اگر شما هم قد نسبتا کوتاهي داريد شايد بارها آرزو کرده باشيد که مي شد از ارتفاع بالاتري به دنيا نگاه کنيد، وقتي بچه دار مي شويد، دلتان مي خواهد اين آرزو را در قامت کودکتان بر آورده شده ببينيد. اما خوب چه مي شود کرد، اين قدو قواره اي است که او از شما به ارث برده و به اين سادگي هم نمي شود از آن فرار کرد. امروزه تبليغات زيادي درباره مصرف مکملها و هورمون رشد براي درمان کودکان کوتاه قد مي شود که البته اغلب اوقات اين تبليغات از واقعيت هم فراتر مي رود. گاهي حتي راه هايي بسيار ساده تر و ارزان تر (مانند تغذيه مناسب) براي کمک به رشد قدي بچه ها وجود دارد که متاسفانه به دليل بي اطلاعي به آن توجهي نمي شود. در عوض تا دلتان بخواهد درمانهاي هورموني گران قيمت در ميان مردم رايج مي شود. اما فکر مي کنيد اين درمان ها تا چه حد مي تواند معجزه کند؟!
مطالعات جديد نشان داده اغلب کودکان کوتاه قدي که با هورمون رشد درمان مي شوند، حدود 5/7 سانتي متر به قدشان اضافه مي شود با اين وجود بيشتر اين بچه ها که کمبود هورمون رشد هم ندارند در نهايت کوتاه تر از همسالان خود مي مانند. اين بررسي که توسط پزشکان دانشگاه ساوت همپتون انگلستان انجام شده در مجله آنلاين کتابخانه کوچران منتشر شده است. اين تيم محقق متوجه شدند که شواهد مشخصي مبني بر تاثير درمان با هورمون رشد بر سلامت رواني يا اعتماد به نفس اين گروه از کودکان کوتاه قد ، وجود ندارد. و به عبارتي اين نوع درمان تاثيري بر بهبود کيفيت زندگي بچه هاي کوتاه قدي که ميزان هورمون رشدشان طبيعي است، نخواهد داشت.
درمان با هورمون رشد براي اولين بار در آمريکا بين سالهاي 1980 تا 1990 براي جبران کمبود اين هورمون در کودکاني که قادر به توليد کافي آن نيستند، پذيرفته شد. اما اغلب کودکاني که قدشان نسبت به سن شان کوتاه است، به اندازه کافي هورمون رشد دارند؛ با اين حال چندي قبل سازمان غذا و داروي آمريکا استفاده از اين هورمون را در کودکاني که هورمون رشد طبيعي دارند نيز قبول کرد. بررسي هاي منتشر شده در مجله باليني اندوکرينولوژي و متابوليسم که بر اساس آن اين تصميم گرفته شد نشان مي داد حداقل 6 ماه درمان با هورمون رشد در اين کودکان قدي به اندازه طبيعي را براي آنها به ارمغان خواهد آورد.
انتظار واقع بينانه!
دانشمندان معتقدند رشد قدي کودک به عوامل هورموني و ژنتيکي وابسته است و به همين دليل نبايد از درمان هورموني انتظاري غيرواقعي و بيش از حد داشت. لازم است بدانيد هورمون رشد در غده اي به نام هيپوفيز ساخته مي شود و اگر کم باشد مي تواند موجب عقب ماندگي رشد وکوتاهي قد و به تاخير افتادن بلوغ شود. يادتان باشد
اگر چه هورمون رشد، قد را بلند مي کند اما درعوض بلوغ را جلو انداخته و در نتيجه باعث کوتاه شدن دوره رشد و بسته شدن زودرس انتهاي استخوانهاي دراز شده و در نهايت ممکن است موجب محدود شدن رشد و کوتاهي قد شود. لازم است بدانيد درمان هورموني در بچه ها به صورت 3 تا 7بار تزريق هورمون در هفته است که قيمت بالايي هم دارد.(حدود 18 تا 36 هزار دلار براي هر 25/1 سانتي متر ) اين عوامل به اضافه هزينه درمان، باعث مي شود که درباره ارزش اين 6 7 سانتي متر قد اضافه شده، دچار شک شويم. بد نيست بدانيد عده اي از دانشمندان بر اين باورند که درمان کوتاهي قد در کودکاني که مبتلا به هيچ بيماري نبوده و نقصي در هورمون هاي موثر در رشد ندارند و تحميل هزينه هاي بالا به آنان، کاري غير اخلاقي و غير منطقي است.
آيا کوتاه قدي هم بيماري است؟
اصطلاح کوتاه قدي به کساني اطلاق مي شود که قدشان نسبت به ميانگين قد در همسالان و همجنسان درخانواده شان کمتر باشد.( در نمودار رشد، قد زير صدک 3 يا 5 داشته باشند) عقب افتادن رشد معمولا با کوتاه قدي اشتباه مي شود. اين تاخير معمولا وقتي طولاني شود، مي تواند منجر به کوتاهي قد هم بشود. با اين توضيح مي توان گفت که تاخير در رشد يک بيماري است اما کوتاهي قد بيشتر اوقات تنها نشانه متفاوت بودن طبيعي يک گونه است و نه يک بيماري! البته کوتاهي قد گاهي ممکن است نشانه يک بيماري هم باشد. به همين علت بررسي رشد در طول يک دوره از زندگي کودک ( و نه فقط در يک نقطه از زمان!) مي تواند کليدي براي حفظ سلامت او به حساب بيايد. با اين حساب هر وقت رشد بچه نسبت به الگوي رشد او( با در نظر گرفتن زمينه ژنتيکي )، افت داشت مي توان به وجود يک بيماري شک کرد.
چرا و به چه علت؟
علل کوتاهي قد به سه گروه عمده مربوط مي شود. بيماري هاي مزمن ( مانند سوء تغذيه) ، علل فاميلي و تاخير رشد سرشتي (بلوغ ديررس)
متعجب مي شويد اگر بشنويد سوء تغذيه شايعترين علت نارسايي رشد در جهان است که متاسفانه از فقر و بي عدالتي سرچشمه مي گيرد. شايد خنده دار باشد، حتي در کشورهاي توسعه يافته هم به دليل قرار دادن محدوديتهاي رژيمي سرخود، اين مشکل وجود دارد .
بچه هايي که به دليل خانوادگي و فاميلي کوتاه هستند ، والديني کوتاه قد دارند. سرعت رشد اين بچه ها در دراز مدت خوب است و سن استخواني وتقويمي آنان با هم همخواني دارد ( يعني رشد استخواني آنها نسبت به سنشان طبيعي است) و به موقع به سن بلوغ رسيده و در نهايت قدي مانند والدين خود خواهند داشت. تاخير رشد سرشتي در مورد بچه هايي طبيعي بکار مي رود که نسبت به سنشان کوچکترند اما نرخ رشد آنها طبيعي است. تاخير رشد استخوانها با وجود سرعت طبيعي رشد و درنهايت رسيدن به قدي متناسب با الگوي قد خانواده ، از مشخصات تاخير رشد سرشتي است. اين افراد معمولا ديرتر از ديگر همسالانشان به بلوغ مي رسند( مثلا دختران در سن بالاي 15 سال عادت ماهانه شده و رشد قدي پسران تا 18 سالگي طول مي کشد)
به ندرت ممکن است بيماريهاي غدد داخلي مانند هيپوتيروييدي ( کم بودن هورمون تيروييد) و کم بودن هورمون رشد هم موجب نارسايي رشد شود؛ اما کوتاهي قد بيشتر ناشي از بيماري هاي ژنتيکي مانند سندرم داون وترنر و... است.
کار ماشايد اين است...
با توجه به توضيحاتي که داده شد حتما متوجه شديد که کوتاهي قد هميشه يک بيماري نيست که نياز به درمان داشته باشد. البته ممکن است گاهي نشانه يک بيماري بوده و تنها در اين صورت است که نياز به درمان خواهد داشت. نکته اي که والدين بايد به آن توجه داشته باشند اين است که شاخصه هاي رشد کودکشان يعني قد، وزن و دور سر را از همان بدو تولد، طبق توصيه پزشکان به طور مرتب اندازه بگيرند( مراکز و خانه هاي بهداشت به رايگان اين کار را انجام مي دهند ) تا در صورت وجود مشکل بتوانند به موقع کودک را نزد پزشک ببرند. لازم است بدانيد توصيه مي شود اين شاخص ها تا يک سالگي هرماه، از يک تا دو سال هر دو ماه ، از دو تا سه سالگي هر سه ماه و بعد از 3 سالگي هر 6 ماه اندازه گرفته شوند. باز هم تاکيد مي کنيم کوتاهي قد در اکثر کودکان به علت تغذيه نامناسب ايجاد مي شود. پس به جاي نگران شدن و گشتن به دنبال داروهاي تقويتي و هورمون رشد؛ بهتر است به تغذيه کودکانتان توجه بيشتري داشته باشيد.
تخم مرغ ، بلند قد مي کند
به گفته پزشكان استفاده از تخم مرغ در رژيم غذايي افراد بهترين ماده غذايي براي پيشگيري و درمان عارضه كمبود روي است و تا حدودي مي تواند مشكل كوتاهي قد كودكان را با اين ماده مرتفع كرد. عنصر روي در رشد و بلوغ ، سلامت و شادابي پوست، مو و ناخن تاثير قابل توجهي دارد و به همين دليل كمبود آن مي تواند مشكل ساز شود. متخصصان تغذيه معتقدند از آنجا كه مشكلات كوتاه قدي ناشي از كمبود روي در كودكان عصر حاضر يكي از نگراني هاي مسوولان بهداشتي جوامع محسوب مي شود طبق سفارش سازمان بهداشت جهاني بايد تخم مرغ كه غني از ماده معدني روي است در برنامه غذايي مهد كودك ها و مدارس گنجانده شود. بد نيست بدانيد تمام ذخيره روي موجود در تخم مرغ در زرده آن وجود دارد و اين ماده حياتي موجود در زرده تخم مرغ با پختن از بين نمي رود و ساختمان آن حفظ مي شود. با توجه به اين که علاوه بر کمبود روي کمبود ويتامين آ، آهن ، کلسيم و يد هم ممکن است در کوتاه قدي کودکان نفش داشته باشد، متخصصان تغذيه براي رشد قد نوجوانان، مصرف روزانه 150 گرم گوشت، نصف تا يك ليوان حبوبات پخته، 2 تا 3 ليوان شير و لبنيات ديگر به همراه سبزيجات را توصيه ميكنند.
برخي از كارشناسان بر اين باورند نوجواناني که در سن رشد قرار دارند و رشد قدي آنها خوب نيست، ميتوانند با مصرف مکمل ويتامينها و املاح و آهن، رشد قديشان را بهبود بخشند. با اين حال اين مكملها نميتوانند به جاي مواد غذايي تازه و پرخاصيت مصرف شوند. پزشكان مصرف هفتهاي يکبار جگر و دو بار غذاي دريايي و نيز آجيلهايي نظير بادام، بادام زميني و گردو و مواد حاوي روي را براي رشد قد توصيه ميكنند. با تمام اين حرف ها نبايد نقش تغذيه را ناديديه گرفت. همانطور که مردمان کشور هلند با مصرف سرانه 480 ليتر شير بلندترين مردم دنيا شناخته شده اند و ژاپني ها با تغيير الگوي غذايي قد خود را افزايش دادند.
****
بلوغ زودرس، كوتاهي قد و هزار و يك دردسر
كوتاه قدي در بچه ها اگرچه به علت هاي متفاوت پزشكي اتفاق ميافتد، اما در نوجواني به تمام علت هايي كه گفتيم، مي تواند يك دليل ديگر هم اضافه شود: بلوغ زودرس.
احتمالا تا به حال درباره اين مشكل زياد شنيده ايد. مي گوييم مشكل چون بلوغ زودرس از نگاه پزشكي و حتي روانشناسي اتفاقاتي را در زندگي نوجوان به وجود مي آورد كه گاهي مي تواند براي او مشكل ساز شود. چاقي، كوتاه قدي و تغيير فرم بدن به شكل يك بزرگسال چيزي است كه بچه ها معمولا راحت با آن كنار نمي آيند. خصوصا در مورد دختران كه بلوغ زودرس روي روابطشان با همسالان تاثير مي گذارد و باعث كناره?گيري آن ها از جمع مي شود.به طور كلي بلوغ زودرس به معني پيدا شدن صفات ثانويه در پسرها زودتر از سن 9 سالگي و در دخترها كمتر از سن 8 سالگي است. بلوغ تحت تأثير ترشحات هورمونهاي غده هيپوفيز است. اين غده نيز تحت نظر مغز يا غده هيپوتالاموس است؛ ساعت بيولوژيك بدن بهنحوي تنظيم شده است كه در حوالي سن بلوغ فعاليت ميكند و هورمونهايي را ترشح ميكند كه باعث ميشود غدد جنسي وارد دوران بلوغ شود و ما صفات ثانويه را بعد از بلوغ در دختران و پسران شاهد باشيم. اما گاهي وقت ها شرايطي اتفاق مي افتد كه باعث ايجاد اختلال در تنظيم سن بلوغ ميشود. مشكلاتي مثل بيماريهاي هورموني، بيماريهاي غدد هيپوفيز، هيپوتالاموس، كم كاري غده تيروئيد يا ترشحات و فعاليت زودهنگام غدد جنسي اشاره كرد.
بلوغ زودرس باعث ميشود فرآيند رشد زودتر متوقف شود و در نهايت طول قد افرادي كه دچار بلوغ زودرس ميشوند، كوتاه بماند. از سوي ديگر بچه هاي داراي بلوغ زودرس تغييرات جسمي اي را تجربه مي?كنند كه بايد در نوجواني و بزرگسالي تجربه كنند و در واقع به لحاظ روحي آماده پذيرش اين تغييرات نيستند. بنابراين از نظر روحي و خلق وخو دچار مشكل مي شوند.البته خبر خوب اين است كه امكان درمان دارويي اختلالات بلوغ زودرس فراهم است و با تجويز برخي داروها ميتوان بلوغ زودرس را از بين برده و آن را به تعويق انداخت كه اين موضوع به افزايش رشد قد هم كمك ميكند و در نهايت قد اين بچه ها كوتاهتر از متوسط قد افراد جامعه نخواهد شد.
بد نيست بدانيد كه محققان به اين نتيجه رسيده اند كه چاقي دوران كودكي موجب بلوغ زودرس ميشود و كودك كوتاه قد باقي ميماند. دليل اين مساله اين است كه با شروع دوره نوجواني چربيها در بدن نوجوانان تجمع پيدا ميكند و اين تجمع چربي موجب ترشح هورمون لپتين ميشود. اين هورمون موجب افزايش ترشح هورمونهايي مانند استروژن و پروژسترون ميشود كه در نهايت بلوغ زودرس را در كودكان به دنبال دارد. اين هورمونهاي جنسي ميتواند بر فرايند رشد استخواني اثر بگذارد و موجب متوقف شدن زودتر از موعد رشد اين فرايند شود و در نتيجه باعث شوند كه رشد قدي متوقف شده و فرد كوتاهقد باقي بماند.