بود، اعمال نظر جايزه‌هاي ادبي تأثير بيش‌تري داشت.

اين نويسنده با اشاره به برگزاري جايزه‌هاي ادبي در فصل پاييز گفت: در سال 83 يا 84 جايزه‌ي گلشيري توانست در فرهنگسراي نياوران مراسم پاياني خود را با شركت‌كنندگان بسيار برگزار كند و شكوه زيادي داشت. همه‌ منتظر بودند آذر شود و فصل جوايز برسد. همچنين جايزه‌ي مهرگان ادب (پكا) كه توسط چند ناشر برگزار مي‌شد، مراسم پاياني خود را با شركت‌كنندگان بسيار و به صورت بسيار صميمي برگزار مي‌كرد و بسيار تأثير‌گذار بود؛ اما به مرور از اين تأثير‌گذاري كم شده است.

او با اشاره به محدوديت‌هاي جايزه‌هاي ادبي گفت: محدوديت‌ها باعث شده است تا اين جوايز نتوانند به درستي به فعاليت خود ادامه دهند. براي مثال، مكاني براي برگزاري مراسم به آن‌ها داده نمي‌شود و خبرگزاري‌هاي دولتي خبرهاي آن‌ها را پوشش نمي‌دهند. اين جايزه‌ها را بايكوت حمايتي و خبري مي‌كنند و آن‌ها كم‌كم عملا نفوذ خود را از دست مي‌دهند.

اين داستان‌نويس با اشاره به لزوم حمايت‌هاي دولتي از جايزه‌هاي خصوصي گفت: جايزه‌هاي خصوصي مانند هر تشكل مردم‌نهاد ديگري به حمايت‌هاي حداقلي نهادهاي دولتي احتياج دارند. البته قبلا اين ديدگاه وجود داشت تا از آ‌ن‌ها حمايت شود؛ اما بعدا اين ديدگاه حمايتي برداشته شد و در نتيجه آن‌ها با بحران مواجه شدند.

دادخواه ديگر دليل كم‌رنگ‌ شدن جايزه‌هاي ادبي را از بين ‌رفتن مرجعيت ادبي خواند و گفت: كم‌كم مرجعيت ادبي دارد از بين مي‌رود؛ زيرا ما در دهه‌ي 70، كساني چون رضا براهني، احمد شاملو و هوشنگ گلشيري را داشتيم. همين اسم‌ها كمك مي‌كرد تا ادبيات مستقل و خلاق اعتماد به نفس خود را حفظ كند؛ اما با رفتن براهني از ايران و مرگ شاملو و گلشيري، مرجعيت ادبي هم در كشور برداشته شد. آن موقع خط سره و ناسره وجود داشت؛ اما بعد از آن، عملا تأثير قدرت قضاوت و داوري جوايز كم شد و ما هنوز نتوانسته‌ايم متر و معياري به وجود بياوريم كه اكثريت غاطبه‌ي ادبي آن را قبول داشته باشند.

داد‌خواه به برخي اعتراض‌ها به جايزه‌هاي ادبي اشاره و عنوان كرد: از سال‌هاي 83 و 84 بازندگان جرزني كردند و كساني كه اسم‌شان به عنوان برگزيده نيامده بود، اعتراض خود را بيان كردند و اين يعني ما قضاوت شما را قبول نداريم. در واقع وقتي بخشي از جامعه‌ي ادبي اعلام مي‌كند من نظر اين داور‌ها را قبول ندارم؛ يعني خوب يا بد، مرجعيت ادبي تضعيف شده است.

نويسنده‌ي «يوسف‌آباد، خيابان سي‌وسوم» با اشاره به تفاوت عملكرد جايزه‌هاي ادبي دولتي و جايزه‌هاي ادبي خصوصي، گفت: جايزه‌ي ادبي برآيند سليقه‌ي هيأت داوران آن جايزه است و مهم اين است كه به رأي آن داوران ترتيب اثر داده شود. در جوايز دولتي به نظر من چنين چيزي وجود ندارد و به خاطر ادبيات جايزه داده نمي‌شود.

او همچنين با اشاره به كانديدا بودن خود براي جايزه‌ي ادبي«گام اول» گفت: من اين را از آن‌جا كه خود نامزد جايزه‌ي ادبي دولتي بوده‌ام، دريافته‌ام. در جايزه‌هاي ادبي دولتي چيزي خارج از ادبيات مهم است و حتا ممكن است در نظر داوران اين جايزه‌ها هم اعمال نفوذ صورت بگيرد.

او با ابراز اميدواري نسبت به آينده‌ي اين جايزه‌ها گفت: مي‌شود به آينده‌ي اين جوايز اميدوار بود و اگر يك عقلانيت ساختاري پشت آن‌ها باشد و مرام‌نامه‌اي براي‌شان تنظيم شود و آن‌ها مطابق همان اصول عمل كنند، اين جوايز مي‌توانند خوب عمل كنند و اگر جايزه‌ها غيرشخصي شوند، مي‌شود روي‌شان حساب كرد كه متأسفانه اكنون چنين رويكردي در آن‌ها وجود ندارد.

به گزارش ايسنا، سينا داد‌خواه با رمان «يوسف‌آباد خيابان سي‌وسوم» برگزيده‌ي بخش نظرسنجي جايزه‌ي «روزي روزگاري» شد. او همچنين كانديداي جايزه‌ي ادبي «گام اول» بود. امسال نيز در جايزه‌ي بنياد گلشيري و جايزه‌ي ادبي نويسندگان و منتقدان مطبوعات، جزو نامزدهاست.
Share/Save/Bookmark
تعداد ازدواج مهم است یا دوام آن؟!
تسهیلات اعطایی با قیمت مسکن هیچ تناسبی ندارد!
روش‌های برخورد با کشف حجاب عوض می‌شود
ساعت کاری بانک‌های دولتی از 16 شهریور ماه
درس عبرتی که از روابط آنکارا - مسکو باید گرفت
۳۹ درصد خودروهای جهان سفیداند!
تغییر در حوزه‌ کتاب خیلی هم واقعیت ندارد
جهان ادبیات یکی از نابغه‌هایش را از دست داد
ترجمه منطق الطیر عطار در فرانسه، 21 هزار نسخه فروش رفته است
سرانه‌ی پایین مطالعه و خلاء مدیریت فرهنگی
تنهایی مترجم صدسال تنهایی
اداره کتاب مسوولیت‌های متعددی جز ممیزی دارد
 
صفحه اصلی پيوندها ارسال خبر ارتباط با ما جستجوی پيشرفته آرشيو نسخه تلکس نسخه موبايل RSS
سياسی اجتماعی اقتصادی فرهنگي دانش و فناوري

تمام حقوق محفوظ بوده و استفاده از مطالب سايت با ذکر منبع بلامانع است.

Copyright©2009- Titronline.ir, All Rights Reserved. info@Titronline.ir

توليد شده توسط نرم افزار جامع ”استوديو خبر“