تيترآنلاين - مرگ از روي ترحم، فاقد وجاهت شرعی و قانونی است - نسخه قابل چاپ

مرگ از روي ترحم، فاقد وجاهت شرعی و قانونی است

حمايت , 12 ارديبهشت 1391 ساعت 14:32

در سوئد کلینیکی وجود دارد که بیماران سراسر اروپا از مدت‌ها قبل وقت می‌گیرند تا به آنجا بروند و اقدام به اتانازی کنند. در استرالیا هم که اتانازی غیرقانونی است، یک بیمارستان دریایی مجهز روی یک کشتی، اتانازی را انجام می‌دهد


هر نفسي محترم است. حق حیات چه در اديان الهي و چه در كتاب‌هاي حقوقي محترم شمرده شده است. اصلا قوانين وضع مي‌شوند تا اين حق طبيعي براي هر فرد محفوظ باقي بماند.

در عين حال با احترام به اراده و اختيار افراد بايد دانست كه در برخي مواقع چه شرع و چه قانون اجازه هر كاري را حتي با نفس خود به افراد نداده و برخي امور را براي افراد محدود كرده است. از جمله اين امور آسيب‌رساندن به بدن و خودكشي است كه چه در قرآن و چه در احاديث، امري نهي ‌شده است. از اين رو به بررسي حقوقي شرعي مرگ از روی شفقت در گفت‌وگو با كارشناسان حقوقي مي‌پردازيم.

نهي شارع از مرگ خودخواسته
گاهي شرايط آن‌قدر اسفناك و سخت مي‌شود كه ايمان انسان‌ها در ورطه آزمون قرار گرفته و آزمايشي سخت از سوي خداوند پيش ‌مي‌آيد. وقتي راهي براي بهبود از ديدگاه علم پزشكي نيست، وقتي چند سالي مي‌شود كه بدون پيشرفت و البته پسرفتي مانند تكه‌اي گوشت روي تخت افتادي، ايمان مي‌خواهد كه التماس نكني و مرگ را خودت صدا نزني. اما عده‌اي با التماس‌هاي فراوان و با سوءاستفاده از ترحم اطرافيان مي‌خواهند كه به زندگي خود پايان دهند و بر اين اساس يا خود يا يكي از نزديكانشان اين كار را انجام مي‌دهد. اما شرع در اين‌باره چه مي‌گويد؟
در اين‌باره خداوند در آیه 29 سوره نساء می‌فرماید:«ولا تقتلوا انفسکم ان الله کان بکم رحیما» به اين معني كه «خودتان را نکشید، به درستی که خداوند نسبت به شما مهربان است».
همين‌طور در آيه 33 سوره اسراءآمده كه «ولاتقتلوا النفس التی حرم الله الا بالحق» به اين معني كه «هرگز نفس محترمی را که خداوند آن را محترم داشته و قتلش را حرام کرده نکشید، مگر به حق.» البته شبیه مضمون آیه 33 سوره اسراء در آیه 68 سوره فرقان هم آمده است که خداوند می‌فرماید: «ولایقتلون النفس التی حرم الله الا بالحق» یعنی اينكه «نفس محترمی را که خداوند حرام کرده به قتل نمی‌رسانند مگر به حق.»
در مجموع، براساس آیات قرآن کریم، اين نتيجه حاصل مي‌شود كه خودکشی و انتحار حرام است. البته به جز آيات در احاديث بسياري نيز در نهي اين اقدام بيان شده است. مثلا امام صادق(ع) در رابطه با نهي خودكشي فرموده‌اند كه «کسی که عمدا خود را بکشد، برای همیشه در آتش جهنم خواهد بود». همچنين حضرت علی(ع) در اين‌باره فرموده‌‌اند كه «مومن ممکن است به هر نوع مرگی بمیرد، اما خودکشی نمی‌کند». پس کسی که بتواند خون خود را حفظ کند و با این وجود از قاتل خود جلوگیری نکند تا کشته شود، قاتل خود خواهد بود. با اين حال عده‌اي نسبتا زياد بر اساس دلايلي مختلف از جمله بيماري صعب‌العلاج مستقيم يا غيرمستقيم
با اراده خود مي‌ميرند.

نهي مرگ از روي ترحم در ادیان مختلف
از جمله عناوینی که به اتانازي گفته می‌شود، مرگ شيرين و يا مرگ خودخواسته است. اما در حقوق موضوعه كشور ما چنين عنواني وجود ندارد، دكتر بهزاد رضوي فرد، عضو هيئت علمي گروه حقوق جزا و جرم شناسي دانشگاه علامه طباطبايي؛ با اشاره به اين نكته به «حمايت» مي‌گويد: در ماده 207 قانون مجازات اسلامي عنوان مي‌كند كه قتل با اجازه فرد نيز امري نهي شده و جرم محسوب مي‌شود.
وي ادامه مي‌دهد: همچنين اصل 167 قانون اساسي اجازه بررسي اين موضوع را از باب فقهي داده است. در قرآن آيات مختلفي وجود دارد كه انسان را از كشتن خود نهي كرده است، نه اجازه كشتن خود را داده و نه كشتني خودخواسته توسط فردي ديگر، در آيه 25 سوره بقره نيز اين امر وجود دارد.
عضو هیئت علمي گروه حقوق جزا و جرم‌شناسي دانشگاه علامه طباطبايي عنوان مي‌كند: نكته ديگر در رابطه با قتل عمد و قصد كشتن است كه بر اساس درخواست فرد و بيمار خاص خودكشي با واسطه و يا خودكشي به وسيله قطع درمان توسط پزشك يا پرستار ممكن است رخ دهد كه اين دو با يكديگر متفاوت است اين دو منطبق بر بند (الف) و (ج) ماده 206 قانون مجازات اسلامي نبوده، اما عدم انطباق باعث نمي‌شود ممنوعيت نداشته باشند. اين نوع قتل را عده‌اي عمدي و عده‌اي غيرعمدي مي‌نامند كه من معتقدم در اين صورت قتل غيرعمد است. همچنين لازم به ذكر است كه آيت‌‌الله مكارم شيرازي در استفتائات خود معتقدند كه قتل انسان مطلقا جايز نيست، حتي از روي ترحم و با اجازه خودش .
دكتر رضوي‌فرد خاطرنشان مي‌كند: اين نوع نگاه محض، بدون ارزش ديني به زندگي است و نگاه غرب نيز به اتانازي متاثر از همين نگاه و خودگرايي اخلاقي است. اما اين نگاه نه تنها براي مسلمانان معنا نداشته بلكه در اديان ديگر الهي از جمله مسحيت نيز نهي شده است. واتيكان نيز با اين موضوع كنار نيامده و مسيحيت هم اجازه خودكشي نمي‌دهد.
وي با اشاره به آيه 55 سوره بقره و توصيه به تامل در معني اين آيه مي‌گويد كه با تامل در معني اين آيه متوجه مي‌شويم كه از قبل نيز خداوند اعلام كرده كه زندگي هميشه يكنواخت نيست و سختي‌هايي در آن وجود دارد و البته براي تحمل اين سختي‌ها به صابران بشارت داده شده است. دكتر رضوي اين نكته را نيز يادآور مي‌شود كه بزرگاني مانند شهيد مطهري گفته‌اند كه تحمل سختي‌‌ها مقدمه پیشرفت است و در عين حال اعتقاد به عالم و متافيزيك ايجاب مي‌كند كه انسان‌ها سعه صدر به خرج دهند تا موجبات پاك شدنشان از گناه فراهم شود.

اتانازی، قتل عمد است
حال نياز به بررسي اين موضوع است كه قانون با مرتكبان قتل افراد صعب‌العلاج، ولو با رضايت قلبي خود فرد چه مي‌كند؟! قانون ما اتانازی را به رسمیت نشناخته است. به این اعتبار افرادی که به درخواست بیماران صعب‌العلاج از آنان سلب حیات کنند، مرتکب قتل عمد می‌شوند. منصور رحمدل، عضو هیئت علمي دانشكده حقوق تهران مركز؛ با اشاره به اين نكته به «حمايت» مي‌گويد: بر اين اساس افرادي كه با رضايت بيمار صعب‌العلاج، به زندگي او پايان مي‌بخشند، مشمول عمومات مربوط به قتل عمد خواهند بود و به درخواست اولیای‌دم قابل قصاص هستند.
وي ادامه مي‌دهد: با توجه به اینکه قصاص حق اولیای دم است، ممکن است با توجه به اوضاع و احوالی که در آن سلب حیات صورت می‌گیرد و به خصوص با توجه به رضایتی که خود مقتول به قتل داشته، خواهان قصاص نشوند؛ در این صورت عمل فرد مشمول ماده 612 قانون مجازات اسلامی خواهد بود. اين مدرس دانشگاه مي‌افزايد: بر اساس گفته‌هاي فوق، دادگاه براي قاتل مي‌تواند بین 3 تا 10 سال مجازات حبس تعیین کند.

ترك معالجه بيمار جايز نيست
ترك معالجه بيمار كه منجر به مرگ وی شود، جايز نيست. فلسفه اذن حيات، اجازه چنين كاري را نمي‌دهد اين روش از سوي فقه مردود است. بهزاد رضوي‌فرد عضو هیئت علمي گروه حقوق جزا و جرم‌شناسي دانشگاه علامه طباطبايي با اشاره به نكته فوق مي‌گويد: در واقع اتانازي بحثي است كه با مساله ارزش‌ها و اخلاق ارتباط پيدا مي‌كند، برخي‌ها مي‌گويند حيات و زندگي حد اعلاي خوبي است، هر خوبي ديگري با وجود حيات معنا پيدا مي‌كند، در واقع شرط لازم براي هر ارزش ديگر، دنيا داشتن حيات است.وي ادامه مي‌‌دهد: موافقان اتانازي به گونه‌اي معتقدند ارزش مافوق حيات وجود ندارد و بر اين اساس و با استدلال به اينكه حقوق فردي از حق حيات بالاتر است و اينكه احساس فرد را از بهره‌بري در اين حق مهم مي‌دانند، و همچنين توجه به اين نكته كه كيفيت حيات را مهم‌تر از خود حيات دانسته‌اند اجازه خودكشي در شرايطي كه فرد تشخيص دهد از زندگي خود لذت نمي‌برد، را مي‌دهند.دكتر رضوي‌فرد مي‌افزايد به نوعي اين افراد آرامش را حق خود دانسته و با خاتمه دادن به زندگي سخت، موجب آرامش خود مي‌شوند!او معتقد است كه برخي از پزشكاني كه به مرگ بيماران صعب‌العلاج خود كمك مي‌كنند، با اين ديد به قضيه نگاه مي‌كنند كه زنده ‌بودن بيمار منفعتي ندارد. او مي‌گويد: البته اين موضوع اصول اوليه پزشكي را كه حفظ حيات بيمار است زير سوال ‌برده و در تعارض با ديگاه پزشكي حرفه‌اي قرار دارد. دكتر رضوي‌فرد با اشاره به ديدگاه افرادي كه اين موضوع را با اصل احترام به بيمار در حقوق پزشكي توجيه مي‌كنند، عنوان مي‌کند كه در حالي كه پزشك به واسطه علم خود موظف است بر اساس اصول حرفه‌اي اقدامات لازم را براي ممانعت از مرگ بيمار ارايه دهد، چنين ديدگاهي قابل قبول نيست.

ارتباط اتانازي با ماده 268 قانون مجازات
با وجودي كه قانون به صورت اخص در رابطه با مرگ خودخواسته وجود ندارد، اما از برخي مواد قانوني مي‌توان تعبير كرد كه قانونگذار اين موضوع را به شديدترين لحن نهي كرده است. دكتر رحمدل با اشاره به اين نكته كه ممکن است بتوان اتانازی را با ماده 268 قانون مجازات اسلامی مرتبط دانست، مي‌گويد: در ماده مزبور قانون‌گذار به مجنی‌علیه اجازه عفو جانی را داده است. بحثی که در مورد این ماده وجود دارد آن است که اولا قانون‌گذار در سال 1370 نسبت به سال 1362 با چرخشی 180 درجه‌ای به وضع این حکم پرداخته است. چرا‌كه در قانون حدود و قصاص و دیات سال 1362 تصریح شده بود که مجنی علیه فاقد اختیار گذشت است. ثانیا قصاص را که حقی برای اولیای دم است و بعد از قتل ایجاد می‌شود برای خود مجروح تصور کرده است و می‌توان گفت از موارد اسقاط ما لم یجب است.وي ادامه مي‌دهد: همچنين با حکم ماده 268، این بحث مطرح می شود که وقتی شخص در حالتی است که به عنوان مجنی‌علیه قرار می‌گیرد، می‌تواند از قصاص صرف‌نظر کند، ولی در فرضی که در سلامت کامل عقل است نتواند از قصاص صرف‌نظر کند؟ مثلا در فرض اتانازی.اين مدرس دانشگاه مي‌گويد: جميع اين‌‌ها ممکن است این تصور را ایجاد کند كه فرد می‌تواند از دیگری خواهد که وی را مصدوم و مجنی‌علیه كند و بعد بتواند اسقاط حق قصاص كند.دكتر رحمدل خاطرنشان مي‌كند: البته ممکن است در پاسخ به اين مشكل گفته شود که حکم ماده 268 به معنی تجویز ایراد صدمه نیست، بلکه منظور قانون‌گذار آن است که اگر شخص مجنی‌علیه واقع شد می‌تواند گذشت کند نه اینکه خود را در معرض جنایت قرار دهد و بعدا از قصاص گذشت کند. هر چند این پاسخ منطقی است ولی تردیدی در ایراداتی که مطرح شد نیست و حکم ماده 268 با موازین یک جامعه منظم سازگاری ندارد. وي با اشاره به اين نكته كه از دیدگاه شرعی نيز چنین عملی تجویز نمی‌شود، مي‌گويد: اعتقاد بر این است که حیات موهبتی الهی است و انسان یا دیگری حق ندارد از انساني سلب حیات کند.

كشورهايي پذيرنده مرگ از روي شفقت
مرگ از روي شفقت تنها در 3 يا 4 كشور دنيا پذيرفته شده است. دكتر رضوي‌فرد مي‌گويد: هلند بلژيك و سوئد به صورت قانوني اتانازي را پذيرفته‌اند البته با شرايط خاص و بررسي پزشكي.وي همچنين عنوان مي‌‌كند كه از سال 2006 در ايالات اورگان آمريكا، مرگ از روي ترحم يا شفقت پذيرفته شده است، در فرانسه هم مدتي در اين مورد بحث شد ولي به نتيجه ای منجر نشد.دكتر رحمدل در رابطه با قوانين ديگر كشورها درباره مرگ خودخواسته، نیز مي‌گويد: در برخی کشورها مانند هلند، سوئد، بلژیک و چند ایالت از ایالات متحده آمریکا شامل اورگان، واشنگتن و مونتانا، اتانازی به روش غیرمستقیم، قانونی است.وي ادامه مي‌‌دهد: البته کمیسیون پزشکی باید وضعیت بیمار را کاملا بررسی کند. در سوئد کلینیکی وجود دارد که بیماران سراسر اروپا از مدت‌ها قبل وقت می‌گیرند تا به آنجا بروند و اقدام به اتانازی کنند. در استرالیا هم که اتانازی غیرقانونی است، یک بیمارستان دریایی مجهز روی یک کشتی، اتانازی را انجام می‌دهد.

فريز كردن چه حكمي دارد؟!
ريسك برجان انسان جايز نيست. دكتر رضوي‌فرد با بيان اين جمله در ابتداي سخنان خود در رابطه با فريز كردن افراد داراي بيماري صعب‌العلاج به اميد زنده‌شدن در سال‌هاي آتي و با بهره‌گيري از تكنولوژي پيشرفته مي‌گويد: ريسك در رابطه با جان انسان در حالي كه امكان برگشت وجود ندارد، جايز نيست. دكتر رضوي‌فرد اين نكته را نيز مانند اتانازي دانسته و مي‌گويد: فريز كردن افراد همان حكم اتانازي را داراست.
لازم به ذكر است كه حكم اتانازي در كشور ما از منظر فقهي پاسخ داده شده و حرام است. دكتر رضوي‌فرد در انتهای صحبت‌هايش با اشاره به نوع ديگري از اتانازي تحت عنوان اتانازي انفعالي خاطرنشان مي‌كند كه نوعي اتانازي انفعالي وجود دارد، شرع در اين‌باره بيان مي‌كند كه در صورتي كه معالجه وظيفه الزامي براي پزشك نباشد و وظيفه او محسوب نشود، ترك درمان حرام نيست. شايد بتوان به شيوه ترك درمان ،اتانازي انفعالي را انجام داد که در آن مسئوليتي را نيز نپذيرفت. اما در نهايت بايد بدانيم كه از نظر شرع مرگ از روي شفقت حرام است.شايد جز ايمان به خدا و اعتماد به وعده‌هاي الهي هيچ‌چيز نتواند باعث شود، فرد چندين‌سال وضعيت ناراحت‌كننده خود را تحمل كرده و دم بر نياورد، هر چند كم نيستند كساني كه در جهان با كوچكترين سختي و ناملايماتي دست به خودكشي زده يا از دوستانشان مي‌خواهند به زندگي آنها پايان دهند. اما در عين حال تعداد افرادي كه با ايمان به مبدا حيات خود از ثانيه، ثانيه زندگي سختشان استفاده مي‌كنند، کم نيستند.


کد مطلب: 4597

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcg.y9trak9nupr4a.html?4597

تيترآنلاين
  http://titronline.ir