تيترآنلاين - نگراني وزارت بهداشت از خريد و فروش کليه - نسخه قابل چاپ

نگراني وزارت بهداشت از خريد و فروش کليه

تهيه كننده: فاطمه توانا علمي

روزنامه خراسان , 19 اسفند 1389 ساعت 13:08

در حال حاضرشاهد آگهي هاي خريد و فروش کليه در بيمارستان ها هستيم و اين مسئله به هيچ وجه زيبنده نظام سلامت نيست


 تيترآنلاين - ۲۰ درصد از جمعيت کشور يعني ۱۴ ميليون نفر در کشور مبتلا به بيماري هاي کليوي هستند. ۳۵ هزار نفر از آن ها ناچارند هفته اي ۲ تا ۳ بار دياليز شوند. اما مشکل وقتي حادتر مي شود که بدن فرد به دياليز جواب ندهد و فرد نيازمند پيوند کليه شود.

بنا به گفته يک مسئول در وزارت بهداشت سالانه به طور متوسط ۲ هزار پيوند کليه در کشور انجام مي شود که ۲۰ درصد آن از افراد دچار مرگ مغزي تامين مي شود.در اين صورت است که مشکلي با نام بازار سياه کليه، آگهي هاي خريد و فروش کليه، مشاهده آگهي هاي آن بر در و ديوار شهر، واسطه گري و افزايش روزافزون قيمت آن در نظام سلامت خودنمايي مي کند و اين واقعيت دردناکي است که نمي توان چشم بر آن بست تا آن جا که رئيس اداره پيوند و بيماري هاي خاص وزارت بهداشت نسبت به آن ابراز نگراني مي کند و به گفته يک عضو کميسيون بهداشت بي توجهي و عدم نظارت مسئولان وزارت بهداشت و انجمن بيماري هاي کليوي و سازمان هاي بيمه از دلايل به وجود آمدن بازار سياه کليه است که به هيچ وجه زيبنده نظام سلامت نيست. وي افزايش هديه ايثار از سوي دولت و تحت پوشش قرار گرفتن تامين کليه توسط سازمان هاي بيمه را راه علاج رفع اين معضل در کشور مي داند.

نگراني وزارت بهداشت از خريد و فروش کليه
رئيس اداره پيوند و بيماري هاي خاص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي در اين باره به ايرنا گفت: وزارت بهداشت نگران خريد و فروش کليه است. اما اين موضوع چه از لحاظ علمي و چه از لحاظ اجرايي در حيطه اختيارات وزارت بهداشت نيست.«محمد عقيقي» به مناسبت روز جهاني کليه- ۱۹ اسفند ماه- افزود: وظيفه وزارت بهداشت، تامين بستر مناسب براي ارائه خدمات و آموزش نيروي انساني لازم به منظور پيوند کليه مانند پزشک جراح و فوق تخصص و تامين منابع مالي است و حمايت هاي ارائه خدمات درماني بر عهده سازمان هاي بيمه گر و وزارت رفاه و تامين اجتماعي است.وي تاکيد کرد: رسيدگي به تعامل بين بيمار و اهداکننده براي خريد و فروش کليه خارج از ساز و کار دو وزارت خانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و رفاه و تامين اجتماعي است.رئيس اداره پيوند و بيماري هاي خاص وزارت بهداشت، ادامه داد: سالانه به طور متوسط دو هزار پيوند کليه در کشور انجام مي شود و طي ۵ سال گذشته اين رقم را حفظ کرده ايم.

۲۰ درصد پيوندها از مرگ مغزي است
عقيقي گفت: سال گذشته دو هزار و ۱۴۱ پيوند کليه در کشور انجام شد که ۲۰ درصد از اين پيوندها از افراد دچار مرگ مغزي و بقيه از اهداکنندگان زنده، صورت گرفته است.وي همچنين با اشاره به فعاليت ۳۳ بخش دولتي و خصوصي پيوند کليه در کشور خاطرنشان کرد: بخش دولتي در ارائه خدمات پيوند کليه به دليل ارائه خدمات مناسب و رايگان بودن عمل جراحي کليه موفق تر از بخش خصوصي عمل کرده است.همان طور که اشاره شد تنها ۲۰ درصد از تامين کليه از ناحيه افراد دچار مرگ مغزي است و مابقي بايد از اهداکنندگان زنده تامين شود و همين مسئله به بازار سياه خريد و فروش کليه دامن زده است.

يک مسئول در سازمان بيمه خدمات درماني در اين باره به خراسان گفت: متاسفانه وزارت بهداشت و ساير سازمان هاي مسئول وظيفه نظارت و جلوگيري از خريد و فروش کليه با رقم هاي کلان را بر گردن هم مي اندازند و نتيجه اين شده است که در سايه بي توجهي هر روز رقم فروش کليه افزايش مي يابد.

وي افزود: تا آن جا که مي دانم افرادي که از طريق انجمن ها و ساير مراکزي که در اين زمينه فعاليت مي کنند، معرفي شوند در قبال ۴ ميليون تومان و يک ميليون تومان هديه ايثار که از سوي دولت پرداخت مي شود، کليه خود را اهدا مي کنند، اما افرادي هستند که با تشويق واسطه ها حتي ارقام کلان را براي کليه اعلام مي کنند.وي افزود: هم اکنون ۳۵ هزار بيمار دياليزي و نيازمند پيوند کليه در کشور وجود دارد و تنها تعداد کمي از آن ها از طريق افراد مرگ مغزي موفق به دريافت کليه مي شوند. اما بسياري ناچارند کليه خود را از بازار سياه تهيه کنند که بسياري از اين بيماران توان پرداخت رقم هاي ميليوني را ندارند.چندي قبل، قاسمي، مديرعامل انجمن حمايت از بيماران کليوي بيشترين اهدا کنندگان کليه در کشور را افراد ۲۵ تا ۲۶ ساله معرفي کرد که در قبال دريافت پول و براي رفع نيازهاي مالي خود، اقدام به فروش کليه مي کنند.

وي افزود: بيماران نيازمند کليه معمولا يک تا ۴ ماه در انتظار کليه هستند. اين در حالي است که بيش از ۹۵ درصد کليه هاي اهدايي از طريق خريد و فروش کليه تامين مي شود.

جولان آگهي هاي فروش کليه در بيمارستان ها
دکتر حسني، عضو کميسيون بهداشت و درمان نيز در اين باره به خراسان گفت: کار خريد و فروش در نبود نظارت از سوي وزارت بهداشت تا آن جا بالا گرفته است که شاهد آگهي هاي خريد و فروش کليه در بيمارستان ها هستيم و اين مسئله به هيچ وجه زيبنده نظام سلامت نيست.

وي افزود: وزارت بهداشت و انجمن حمايت از بيماران کليوي بايد در اين زمينه اقدام کنند و با اتخاذ تدابيري با بازار سياه کليه مقابله کنند.وي افزود: بر مبناي آمارهاي وزارت بهداشت تنها ۲۰ درصد نياز کليه از طريق مرگ مغزي تامين مي شود و درصد زيادي از متقاضيان دريافت کليه ناچار هستند که کليه موردنياز خود را از اهداکنندگان زنده دريافت کنند.

در حالي که رقم هاي کلان فروش کليه باعث مي شود که درصد زيادي از آن ها توان تامين و خريد کليه را نداشته باشند.بنا به گفته عضو کميسيون بهداشت در اين وضعيت که هر سال ۳۵ هزار نفر در نوبت دريافت کليه هستند، هديه ايثار سال هاست که در حد يک ميليون تومان ثابت مانده است.وي افزود: دولت بايد با افزايش رقم هديه ايثار با بازار سياه فروش کليه مقابله کند. علاوه بر اين که اگر خريد و فروش کليه با نظارت وزارت بهداشت و سازمان هاي بيمه گر باشد اين مشکلات و بازار سياه برطرف مي شود.وي افزود: دريافت کليه بايد تحت پوشش وزارت بهداشت و بيمه صورت گيرد و هزينه آن نيز بايد از سوي بيمه تامين شود تا بازار سياه کليه از بين برود.


کد مطلب: 2032

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdci.parct1aurbc2t.html?2032

تيترآنلاين
  http://titronline.ir