تيترآنلاين - صنایع دستی ایران در بازارخاک میخورند - نسخه قابل چاپ

صنایع دستی ایران در بازارخاک میخورند

قاانی

20 خرداد 1392 ساعت 21:04

به عقیده کارشناسان، دست به دست شدن سازمان صنایع دستی در چند ساله اخیر و تلاطم در عرصه مدیریتی نه تنها باعث رفع مشکلات این سازمان نشد بلکه مشکلات و کاستیهای آن را صد چندان نمود


در شرایطی روز جهانی صنایع دستی با برگزاری مراسم ها و نمایشگاهها در کشور برگزار شد که همچنان مشکلات این حوزه هنری-اقتصادی دست به دست می شود وگام جدی برای رفع آن برداشته نمی شود.

به گزارش قدس انلاین در حال حاضر صنایع دستی اهمیت بسیار مهمی در اشتغال زایی و جذب گردشگر در کشور دارد وما در سالهای اخیر نه تنها از این پتانسیل استفاده بهینه نکرده ایم که فضا رابرای عرضه اثار غیر فرهنگی ایرانی و کالاهای چینی فراهم کرده ایم و این مساله از شهرهای صنعتی مان بسیار زود به شهرهای فرهنگی و تاریخی مان نیز کشیده شده بطوریکه در بازار میدان امام اصفهان در کنار مغازه ها و کارگاههای صنایع دستی ایرانی شاهد فروش کالاهای چینی هستیم که تنها امتیازشان پایین بودن قیمت شان می باشد و همین امر باعث شده آثار صنایع دستی مان در بازار خاک بخورند. 

*صنایع دستی خارجی سوغات مسافران
مدیر کل دفتر صادرات صنایع دستی کشور در خصوص وجود صنایع دستی چینی در بازار به قدس انلاین می گوید:در حقیقت واردات صنایع دستی خارجی ممنوع بوده، اما ممکن است به صورت غیرقانونی به کشور وارد شود. در این میان آنچه که نگرانی ما را افزایش داده وجود کالاهای ارزان قیمت خارجی در بازار است زیرا بخشی از سوغات مسافران را به خود اختصاص داده اند.
حسین خو اجه بیدختی افزود: نکته مهم در این زمینه آن است که در ایران نیروی انسانی گران بوده و بنابراین صنایع دستی هم گران می شود از این رو با این که کیفیت بسیار خوب صنایع دستی نیاز به رقابت با نوع ضعیف خارجی آن نمی کند اما از نظر قیمت، خریداران به نوع ارزان و بی کیفیت اش توجه کرده و آن را می خرند. 

*عدم ثبات مدیریتی و ورود کالا خارجی از راه قانونی
در همین زمینه غلامعلی فیض اللهی رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان از ورود کالاهای چینی به ایران آن هم از راههای قانونی خبر می دهد و معتقد است که بخشی از صنایع دستی خارجی به صورت قانونی از گمرک به ایران می آید، بخشی دیگر از مرزهای پاکستان و عراق به صورت قاچاق وارد می شود.
هر چند به گفته فیض اللهی گمرک ایران قول داده است که در این زمینه همکاری کند و سازمان میراث فرهنگی نیز در صورت مشاهده فروش صنایع دستی چینی با مغازه های متخلف برخورد می کند اما هنوز هم صنایع دستی چینی در مغازه ها فروخته می شود و مورد استقبال ایرانیان قرار می گیرد بنابراین شاید بهتر باشد فرهنگ جایگزینی استفاده از هنر دستی ایرانی به جای چینی در وهله اول در میان مردم جای بیشتری را بگیرد.
رئیس اتحادیه صنایع دستی اصفهان همچنین گفت: عدم ثبات مدیریت در میراث فرهنگی به حوزه صنایع دستی ضربه زده است.
غلامعلی فیض الهی با بیان اینکه تغییر مدیران سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یکی از مهم‌ترین مشکلات صنایع دستی است، تصریح کرد: قیمت زیاد مواد اولیه صنایع دستی یکی دیگر از مشکلات صنعتگران اصفهانی است که تاکنون حمایتی برای این امر از سوی دولت انجام نشده است.
وی با تاکید بر اینکه دولت می‌تواند با حمایت ویژه از صنایع دستی کشور مشکلات به وجود آمده در این حوزه را مرتفع کند.، یادآور شد: در سال گذشته بسیاری از ادارات و دستگاه‌های اجرایی استان صنایع دستی این استان را برای هدیه دادن انتخاب کردند که باید این امر استمرار داشته باشد. 

* گلایه از رکود بازار فروش صنایع دستی
اسدالله شاه میوه یکی از تولید و صادرکنندگان صنایع دستی با ابزار گلایه از رکود بازار فروش صنایع دستی گفت: حجم تولید نسبت به قبل بسیار کمتر شده‌است و علاوه‌بر گران شدن مواد اولیه به دلیل مشکلات اقتصادی و نبود توریست فروشی هم صورت نمی‌گیرد.

شاه میوه ادامه داد: تولیدکننده مواد اولیه را به قیمت بسیار بالا نسبت به قبل تهیه می‌کند، هزینه کارگاه و شاگرد را هم می‌پردازد اما مشتری برای خرید وجود ندارد و آنچه با قیمت بالا تولید شده در مغازه و کارگاه باقی می‌ماند.
وی با ابراز تاسف از وضعیت موجود صنایع دستی گفت: هم اکنون گروهی در بازار می‌چرخند و ظروف مسی که از نظر تزینات کار هنری چندانی بر روی آن انجام نشده را خریداری و پس از آب کردن ظروف مس آن را دوباره می‌فروشند یعنی اینکه در بازار فعلی مواد اولیه از محصول نهایی گران‌تر و باارزش‌تر است.
شاه میوه با بیان اینکه هرساله حدود 20 تا 30 درصد از فعالان صنایع دستی به دلیل رکود بازار به اجبار از این شغل خارج می‌شوند، اظهار داشت: با وجود تنوع صنایع دستی ایران اکنون بازار جهانی دراختیار تولیدات چین، هند، پاکستان و ترکیه است.
شاه میوه با اشاره به تمایل تجار ترکیه به خرید صنایع دستی اصفهان گفت: در حال حاضر بخش قابل توجهی از مینای اصفهان در ترکیه به فروش می‌رود.
وی ادامه داد: تجار ترک مینا و قلمزن اصفهان را می خرند و در بازار ترکیه به توریست‌های اروپایی و آمریکایی می‌فروشند در واقع سودی که باید از فروش صنایع دستی نصیب تولیدکننده ایرانی شود در جیب واسطه‌های ترک است.
بهرحال صنایع دستی امروز تنها یک کالا برای مبادله نیست بلکه خصوصیات فرهنگی و ویژگی های اقوام از طریق این کالا مبادله و منجر به برقراری نوعی ارتباط می شود. این در حالی است که به عقیده کارشناسان، دست به دست شدن سازمان صنایع دستی در چند ساله اخیر و تلاطم در عرصه مدیریتی نه تنها باعث رفع مشکلات این سازمان نشد بلکه مشکلات و کاستیهای آن را صد چندان نمود.
حمایت نکردن از صنعتگران و هنرمندان فعال در این عرصه، بالا بودن قیمت تمام شده صنایع که به دلیل بالا بودن هزینه تولید می باشد، استقبال نکردن مردم از خرید صنایع دستی داخلی، نبود رغبت در جوانان برای فعالیت در این حوزه با وجود اشتغالزایی مطلوب در آن، همه از جمله مشکلاتی است که دامنگیر این حوزه است.


کد مطلب: 5805

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcj.yeifuqeoisfzu.html?5805

تيترآنلاين
  http://titronline.ir