ساعت کاری بانک‌های دولتی از 16 شهریور ماه
جرم نوشتن پارک مساوی با پنچری
نگران این 60 درصد باشیم
تعداد ازدواج مهم است یا دوام آن؟!
درس عبرتی که از روابط آنکارا - مسکو باید گرفت
۳۹ درصد خودروهای جهان سفیداند!
سازمان جهانی بهداشت یکی از پرطرفدارترین افزودنی‌های خوراک ...
گران قیمت‌ترین بازیکنان فوتبال جهان معرفی شدند
تسهیلات اعطایی با قیمت مسکن هیچ تناسبی ندارد!
ساعات جدید کاری بانکها، ادارات و حمل و نقل عمومی
1 July 2025, سه شنبه ۱۰ تير ۱۴۰۴ , ۶ محرّم ۱۴۴۷
پيوندها ارسال خبر ارتباط با ما جستجوی پيشرفته آرشيو نسخه تلکس خبرنامه RSS
 
صفحه اصلی سياسی اجتماعی اقتصادی فرهنگي دانش و فناوري گزارش تصويری
تمایل افراد مذهبی و مرفه به ازدواج موقت بیش‌تر است
ازدواج موقت و اما و اگرهای آن
دیدگاه جوانان درباره «ازدواج موقت» چیست؟
ازدواج موقت و راهکارهای قانونی اثبات آن
ازدواج موقت، قانونی که تنها برای مردها می چربد...
داخلی     آرشيو مقاله     خانواده و ازدواج
کد مطلب : 2126
۲
توصيه مطلب 
ازدواج موقت؛ حل مشکل یا مشکل آفرین؟
نويسنده : غلامعلی شکری
تعداد دوشیزگان یا زنان بیوه و مطلقه که امکان ازدواج موقت را دارا باشند، کمتر از سه میلیون نفر است، در صورتی که این تعداد برای مردان، حدود بیست میلیون نفر است.
تاريخ انتشار: يکشنبه ۷ فروردين ۱۳۹۰ ساعت ۰۶:۲۶
۸
ازدواج موقت؛ حل مشکل یا مشکل آفرین؟
موضوع لزوم توجه به ازدواج موقت در جامعه، حدود پانزده سال پیش به عنوان راه‌حلی برای مقابله با معضلات جنسی جوانان مطرح گردید که این ایده به دلیل انتقادات سنگین گروهی از متدینین و خانواده‌ها به حاشیه رفت، اما امروز بار دیگر طرح شده است.

شاید یکی از دلایل طرح دوباره موضوع، اثر شدید رسانه‌ها(اعم از شبکه‌های ماهواره‌ای، سایت‌های اینترنتی و لوح‌های فشرده که همگی از فناوری‌های رواج‌یافته در جامعه ما طی یک دهه اخیر هستند) بر تحریک غریزه جنسی باشد؛ غریزه‌ای که با ابعاد فعلی در جامعه در صورت نبود مدیریت صحیح توسط متولیان امر، می‌تواند علاوه بر پیامدهای مخرب اخلاقی، آثار زیانبار اقتصادی و امنیتی را نیز به همراه داشته باشد.

برای قضاوت راجع به این موضوع، باید بررسی‌ شود که آیا ازدواج موقت، همان‌گونه که مدافعان این طرح معتقدند، یگانه راه مؤثر برای حل معضلات جنسی جوانان است و یا آن‌که بنا بر دیدگاه مخالفان این طرح که علاوه بر مخالفان داخلی، بخش‌هایی از اهل سنت خارج از کشور و حتی رسانه‌های کشورهای غربی را نیز شامل می‌شود، نوعی فحشای اسلامی است؟

البته باید گفت، واکاوی دلایل مدافعان و مخالفان طرح بحث ازدواج موقت به عنوان راه‌حل اجتماعی معضلات جنسی جامعه، نشان می‌دهد که در میان استدلال‌های موافقان و مخالفان‌، ناگفته‌هایی نیز وجود دارد، که برای قضاوت نهایی باید آن موارد نیز در نظر گرفته شود.

اما در ابتدا برای روشن‌تر شدن صورت مسئله، توجه به شرایط آماری کشور لازم است:

بنابر آمار ارایه‌شده، هم‌اکنون تعداد افراد بزرگسال کشور (بالاتر از 18 سال)، حدود 45 میلیون نفر است که با احتساب سن ازدواج برای مردان (18ـ65سال) و سن ازدواج برای زنان (18ـ55 سال)، تعداد مردان واجد شرایط ازدواج، کمتر از بیست میلیون نفر و تعداد زنان در دامنه مذکور، کمتر از پانزده میلیون نفر هستند و در صورتی که از میان این جمعیت، زنان متأهل کسر شوند، تعداد دوشیزگان یا زنان بیوه و مطلقه که امکان ازدواج موقت را دارا باشند، کمتر از سه میلیون نفر است، در صورتی که این تعداد برای مردان، حدود بیست میلیون نفر است.

بنابراین، نخستین مانع در ایده ازدواج موقت به عنوان راه‌حل فراگیر حل معضلات جنسی جامعه، عدم تناسب جامعه هدف در میان مردان و زنان است. این در حالی است که اگر جامعه هدف را مردان و زنان غیرمتأهل در نظر بگیریم، به دلیل کمتر بودن سن ازدواج در میان دختران نسبت به پسران و افزونی تعداد مردان در جامعه نسبت به زنان، همین عدم تناسب، البته با ابعاد دیگری نیز دیده می‌شود که بررسی آمار عملکرد گذشته ازدواج موقت در جامعه، نشان می‌دهد این پدیده در میان مردان متأهل به مراتب از مردان مجرد شایع‌تر است و بنابر آمار رسمی، سهم ازدواج موقت انجام شده توسط مردان متأهل، بیش از دو سوم و سهم مردان مجرد از ازدواج‌های موقت، کمتر از یک سوم است؛ بنابراین، یکی از پرسش‌ها اینجاست که راه‌حل مدافعان ترویج ازدواج موقت برای حل این عدم توازن چیست؟ چراکه به دلیل این عدم توازن، گسترش ازدواج موقت به دلیل شرایط آن و به ویژه موضوع نگاه داشتن عده ، مورد اقبال زنان قرار نمی‌گیرد و طبعاً امکان‌پذیر نیست.

در کنار برخی راه‌حل‌های اداری
” بررسی آمار عملکرد گذشته ازدواج موقت در جامعه، نشان می‌دهد این پدیده در میان مردان متأهل به مراتب از مردان مجرد شایع‌تر است و بنابر آمار رسمی، سهم ازدواج موقت انجام شده توسط مردان متأهل، بیش از دو سوم و سهم مردان مجرد از ازدواج‌های موقت، کمتر از یک سوم است “
همچون محدود کردن ازدواج موقت مردان متأهل، که به نظر نمی‌رسد اجرای آن ممکن باشد، برخی دیدگاه‌ها نیز بر کاهش مدت یا حذف عده از ازدواج موقت اشاره دارد. بنابر این دیدگاه‌ها که گفته می‌شود برخی مجتهدان نیز تأمل بر مبانی آن را آغاز کرده‌اند، فلسفه عده در اسلام، جلوگیری از اختلاط نسل‌هاست و با توجه به آن‌که امروزه با انجام پیشرفت‌های علمی، امکان جلوگیری از بارداری‌های ناخواسته ایجاد شده است، می‌توان این روش‌ها را جایگزین عده کرد. به نظر می‌رسد تنها در صورت به نتیجه رسیدن این بحث، موضوعی که تحت عنوان خانه‌های عفاف مطرح شده و از نگاه برخی «فحشای اسلامی»! نام گرفته، قابل اجراست.

مدافعان این دیدگاه، ساقط شدن عده زن باردار پس از زایمان و امکان ازدواج وی پس از به دنیا آوردن فرزندان و همچنین نداشتن عده ازدواج برای زنان میانسال که به مرز یائسگی ـ که به ناتوانی در بارداری منجر می‌شود ـ را از جمله علل دیدگاه خود می‌دانند.

در مقابل منتقدان این دیدگاه، عدم اختلاط نسل‌ها را تنها یکی از علل عده دانسته و با استناد به متفاوت بودن عده فوت با عده طلاق، این حکم اسلام را منبعث از علل گوناگون دانسته و بنابراین، جایگزینی روش‌های ضدبارداری را ناتوان از حذف این عده می‌دانند.

هرچند بررسی دلایل موافقان و مخالفان این دیدگاه، موضوعی فقهی و حقوقی است و علاوه بر لزوم بررسی آن از سوی فقها و مجتهدان، به دلیل پیامدهای عملی آن در جامعه، باید از دید حقوقی نیز به آن نگریسته شود، به نظر می‌رسد حل این موضوع، یکی از مقدمات طرح ازدواج موقت به عنوان پدیده‌ای اجتماعی برای حل معضلات جنسی است.

راه‌حل دوم که در این میان طرح شده، استفاده از حکم ازدواج موقت به عنوان راهی برای ایجاد نامزدی شرعی است. سنت غربی که به تدریج در ایران فراگیر می‌شود، مبنی بر نامزدی و نوعی دوستی بین دختران و پسران در آستانه ازدواج است که می‌تواند پیامدهای ناهنجار اخلاقی، دینی و حتی اجتماعی را بر جای گذارد و خانواده‌ها را با چالش روبه‌رو سازد. در این میان، مدافعان طرح ازدواج موقت، این حکم شرعی را روشی برای مجاز کردن نامزدی شرعی برمی‌شمارند که به دلیل مجاز کردن ارتباط دختر و پسر و محدود کردن بخشی از روابط جنسی، می‌تواند آثار مفیدی داشته باشد. البته منتقدان آن نیز عدم امکان تحدید این‌گونه روابط و امکان جایگزینی آن به جای ازدواج را که به بالاتر رفتن سن ازدواج فعلی نیز می‌انجامد و همچنین پیامدهای اجتماعی آن از قبیل بارداری‌های گسترده ناخواسته و اختلاف خانوادگی را از جمله معایب ترویج این طرح برمی‌شمارند.

بدون آن‌که قصد تأیید یا رد این ایده را داشته باشیم، به نظر می‌رسد طرح این ایده، نوعی پاک کردن صورت مسئله مشکلات ازدواج جوانان باشد. تسهیل در ازدواج جوانان که چند سال پیش با طرح ازدواج‌های ساده و دانشجویی رونق گرفت، به دلیل کم‌توجهی مسئولان یا عدم توفیق کامل آنان در حل مشکلات مسکن ارزان‌قیمت برای زوج‌های جوان و ارایه تسهیلات و امکانات مراسم ازدواج، به حاشیه رفته و رویکرد به طرح‌های جایگزین، به معنای در حاشیه ماندن طرح مذکور است.

از سوی دیگر، ساده‌اندیشی وجه فساد اخلاقی در میان بخشی از جوانان را با چنین طرح‌هایی برطرف نمود، چراکه تقید دینی در برخی از این امور، در حیطه حریم خصوصی افراد قرار دارد و بسیاری از مبتلایان به فساد اخلاقی و جنسی، اصولاً تقیدی به مسائل شرعی ندارند که بتوان مشکل آنان را با چنین طرح‌هایی برطرف کرد.

با این حال به نظر می‌رسد، مسئولان مربوطه، پیش از طرح موضوعات اینچنینی در جامعه، در حالی که ابعاد، پیامدها و ملزومات آن روشن نشده است، باید با انجام مباحث فقهی، کارشناسی، روانشناسی و اجتماعی، به موشکافی موضوع پرداخته و در پایان، جمع‌بندی مباحث را به جامعه ارایه کنند.
مرجع : فصل نو - تبيان
Share/Save/Bookmark
نظرات بينندگان:   ۸ نظر انتشار يافته    ۰ نظر در صف انتشار    ۳ نظر غيرقايل انتشار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۱-۰۷ ۱۰:۳۱:۰۶
مشكل از خانمهاست گويا اونها هم علاقمندن هم نگران . (2530)
پاسخ به اين اظهار نظر
۴۲
 
۱۳۹۰-۰۵-۱۸ ۱۳:۲۳:۴۹
سلام چرا راه حلی برای دختران باکره که آنها نیز به حکم انسان بودن، باید به نیاز طبعیشان پاسخ دهند وجود ندارد؟!!! (3606)
پاسخ به اين اظهار نظر
۲۲
 
پردیس
۱۳۹۱-۱۰-۲۷ ۰۸:۵۲:۱۲
باور کنید ازدواج موقت به ضرر زنه حتی اگر مرد ادم مومنی باشه (8137)
پاسخ به اين اظهار نظر
۳۲
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۶-۱۱ ۱۰:۵۵:۲۸
شما ازدواج نكيند، مجبور كه نيستيد...
مگه ميشه كسي بخاطر ضررش ازدواج كنه...
استدلالي مياريدا! (14003)
پاسخ به اين اظهار نظر
۱۲
 
HALALEKHODA
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۶-۱۱ ۱۱:۰۱:۲۸
ازدواج موقت حلال خداست و براي نفع زن و مرد هست. اگر به نفع نبود زني حاضر به اين كار نبود. ببخشيد يه درصد بالايي از جووناي ما هر كار ديگه اي بكنن ولي ازدواج موقت نكنن؟! ضررش واسه همه ي جامعه ي ماست. بدترين حلال خدا هم از بهترين حرامش بهتره.
در ضمن در پاسخ به اين مطلب كه دختران بيوه 3 ميليون هستند، بگم كه حتما نياز نيست كه رابطه طوري باشه كه عده نگه داريم... هر وقت حلال خدا نزد مردم محترم شد، خود خدا در جامعه و مشكلاتش تحول ايجاد ميكنه. حلال و حرام خدا مهمه نه مردم، ما بايد بنده ي خدا باشيم.يا علي (14004)
پاسخ به اين اظهار نظر
۲۱
 
۱۳۹۲-۰۵-۱۰ ۱۸:۳۵:۰۶
ازدواج موقت حلاله .درست كسي اينو انكار نميكنه اما بايد توجه داشت كه ازدواج موقت فقط و فقط براي فرو نشاندن شهوت است و بس. هيچ فايده ي ديگه اي نداره تازه اكثر ا مخفي است اگه خوب بود كه مخفي نگهش نميداشتند. آبروريز ي محسوب ميشه حتي از جانب مرد چي برسه به زن.به خدا فقط به ضرر زنهاست هر چي حلاله وجايزه كه نبايد انجام بشه براي دخترها كه فاجعه است.تازه براي زنها هم عيب محسوب ميشه و حقارت به دنبال داره. حالا هي بريد صيغه بشيد. (13698)
پاسخ به اين اظهار نظر
۵۱
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۶-۱۱ ۱۱:۳۷:۱۵
اولا كه هدفش فقط اين نيست. دوما كه اگه هدفش همينم باشه عاليه...قوي تر و مهم تر از قوه ي شهوت نميشناسيم! (14006)
پاسخ به اين اظهار نظر
۱۲
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۷-۲۳ ۱۴:۴۹:۳۵
یکی از فلسفه های عده نگه داشتن ،جلوگیری از اختلاط نسل است .حتی با روشهای جدید ضد بارداری، باز هم عده لازم است. (14735)
پاسخ به اين اظهار نظر
۱۱
 
تعداد ازدواج مهم است یا دوام آن؟!
تسهیلات اعطایی با قیمت مسکن هیچ تناسبی ندارد!
روش‌های برخورد با کشف حجاب عوض می‌شود
ساعت کاری بانک‌های دولتی از 16 شهریور ماه
درس عبرتی که از روابط آنکارا - مسکو باید گرفت
۳۹ درصد خودروهای جهان سفیداند!
آیا فاصله سنی در ازدواج اهمیت دارد؟
با بگير و ببند نمي‌شود موجب افزايش جمعيت شد
آمار طلاق بالا می‌رود؛ مشاوره قبل از طلاق اجباری می‌شود، اما...
شهر تهران یکی از شهرهای پر طلاق کشور است
مهمترین دلیل خیانت همسران
60 درصد خانواده های ایرانی دچار آشفتگی هستند
 
صفحه اصلی پيوندها ارسال خبر ارتباط با ما جستجوی پيشرفته آرشيو نسخه تلکس نسخه موبايل RSS
سياسی اجتماعی اقتصادی فرهنگي دانش و فناوري

تمام حقوق محفوظ بوده و استفاده از مطالب سايت با ذکر منبع بلامانع است.

Copyright©2009- Titronline.ir, All Rights Reserved. info@Titronline.ir

توليد شده توسط نرم افزار جامع ”استوديو خبر“