تيترآنلاين - وضعيت نا مناسب بيمارستان هاي دولتي براي انجام زايمان طبيعي - نسخه قابل چاپ

وضعيت نا مناسب بيمارستان هاي دولتي براي انجام زايمان طبيعي

16 شهريور 1389 ساعت 8:30

اتاق زايمان بيمارستان ... داراي چهار تا پنج تخت است که هر کدام از آنها با يک پرده از يکديگر جدا شده است و وجود پرده بين تخت ها نمي تواند پاسخگوي رفع نياز مادر به اين محيط خصوصي را داشته باشد


تيترآنلاين - سال ها است شاهد افزايش سزارين به جاي زايمان طبيعي در کشور هستيم و هر روز نيز بر شمار مادراني که خواهان عمل سزارين هستند، افزوده مي شود. کارشناسان معتقدند ايران از جمله کشورهايي به شمار مي آيد که عمل سزارين در آن بسيار رواج داشته و اين موضوع با توجه به عوارضي که سزارين در مقايسه با زايمان طبيعي براي مادران و نوزادان دارد، موجب نگراني هايي شده است. اين در حالي است که به گفته کارشناسان نوزاداني که توسط زايمان طبيعي مادر به دنيا مي آيند از نظر جسماني و روحي در وضعيت بهتري بسر مي برند.

به گزارش تيترآنلاين به نقل از سلامتيران، بر اساس آمارها 38 درصد زايمان ها در کشور با روش سزارين انجام مي شود. وضعيت نامطلوب بيمارستان هاي دولتي براي انجام زايمان طبيعي يک متخصص زنان و زايمان در اين ارتباط از وضعيت بيمارستان هاي دولتي براي انجام زايمان طبيعي مادران گله مند است و مي گويد: بيمارستان هاي دولتي شرايط ايجاد محيط مناسب براي زايمان طبيعي مادران را ندارند. 

دکتر مريم کاشانيان مي افزايد: دولت از يک سو زايمان طبيعي را تبليغ مي کند و تلاش دارد تا ميزان عمل سزارين در کشور را کاهش دهد اما جاي اين سوال است که آيا شرايط و محيط مناسبي براي زايمان طبيعي در بيمارستان ها به ويژه بيمارستان هاي دولتي وجود دارد؟ آيا يک ماما براي هر مادر باردار اختصاص دارد تا وي را در فرايند زايمان حمايت کرده و مراقبت هاي لازم را تا به دنيا آمدن نوزاد انجام دهد؟ وي در ادامه تصريح مي کند: درحال حاضر اتاق زايمان اکثر بيمارستان هاي دولتي به جاي اينکه يک تخت داشته باشد، چندين تخت را در خود جاي داده است. به عنوان نمونه، اتاق زايمان بيمارستان ... داراي چهار تا پنج تخت است که هر کدام از آنها با يک پرده از يکديگر جدا شده است. اين در حالي است که هر مادر باردار به يک محيط خصوصي براي به دنيا آوردن فرزندش نياز دارد و وجود پرده بين تخت ها نمي تواند پاسخگوي رفع نياز مادر به اين محيط خصوصي را داشته باشد . 

وي با بيان اينکه بيمارستان بودجه کافي براي ايجاد يک ديوار کاذب (پارتيشن) بين تخت ها را ندارد، عنوان مي کند: اگر پارتيشن را نيز بين تخت ها بگذاريم ، فرياد مادر در حين زايمان که دارد درد مي کشد را چه کار کنيم . اين فرياد که به گوش مادري که بر روي تخت همجوار قرار دارد که مي رسد و بيشتر باعث استرس وي مي شود. زايمان يک فرايند استرس زا است و به مادر به اندازه کافي استرس وارد مي شود و شرايط اتاق زايمان نه تنها از استرس آن نمي کاهد بلکه به آن اضافه نيز مي کند. تاثير اين شرايط بر روي مادر به گونه اي است که وقتي مادر از زايمان فارغ شده و از آن محيط استرس زا بيرون مي آيد در اکثر مواقع ، خودش ، نخستين مبلغ سزارين براي مادران ديگري مي شود که مي خواهند نوزاد خود را به دنيا بياورند. زيرا بيمارستان ، براي مادر شرايطي را ايجاد کرده که حس تنفر و يک خاطره بدي را براي وي ايجاد کرده است . 

وي به يک اتاق زايمان ايده آل اشاره مي کند و مي گويد: در کشورهاي پيشرفته اتاق زايمان مثل يک سوئيت است که در آن به جز تخت، ادوات و وسايل ديگري از جمله يک دستگاه تلويزيون نيز وجود دارد و شرايط به گونه اي است که همراهان مادر از جمله همسر و حتي فرزندانش نيز مي توانند در آنجا حضور داشته باشند و شرايط به گونه اي فراهم مي شود که مثل منزل شخصي مادر بوده تا در آن احساس آرامش کند. مادر ، با اين شرايط ، کمتر دليلي پيدا مي کند تا خود را به عمل سزارين سپرده و در شرايط بهتري زايمان طبيعي را انجام مي دهد. دکتر کاشانيان با بيان اينکه با برگزاري کلاس‌هاي آمادگي زايمان در بيمارستان ... نزديک به 50 درصد ميزان درخواست سزارين کاهش يافته است، ادامه مي دهد: هدف از برگزاري کلاس‌هاي آمادگي زايمان، آشنايي زنان باردار با پروسه زايمان و کاهش ترس آنان نسبت به زايمان طبيعي است، زيرا ثابت شده که ترس از زايمان و استرس، بر سير زايمان تاثير مي‌گذارد. در اين کلاس‌ها راهکارهايي از قبيل چگونگي نفس کشيدن، روش هاي ريلکسيشن براي کاهش درد، بيهوده داد نزدن و تقلا نکردن به زنان باردار آموزش داده مي‌شود تا اين امر باعث کاهش استرس هنگام زايمان شود. 

روش‌هاي مختلف طب سوزني، طب فشاري و زايمان در آب نيز در اين کلاس‌ها مورد بحث و آموزش قرار مي‌گيرد و براساس پذيرش هر يک از زنان باردار يک روش در مورد آن به کار مي‌رود. 90 درصد زايمان ها بايد به روش طبيعي انجام شوداين در حالي است که به گفته رييس انجمن متخصصان زنان و مامايي كشور، همكاري متخصصان بيهوشي و متخصصان زنان و زايمان مي‌تواند امكان زايمان طبيعي بدون درد را براي مادران فراهم نمايد و به كاهش گرايش به سزارين در بين زنان باردار كمك كند. دكتر مريم پوررضا در اين باره مي افزايد: براي زايمان‌هاي بدون درد ، يك سري بي‌حسي‌هاي نخاعي داده مي‌شود كه اين كار توسط متخصص بيهوشي و با نظارت متخصص زنان و زايمان انجام مي‌شود و حضور هم زمان آنها تا پايان وضع حمل، منجر به يك زايمان طبيعي بدون درد مي‌شود. 

در بسياري از موارد ترس از زايمان است كه گرايش به سزارين را بالا مي‌برد و زايمان بدون درد به همين منظور پيشنهاد مي‌شود. البته زايمان بدون درد در حيطه وظايف زنان و زايمان نيست بلكه بايد با همكاري متخصصين بيهوشي انجام شود. عضو جامعه جراحان ايران ادامه مي دهد: متخصص بيهوشي بايد همانند متخصص زنان كه ممكن است4 تا 6 ساعت وقت صرف يك زايمان طبيعي كنند، وقت بگذارد و در كل زمان زايمان حضور داشته باشند و بي‌حسي موضعي بدهند. اما متاسفانه متخصصان بيهوشي در اين امر كمتر همكاري مي كنند و بنا به هر دليلي زير بار اين نوع بي‌هوشي‌ها نمي‌روند و حاضر به صرف زمان براي اين كار نيستند. وي با بيان اينکه زايمان امري طبيعي است كه طبق اصول علمي در90 درصد موارد بايد به طور طبيعي انجام شود، اضافه مي کند: تنها در 10درصد موارد بنا به تشخيص پزشك كه ممكن است براي سلامت مادر و يا نوزاد خطرناك باشد سزارين پيشنهاد مي‌شود. در شرايط فعلي زنان به طور فزاينده‌اي در تمام دنيا گرايش به سمت سزارين پيدا كرده‌اند كه اين امر در ايران نيز بسيار رايج شده است. 

دلايل مختلفي براي افزايش آمار سزارين مطرح است كه كاهش تعداد حاملگي‌ها يكي از اين دلايل است. در گذشته زايمان‌هاي بالاتر از هفت مورد بسيار رايج بود، اما در شرايط فعلي نهايتا تعداد زايمان‌ها از دو تا سه مورد فراتر نمي‌رود و زنان ترجيح مي‌دهند در شرايطي وضع حمل كنند كه درد كمتري را احساس كنند. اين در حالي است كه سزارين عوارض و مشكلاتي را نيز به دنبال دارد از جمله اين عوارض خطر عفونت، خونريزي و مشكلات و عوارض داروهاي بيهوشي است. 

سزارين يك عمل جراحي بزرگ است كه طي آن شكم بيمار برش داده مي‌شود و هر چقدر هم اتاق عمل استريل باشد باز هم امكان انتقال يك سري آلودگي‌ها وجود دارد. اين وظيفه پزشك است كه هنگامي كه بيمار تقاضاي زايمان به روش سزارين را مي‌كند، تمام اين مشكلات را براي او بازگو كند. خطر مرگ مادران در زايمان به روش سزارين سه برابر بيشتر استاز طرفي به گفته دبير انجمن علمي مامايي ايران، خطر مرگ در مادراني که به روش جراحي زايمان مي‌کنند سه برابر بيشتر از زناني است که به روش طبيعي و بدون مداخله، زايمان مي‌کنند. ناهيد خداکرمي مي افزايد: همچنين خطراتي چون عفونت، خونريزي بعد از زايمان و عوارض بيهوشي در اين دسته از زنان افزايش مي‌يابد. در عين حال، طول ماندگاري اين افراد در بيمارستان بيشتر مي‌شود و نيز بلافاصله پس از زايمان قادر به آغوش گرفتن نوزاد و تغذيه او با شير خود نيستند كه اين بار موجب بروز مشکلات عاطفي و ارتباطي بين مادر و نوزاد مي‌شود. اين درحاليست كه درآغوش گرفتن نوزاد پس از تولد، موجب افزايش کيفيت سلامت مادر و نوزاد مي‌شود و بار عاطفي مثبت بيشتري دارد. 

وي با اشاره به امکان بروز عوارض درازمدتي همچون چسبندگي‌ها، نازايي ثانويه و آسيب به دستگاه ادراري در حين عمل براي مادر و نيز افزايش احتمال بروز مسايلي چون آسم و مشکلات رفتاري براي نوزاد، خاطرنشان مي کند: در روش سزارين نمي‌توان عدم بروز عارضه در مادر و نوزاد را در آينده تضمين کرد در حالي که در زايمان طبيعي، سلامت مادر و نوزاد تضمين است.


کد مطلب: 887

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcgru974ak97.pra.html?887

تيترآنلاين
  http://titronline.ir