ثبت مهريههايي مانند 100 كيلو بال مگس، 1000 كيلو پوست پياز تاسفبرانگيز است
مهريهاي مانند 100 كيلو بال مگس يا يك تن پوست پياز و يك خرمن گل سرخ و اينگونه مهريهها برخاسته از نوعي سليقههايي است كه ناشي از ناهنجاريهاي فكري و رفتاري ميشود.
تاريخ انتشار: شنبه ۲۲ خرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۴:۵۰
تيترآنلاين - به گزارش تيترآنلاين، مجيد ابهري در گفتوگو با خبرنگار «توانا» اظهار داشت: 75 درصد از بانوان ايراني فكر ميكنند، مهريه ضامن خوشبختي و تضمين كننده آينده آنها است، در حالي كه اكثريت خانوادهها براساس يك ضربالمثل معروف بر اين باورند كه چنانچه مرد قادر به ادامه زندگي براساس ناهنجاريهاي رفتاري، مشكلات اخلاقي و ساير عوامل نباشد، مهريه تضمين كننده خوشبختي نخواهد بود.
اين متخصص علوم رفتاري و آسيبشناسي اجتماعي بيان كرد: متأسفانه در سالهاي اخير بر اساس چشم و همچشميهاي بسيار آزار دهنده، تعدادي از دختران به خاطر خودنمايي يا فخرفروشي اقدام به تعيين مهريههايي ميكنند كه در عين حال كه مضحك هستند، باعث تأسف نيز است، مهريهاي مانند 100 كيلو بال مگس يا يك تن پوست پياز و يك خرمن گل سرخ و اينگونه مهريهها برخاسته از نوعي سليقههايي است كه ناشي از ناهنجاريهاي فكري و رفتاري ميشود.
ابهري تصريح كرد: در پارهاي از اوقات البته در دنياي غرب، براي شوخي اينگونه مهريههاي نامتعارف را تعيين و اعلام ميكنند، اما باور نميكرديم در جامعه ما اينگونه باشد تا اينكه به چشم ديديم كه يك زن، براي جدا شدن از شوهر معتاد خود، 100 كيلو بال مگس مهريه خود را مطالبه كرده است.
وي گفت: هنوز براساس باورهاي موجود، بعضي از خانوادههاي سنتي قبول مهريههاي سنگين مانند تعداد سكه به سال تولد را تضمين كننده آينده دختر خود ميدانند؛ در حالي كه الگوي رفتاري ما مهريه حضرت زهرا (س) در زندگي با حضرت علي (ع) بوده است.
اين متخصص علوم رفتاري و آسيبشناسي اجتماعي تصريح كرد: در صورت وجود تفاهم و ساير شرايط مانند شباهتهاي فرهنگي، اقتصادي، ديني، وجود اصالت خانوادگي و تربيت اسلامي و ايراني، احتياجي به تعيين مهريه سنگين نيست چرا كه از نظر شرعي مهريه همانند يك دين بر عهده مرد است كه بايد آن را پرداخت كند.
ابهري اظهار داشت: خانوادهها تصور ميكنند با تعيين مهريه ميتوانند براي دختر خود آيندهاي روشن تعيين كنند در حالي كه اينگونه كارها فقط كينه و دشمني را در قلب مرد ايجاد كرده و ممكن است موجب تنش در زندگي آينده شود.
وي با بيان اينكه از نظر حقوقي مهريه بايد ماليت داشته باشد، در حقيقت بتوان بر آن قيمت گذاشت، افزود: اگر زن و مرد بر اساس تفاهم بگويند كه مهريه آن مثلاً 100 كيلو بال مگس به قيمت يك ميليون تومان است، در اين صورت مهريه درست است و گرنه مهريهاي كه شكل مال نداشته باشد از نظر حقوقي قابل اجرا نيست.
اين متخصص علوم رفتاري و آسيبشناسي اجتماعي ادامه داد: در حال حاضر تعدادي از مردان به خاطر عدم توانايي از پرداخت مهريه همسران در زندان هستند تا آنجا كه بعضي از دختران كه فاقد تربيت خانوادگي بوده و داراي ناهنجاريهاي رفتاري هستند، بر سر راه بعضي از جوانان قرار ميگيرند و با تعيين مهريه سنگين و به اجرا گذاشتن بلافاصله آن، موجب گرفتاري و ايجاد دامهاي خوش خيال ميشوند.
ابهري با بيان اينكه تفكر، تحقيق و ارزيابي اصالت خانوادگي و تربيت يك نفر بسيار ارزشمندتر و با دوامتر از وضع مادي يا مهريه سنگين خواهد بود، تصريح كرد: مهمترين تضمين براي آينده يك زوج، وفاداري، عشق، صداقت، شناخت عميق، تفاهم و دوستي صادقانه است.
وي با اشاره به اينكه حدود 29 سال از عمر خود را در بخش پژوهش و تحقيق در آسيبهاي اجتماعي گذرانده است، ادامه داد: به دختران و پسران ميگويم كه مبادا تصور كنند مهريه سنگين باعث خوشبختي ميشود؛ با چشمپوشي از اينگونه مهريهها زندگي آسان را شروع كرده و با ساده زيستي و با تفاهم به سوي آينده حركت كنند.
اين متخصص علوم رفتاري و آسيبشناسي اجتماعي با اشاره به اينكه افرادي به بنده مراجعه كردهاند كه مهريهشان يك تن پوست پياز بوده و در دادگاه آن موقع گفتهاند كه برابر 50 ميليون تومان است، گفت: اگر مهريه به اين شكل را قيمت نگذارند، براي قبول شدن، بستگي به نظر قاضي دارد؛ مهريههاي سنگين و تاريخ تولد مگر كم است، زن به تعبيري براساس اين كه مهريهاش سنگين است شروع ميكند به بداخلاقي كردن و مرد مجبور ميشود به اجبار در زندگي بسازد.
ابهري با بيان اينكه در حال حاضر مهريه به عنوان يك سد است، اظهار داشت: سدهاي موجود در مقابل راه ازدواج شامل مهريه، هزينه عروسي كردن در تهران كه حداقل 30 ميليون تومان است، اشتغال و گراني مسكن است كه باعث كاهش آمار ازدواج شده است.
وي بيان كرد: اگر اين سدها را براساس الگوهاي اسلامي قرار داده و سادهانگاري كنيم، وقتي كه دو نفر جوان همديگر را ميخواهند، با هم رفت و آمد كردند و همديگر را ميشناسند، ديگر مهريه براي آنها تعيين كننده خوشبختي نيست.
اين متخصص علوم رفتاري و آسيبشناسي اجتماعي با بيان اينكه 85 درصد زوجهايي كه جدا ميشوند داراي مهريه بالا هستند، اظهار داشت: مهريه براي دوام زندگي و خوشبختي نيست؛ وقتي دختر و پسر همديگر رو بشناسند، آشنايي قبل از ازدواج آنها عميق باشد، از نظر فيزيكي، فرهنگي، مالي، شخصيت، ديني، قوميتي، بينشهاي اجتماعي با هم تفاهم داشته باشند، مهريه جايگاهي در اين ميان ندارد.
وي با بيان اينكه مهريههاي نامتعارف در جامعه وجود دارد، گفت: اگر مهريه پرداخت نشود، مرد به راحتي زندان ميرود؛ براي پرداخت مهريههاي نامتعارف اگر مرد حقوق داشته باشد، براي آن مهريه، قيمت ريالي ميگذارند و يا همان شئ را قبول ميكنند.