تيترآنلاين - تاكيد زيبا كلام: احمدی نژاد و دوستانش از قدرت کناره نخواهند گرفت - نسخه قابل چاپ

تاكيد زيبا كلام: احمدی نژاد و دوستانش از قدرت کناره نخواهند گرفت

30 آذر 1389 ساعت 0:15

تصور می کنم ایشان و طیف هواخواهشان تلاش خواهند کرد تا همچنان بعد از 1392 نیز در عرصه قدرت باقی بمانند


تيترآنلاين - گفتگوی اخیر صادق زیبا کلام با یکی از سایت های خبری و اظهاراتش در رابطه با احتمال نامزدی ثمره هاشمی یا بقایی در انتخابات ریاست جمهوری آتی، انگیزه ای شد تا گفتگویی با وی در این رابطه ترتیب دهیم.

به گزارش دادنا، زیبا کلام در مصاحبه اخیر خود مدعی شده بود که مطرح شدن بیش از اندازه نام مشایی در تریبون های رسمی با هدف انحراف افکار عمومی صورت می گیرد و وی تنها کارکرد سیبلی را دارد که ضربات و انتقادات را به سمت و سوی خود جذب می کند. وی در ادامه افزوده بود که در عین طرح مکرر نام مشایی، ممکن در نهایت ثمره هاشمی یا بقایی نامزد انتخابات ریاست جمهوری شوند.

اظهاراتش را دستمایه سوالاتمان قرار دادیم و جواب های جالبی را از وی دریافت کردیم؛

زیبا کلام معتقد است که مشایی با رویکردهای باز فرهنگی و مواضع معتدل سیاسی تاکنون توانسته در میان اصلاح طلبان هوادارانی را دست پا کند و به شرط اینکه اجازه ورود به انتخابات را پیدا کند، قابلیت رای آوری سنگین برای طیف اطرافیان رئیس جمهور را دارد.

گفتگوی تفصیلی دادنا با زیبا کلام را در ادامه بخوانید؛

آقای دکتر زیباکلام! در مصاحبه اخیر خود در یکی از سایت های خبری، اشاره ای داشتید مبنی بر اینکه ممکن است برخلاف تصور عموم، نه «رحیم مشایی» که «بقایی» یا «ثمره هاشمی» نامزد طیف دولتی ها در انتخابات آینده باشند، سوال اول من این است که اصلا از کجا معلوم رئیس جمهور و حلقه نزدیکانش بخواهند نامزدی در انتخابات معرفی کنند؟

آنچه مسلم است با توجه به قدرت، امکانات و نفوذی که آقای احمدی نژاد و دوستانشان ظرف 5 سال گذشته در کشور به دست آورده اند، خیلی بعید به نظر می رسد که بخواهند بعد از پایان دوره ریاست جمهوری فعلی در سال 1392 ، به طور کامل از صحنه سیاسی کشور کناره بگیرند، از این جهت است که تصور می کنم ایشان و طیف هواخواهشان یقینا تلاش خواهند کرد تا همچنان بعد از 1392 نیز در سپهر سیاست کشور و عرصه قدرت باقی بمانند.

اگر این این فرض را بپذیریم، با پرسش دیگری مواجه خواهیم بود؛ شما بر چه مبنایی معتقدید که مشایی کارکرد ضربه گیر یا به تعبیر خودتان سیبل برای طیف دولت را دارد؟

بله؛ من هم معتقدم که پرسش اصلی نه در رابطه با امکان یا عدم امکان حضور یکی از نزدیکان رئیس جمهور در انتخابات، که بر سر کیستی فردی است که از جانب طیف مذکور وارد انتخابات خواهد شد. به اعتقاد شخصی من، با توجه به صحبت ها و جنجالهای بسیاری که در مورد آقای رحیم مشایی مطرح بوده، بعید است ایشان نامزد اصلی گروه متبوعشان در انتخابات آینده باشند.

برعکس شما خیلی ها معتقدند طرح مکرر و مداوم مشایی در تریبون های رسمی با هدف افزایش قابلیت رای آوری وی در انتخابات آینده است... 

خیر؛ به اعتقاد من مطرح شدن مکرر و مداوم ایشان در تریبون های مختلف تنها با این هدف صورت می گیرد که همچون «سیبل تیر اندازی» تمام انتقادات و ضربات را از پایگاه های مختلف به سمت خود جذب کند. یعنی تمام مخالفین به حمله کردن به ایشان بپردازند و اصل قضیه را فراموش کنند.

شما بر مبنای چه دلیل و نشانه ای چنین تصوری دارید؟

می دانیم که زمینه حمله به آقای مشایی خصوصا در میان اصولگرایان فوق العاده زیاد است. بنابراین تحلیل من این است که با مطرح بودن آقای مشایی اصولگرایان به تصور اینکه ایشان نامزد تیم آقای احمدی نژاد در انتخابات آینده خواهد بود– با توجه به زمینه های حمله که از قبل در رابطه با ایشان در میان اصولگرایان وجود دارد- به شدت وی را مورد حمله و انتقاد قرار می دهند و از نامزدهای بالقوه دیگر غافل می مانند. معنای حرفم این است که اینها با این تصور نادرست به زدن آقای مشایی می پردازند و درست در دقیقه 90، فرد دیگری که از قبل در مورد او کار و برنامه ریزی شده به عنوان نامزد اصلی وارد بازی انتخابات خواهد شد.

شاید چون تاکنون نظیر این تاکتیک را در فضای سیاسی نداشتیم، کمی برای افکار عمومی عجیب به نظر میرسد؟

خیر، اتفاقا شاید بتوان این بازی را با اتفاقاتی که در انتخابات 1384 افتاد مقایسه کرد، در آن زمان هم خیلی ها به تصور اینکه قالیباف یا لاریجانی نامزد اصلی جناح راست خواهند بود، از احمدی نژاد غافل بودند. البته می دانیم که در مثل مناقشه نیست، حالا آن داستان در درون جناح راست بود، داستان فعلی در درون یک طیف خاص از جناح راست صورت می گیرد. لذا این امکان وجود دارد که این تاکتیک که تاکتیک جدیدی هم در جناح راست محسوب نمی شود، باز هم مورد استفاده قرار گیرد. یعنی همانطور که گفتم رحیم مشایی همچون یک ضربه گیر خیلی مهم و استراتژیک تمام انتقادات پیرامون تیم آقای احمدی نژاد را به سمت و سوی خود جذب کند و در این میان فرد دیگری که تازه نفس تر است و افکار عمومی نیز حساسیتی بر روی وی ندارند، وارد کارزار انتخابات شود.

اگر این فرض را هم بپذیریم، از کجا معلوم آن فرد تازه نفس، آنطور که شما گفته اید یکی از بین آقایان بقایی یا هاشمی ثمره باشد؟

ببینید خیلی طبیعی است که فرد مذکور باید یکی از افراد فوق العاده نزدیک به آقای احمدی نژاد و مورد وثوق و اعتماد ایشان باشد. به این دلیل بود که من گفتم ممکن است کسانی همچون ثمره هاشمی یا بقایی نامزد اصلی باشند، چرا که این دو از نزدیکان درجه یک رئیس جمهور هستند و تجربه نشان داده که آقای احمدی نژاد به طور کامل به آنها اعتماد دارد.

آقای دکتر! به عنوان یک فرضیه، تمام مسائل پیرامون مشایی را کنار بگذاریم و تصور کنیم او نامزد انتخابات خواهند شد، در آن صورت به نظر شما از میان این دو فردی که شما گفتید و مشایی، کدامشان قابلیت رای آوری بالاتری دارند؟

مشایی از نظر قابلیت جذب رای با هر کدام از این آقایان تفاوت فاحشی دارد. اینطور بگویم که حتی مقایسه قابلیت جذب رای مشایی با آقایان ثمره هاشمی، بقایی یا هر فرد دیگر از میان نزدیکان رئیس جمهور کار درستی نیست. به اعتقاد بنده بعد از آقای احمدی نژاد، یقینا آقای رحیم مشایی بیشترین قابلیت جذب رای را در میان طیف اطرافیان رئیس جمهور دارد. در مورد سوال مشخص شما من فکر می کنم که رای مشایی چندین برابر ثمره هاشمی یا بقایی باشد.

حملاتی که این روزها به مشایی صورت می گیرد، محبوبیت وی را کاهش نمی دهد؟

اتفاقا من فکر می کنم علی رغم حملاتی که به ایشان می شود، اتفاقا محبوبیت ایشان در سطح جامعه زیاد می شود. لذا من تصور می کنم سوال اصلی که سوالی دشواری هم برای طیف دولتی ها خواهد بود، این باشد که از کجا معلوم در صورت کاندیدا نشدن مشایی، نفرات جایگزین هم بتوانند رای سنگین بیاورند؟ چرا که من معتقدم رحیم مشایی قابلیت رای آوری سنگین در انتخابات آتی را دارد، قابلیتی که دیگران ندارند و اصلا معلوم نیست که حتی چنین ظرفیتی داشته باشند.

بعضی ها معتقدند که مشایی از نظر فرهنگی دارای تفکرات بازتری نسبت به سایر همفکران خویش است، از این گزاره این نتیجه گرفته می شود که وی در بین نسل جوان قابلیت جذب هواداران زیادی را دارد، دیدگاه شما در این رابطه چیست؟

بله؛ من این مسئله را تصدیق می کنم. ضمنا نکته دیگری نیز در این میان خیلی مهم است؛ این درست است که جریان اصولگرا به شدت مخالف مشایی است، اما فراموش نکنید که به همان میزان که این جریان و پایگاه مردمی اش به مشایی رای ندهند، در عوض او توانسته در میان بدنه اجتماعی اصلاح طلبان نفوذ کند و اصلا بعید نیست که اقشار و لایه هایی از هواداران جریان اصلاح طلب یعنی آن 13 میلیون در انتخابات آینده به سمت ایشان متمایل شوند و به او رای دهند.

معنای این حرفتان این است که معتقدید جناح اصلاح طلب نامزد اختصاصی در انتخابات نخواهد داشت و ناگزیر از انتخاب از میان یکی اصولگرایان حاضر خواهد بود؟

بله، اصلاح طلبان در انتخابات حضور نخواهند داشت، به دلیل اینکه نامزدهایشان رد صلاحیت خواهند شد، لذا همانطور که اشاره کردید تصور می کنم که اصلاح طلبان بر روی نامزدی از اصولگرایان که به زعم بزرگان اصلاح طلب حداقل های مدنظر این جناح را داشته باشند، به توافق خواهند رسید و در نهایت اینکه مواضع معتدل و میانه روانه ای که مشایی تاکنون از خود نشان داده است، سبب شده که او گزینه مناسبی برای جذب آرای اصلاح طلبان به نظر برسد.


کد مطلب: 1536

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcg.w9qrak9n3pr4a.html?1536

تيترآنلاين
  http://titronline.ir