تيترآنلاين - زناني كه مرد مي‌شوند! - نسخه قابل چاپ

زناني كه مرد مي‌شوند!

7 اسفند 1389 ساعت 19:04

اين اثر برای نخستین بار زوایای پنهان و منحصر به‌فرد پديده «زناني كه مرد مي‌شوند» را در مناطق و جوامع روستایی آلبانی بررسی مي‌كند كه طی سال‌های متمادی متداول بوده است


تيترآنلاين - شيوا شكاري از چاپ دوم كتاب «زنانی كه مرد می‌شوند» توسط انتشارات جامعه‌شناسان خبر داد و گفت: اين كتاب نوشته «آنتونیا یونگ» با ترجمه مشترك منیژه مقصودی و محمد مهدی فتوره‌چی است كه زوايايي پنهان و منحصر به فرد اين پديده را آشكار مي‌كند.

به گزارش تيترآنلاين ، مدير انتشارات جامعه‌شناسان در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران، اظهار داشت: اين اثر برای نخستین بار زوایای پنهان و منحصر به‌فرد پديده «زناني كه مرد مي‌شوند» را در مناطق و جوامع روستایی آلبانی بررسی مي‌كند كه طی سال‌های متمادی متداول بوده است.

شكاري افزود: اين تحقيق از سال 1990 تا سال 1998 در روستاهاي شمال آلباني انجام گرفت. آنتونيا يونگ در طول اين مدت، هر سال چندين ماه را در روستاهاي شمال آلباني نزد خانواده‌هايي كه يكي از دخترانشان مرد شده‌اند، اقامت گزيد و با استفاده از تكنيك مصاحبه و مشاهدات عميق، از روي اين روابط به ظاهر شگفت در قلب اروپاي هزاره سوم ميلادي، پرده برداشت.

وي افزود: بخش فرعي عنوان كتاب «دختران قسم خورده آلبانيايي» است كه به زنان متعهد و مسوولی كه در مناطق دور افتاده شمال آلبانی زندگي مي‌كنند، اطلاق می‌شود که براي برخورداری از آزادی بیشتر و حضور فعال‌تر در عرصه اجتماع و نيز بهره‌مندی از سهم‌الارث پدری، سرپرستی خواهران و برادرانی که بی‌سرپرست مانده‌اند و همچنين رفع نیازهای معیشتی خود و خانواده، مجبور به ایفای نقش مردانه شده‌اند.

وي ادامه داد: در اين كشورها زنان سعي دارند شبيه به مردان زندگي كنند كه البته این تغییر، ماهیت فیزیولوژیکی نداشته و بیشتر در قالب تغییر هویت جنسی و از طریق پوشش، آرایش و رفتار و حرکات مردانه نمايان مي‌شود تا آنجا که در صورت لزوم زنانی که مرد می‌شوند، از آمادگی مسلح شدن و نزاع برای حفظ شرف و آبروی خود و خانواده واهمه‌ای ندارند.

شكاري ادامه داد: اين كتاب در هشت فصل گردآوري شده و مي‌توان آن را اثري تخصصي در حوزه انسان‌شناسي دانست كه با روش كيفي و با استفاده از تكنيك‌هاي مشاهده، مشاهده عميق و مصاحبه‌هاي عميق، مصاحبه‌هاي باز و با ساختار تهيه شده است.

شكاري با اشاره به بخش‌هاي اين كتاب گفت: فصل نخست، خلاصه‌اي از پيشينه تاريخي، دوران جنگ و بعد از آن و زندگي در دوران كمونيستي كشور آلباني است. نويسنده در اين فصل به نقد مقالاتي مي‌پردازد كه با برداشتي قوم‌مدارانه و با فرضياتي درباره نقش جنسيت در جامعه، به بررسي اين موضوع مي‌پردازد.

وي افزود: نويسنده در فصل دوم با عنوان «شجره خوني، شجره شيري» خواننده را با فضاي فرهنگي سنتي جامعه آلباني (فضاي فرهنگي كه چنين پديده‌اي در آن به وجود آمده است) آشنا مي‌كند و ويژگي‌هايي نظير پدرسالاري،‌ قوانين مردمحوري، قوانين مربوط به مالكيت، وراثت، شيربها و مفاهيمي مانند طايفه، خاندان و خويشاوندي، سرپرست خانوار و نيز شرايطي نظير موقعيت زن در نامزدي، ازدواج از پيش مقررشده، فوت شوهر و تقسيم كار مي‌پردازد و در وراي اين مثال‌ها، جامعه سنتي آلباني را معرفي مي‌كند.

شكاري تصريح كرد: عنوان فصل سوم كتاب با عنوان «كنون» شامل قوانين آبروداري و مهمان نوازي است. «كنون» نام كتابي مشتمل بر مجموعه قوانين عرفي است كه 12 جلد دارد. در اين مجموعه، دست‌كم مي‌توان بر 1262 ماده حقوقي انگشت نهاد كه كاملاً مورد محور و بسيار سخت‌گيرانه‌اند. در اين فصل به مباحث كليدي نظير قدرت و اهميت قسم خوردن، قدرت عهد و پيمان و شكستن آن، مهمان و مهمان‌نوازي خانواده‌هايي كه در حال خونخواهي‌اند و وساطت و آشتي‌كنان اشاره مي‌شود.

وي ادامه داد: نويسنده در فصل چهارم به موضوع چيستي «دختران قسم خورده» مي‌پردازد. نويسنده در اين فصل به بازبيني تمام تحقيقاتي كه در اين زمينه انجام شده، اشاره مي‌كند. در فصل پنجم نيز بررسي مردم‌نگاري عميقي از وضعيت اين زنان و در فصل ششم به موضوع لباس به مثابه نماد جنسيت، پرداخته مي‌شود.

شكاري گفت: فصل هفتم با عنوان «اعلان جنسيت مردان» و «دختران قسم خورده» آغاز مي‌شود. اين فصل با مباحثي مانند زنان پوشنده لباس‌هاي مردانه، افراد تغييردهنده جنسيت و پوشندگان لباس جنس مخالف در فرهنگ‌هاي ديگر و يك جنسيت سوم، پايان مي‌يابد و در فصل هشتم، چالش‌هاي پيش‌رو، تأثيرات و دورنماهاي بيروني كشور كوزوو مطرح مي‌شود.

وي در پايان گفت: چاپ دوم كتاب «زناني كه مرد مي‌شوند» در شمارگان 1000 نسخه و قيمت 50000 ريال در نيمه اول سال 1390 منتشر و روانه بازار نشر مي‌شود. چاپ نخست اين اثر، از سوي مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران منتشر شده بود.


کد مطلب: 1970

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdci.yazct1a3ubc2t.html?1970

تيترآنلاين
  http://titronline.ir