تيترآنلاين - آيا اگر به حرف جغرافی‌دان‌ها گوش داده مي شد بن لادن دو سال زودتر پیدا می‌شد - نسخه قابل چاپ

آيا اگر به حرف جغرافی‌دان‌ها گوش داده مي شد بن لادن دو سال زودتر پیدا می‌شد

يك پزشك , 19 ارديبهشت 1390 ساعت 13:45

این روزها خبر کشته شدن بن لادن در صدر اخبار رسانه‌های مختلف قرار گرفته است، حرف و حدیث‌ هم فراوان است


عکس روبرو که کاخ سفید در فلیکر منتشر کرده است، تأثیرگذار است و به احتمال زیاد تاریخی می‌شود.

در این عکس اوباما، جو بایدن، هیلاری کلینتون و تیم امنیتی در حال تماشای زنده عملیاتی هستند که هزاران کیلومتر دورتر در ابیت آباد پاکستان برای پیدا کردن و کشتن بن لادن در حال انجام است.

عکس، البته از منظر عکاسی صرف هم قابل توجه است و به احتمال زیاد عکس از بین یک دو جین عکسی انتخاب شده است که در آن جلسه گرفته شده است. ممکن است دانشمندان خبره‌ای که زبان بدن را ترجمه می‌کنند، توجه کنند که در این عکس تنها اوباما است که به جلو خم شده یا ممکن است به حالت چهره هیلاری کلینتون توجه کنند. 


 

در این عکس شاید دوست‌داران فناوری، بیشتر روی لپ‌تاپ‌های HP ویندوزی متمرکز بشوند، صحنه شباهت چندانی هم با صحنه‌های مشابه در سریال ۲۴ ندارد. راهبری عملیات نظامی از این به بعد تقریبا به همین منوال خواهد بود، سران و فرماندهان، بر خلاف سال‌های گذشته به صورت زنده صحنه را به مانند یک فیلم یا ویدئو گیم می‌بینند، البته بر خلاف ویدئو گیم‌ها آنها دسته بازی نخواهند داشت!

این روزها خبر کشته شدن بن لادن در صدر اخبار رسانه‌های مختلف قرار گرفته است، حرف و حدیث‌ هم فراوان است: آیا بازداشت‌شدگانی برای دستیابی به اطلاعات لازم، شکنجه شده‌اند؟ ایا پاکستان قبلا می‌دانست که بن لادن کجاست؟ چرا اطلاعاتی مثل عکس جنازه بن لادن منتشر نشده است و اصلا چرا اینقدر طول کشید؟ صرف نظر از سؤالات گوناگون، خبری که امروز هم خواندم در نوع خود جالب بود:

اگر سازمان CIA به توصیه‌های گروهی از جغرافی‌دان‌های بوم‌شناس دانشگاه کالیفرنیا گوش می‌کرد، شاید دو سال زودتر می‌توانست بن لادن را دستگیر کند!

توماس گیلسپای و همکارش جان اگنیو به همراه گروهی از دانشجویان UCLA در سال ۲۰۰۹ مقاله جالبی منتشر کرده بودند که در آن با استفاده از یک سری تئوری‌های علمی و تصاویر ماهواره‌ای حدس زده بودند که بن لادن به احتمال ۸۸٫۹ درصد در شهری در فاصله ۳۰۰ کیلومتری از تورا بورا اقامت دارد. بن لادن، آخرین بار در ۱۳ نوامبر سال ۲۰۰۱ در جلال آباد افغانستان دیده شد و صدای او آخرین بار از تورا بورا در ۲۸ نوامبر سال ۲۰۰۱ شنود شد. شهر ابیت آباد که بن لادن در آن کشته شد، در همین محدوده قرار داشت.

بن لادن سال‌ها تحت‌تعقیب‌ترین فرد FBI بود و با اینکه شماری از رهبران رده بالای سازمان القاعده مثل محمد عاطف، محمد صالح، خالد شیخ محمد، ابو زبید در این مدت گرفتار شده بودند و ۲۵ میلیون دلار جایزه هم برای دستگیری وی تعیین شده بود، اما تا چند روز پیش، آمریکا موفق به پیدا کردن او نشده بود.

تئوری‌های زیست جغرافیایی توضیح می‌دهند که چگونه حیوانات و گیاهان از لحاظ زمانی یا مکانی توزیع می‌شوند. دانشمندان دانشگاه UCLA در جریان تحقیقی که انجام داده بودند از دو تا از همین تئوری‌ها استفاده کرده بودند: تئوری مسافت – زوال و تئوری زیست جغرافیایی جزیره یا island biogeography theory.

اولین تئوری اشاره دارد که هر چقدر یک جاندار از محل زیست اولیه‌اش دورتر شود، احتمال بقایش به صورت لگاریتمی کم می‌شود. دانشمندان این تئوری را به بن لادن تعمیم دادند و اینگونه استدلال کردند که اگر او بیش از حد از آخرین محلی که بوده، دور شده باشد، با توجه به اینکه وارد منطقه‌ای با بافت فرهنگی و جغرافیای متفاوت می‌شود، احتمال دستگیری‌اش بالا می‌رود. پس منطقی است که فرض کنیم او بیشتر احتمال دارد که در یک فاصله ۳۰۰ کیلومتری از تورا بورا باشد.

تئوری دوم هم به این اشاره دارد که جاندارانی که در جزایر بزرگ و نزدیک به هم باشند، احتمال زوال کمتری دارند و در مورد بن لادن، این تئوری اینگونه تعبیر شد که او به احتمال زیاد در شهری اقامت دارد و نه مثلا در یک غار یا منطقه پرت و دورافتاده!

دانشمندان، اما یک قدم مهم دیگر هم برداشته بودند، آنها توانسته بودند که عادات زندگی و خصوصیات بن لادن را بررسی کنند و نوع ساختمانی که بن لادن باید در آن باشد را حدس بزنند!

- بن لادن بلند قد است، پس باید به ساختمانی با ارتفاع طبقه زیاد علاقه داشته باشد.

- او دیالیز می‌شود، پس باید جاهایی رفته باشد که متصل به برق هستند یا ژنراتور دارند.

- او ترجیح می‌داده به صورت فیزیکی در جایی امن باشد، پس باید به احتمال زیاد ساختمانش با دیوارهای بلندی مثلا در حد ۳ متر احاطه شده باشد.

- او به حریم شخصی اهمیت می‌داده، پس باید فضای بین خانه و خانه‌های مجاورش زیاد باشد.

- او گروه کوچک محافظان داشته، پس باید ساختمان مورد نظر بیش از سه اتاق داشته باشد.

- بن لادن ترجیح می‌داده به صورت هوایی رصد نشود، پس باید درختانی در اطراف ساختمان، پوشش لازم را انجام بدهند!

بر این اساس آنها فهرستی از شهرهایی که این شرایط را داشت تهیه کرده بودند و مثلا منطقه‌ای به نام خرم را به عنوان محل سکونت بن لادن محتمل دانسته بودند.

جالب‌تر این بود که آنها با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای که برای همه در دسترس بود، ساختمان‌هایی را ممکن بود بن لادن در آنها باشد، در شهرهای یاد شده مشخص کرده بودند.

مقایسه ساختمان‌هایی که برای نمونه این گروه از دانشمندان یافته بودند با ساختمان سه‌طبقه‌ای محل اقامت بن لادن، نشاندهنده شباهت‌های بسیاری است. در واقع ساختمان محل اقامت بن لادن دارای همه خصوصیات ذکر شده بود.

بد نیست بدانيد با تطابق DNA بن لادن با خواهرش که چندی پیش در ایالات متحده فوت شد، می‌شد از هویت‌اش مطمئن شد. 

منبع اصلي : news.sciencemag.org


کد مطلب: 2391

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcg.y9xrak9wqpr4a.html?2391

تيترآنلاين
  http://titronline.ir