استفتاء از مقام معظم رهبری درخصوص سرقت ادبی از آثار
براساس گفته رهبری، در كپى و استفاده و خريد و فروش هر اثرى بنا بر احتياط واجب، رعايت حقوق صاحبان آن اثر، از طريق كسب اجازه لازم است
تاريخ انتشار: چهارشنبه ۶ دی ۱۳۹۱ ساعت ۲۱:۵۶
مقام معظم رهبری به استفتاء عرفان نظرآهاری، شاعر و نویسنده، نسبت به موضوع سرقت ادبی از آثارش پاسخ دادند. براساس گفته رهبری، در كپى و استفاده و خريد و فروش هر اثرى بنا بر احتياط واجب، رعايت حقوق صاحبان آن اثر، از طريق كسب اجازه لازم است.
به گزارش ایبنا، عرفان نظرآهاری به دنبال مساله انتشار آثارش در کتابهای گردآوری شده به دفتر مقام معظم رهبری، استفتائی را ارسال کرد که به شرح زیر است:
«با سلام و درود و احترام» کتابسازی و سرقت ادبی به پدیده روز جامعه ما بدل شده است. هر روزه شاهد نشر و توزیع کتابهایی هستیم که نام گرد آورنده در شناسه آن درج شده. این کتابها از نوشتهها، داستانها، اشعار، ترجمهها و مطالب گوناگون تشکیل شده بیآنکه از پدید آورندگان اصلی آثار کسب اجازه شده باشد و یا حتی نامشان در کتاب ذکر شود. طبق ماده ۲۳ و ۲۴ قانون هر کس تمام یا قسمتی از اثر دیگری را بدون اجازه او نشر و پخش و عرضه کند، مجرم است و از ۶ ماه تا ۳ سال حبس تادیبی دارد. اما وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی تنها ناظر به محتوا است و به کتابهای گردآوری بدون رضایت صاحبان اثر مجوز میدهد. حکم رهبری درباره کتابهای گردآوری چیست؟»
در پاسخ این استفتاء مقام معظم رهبری، اینگونه پاسخ دادند: «به طور كلى در كپى و استفاده و خريد و فروش هر اثرى بنابر احتياط واجب، رعايت حقوق صاحبان آن اثر، از طريق كسب اجازه لازم است و از استفاده و كپیبرداری بنابر احتياط خودداری كنيد مگر اينكه بدانيد كه صاحبان آن اثر كپی برداشتن را اجازه دادهاند.»
با توجه به این تبادل نظر و پاسخ رهبر معظم انقلاب به این مساله، انتشار بسیاری از کتابهایی که به بازار نشر راه ميیابند، به لحاظ شرعی صحیح نیست، مگر آنکه چاپ آنها منوط به کسب مجوز از صاحبان آثار باشد، در غیر این صورت باید بر این دسته آثار خط بطلان کشید.