تيترآنلاين - بعضي داروهاي لاغري از هروئين بدترند - نسخه قابل چاپ

دكتر محمدمهدي گويا رييس مرکز مديريت بيماري‌هاي وزارت بهداشت

بعضي داروهاي لاغري از هروئين بدترند

مصاحبه كننده :مهديه آقازماني

20 بهمن 1389 ساعت 8:41

بسياري از بانوان براي داشتن تناسب اندام و زيبايي به داروهاي لاغري روي مي‌آورند که عوارض جبران‌ناپذير جسمي و رواني در پي دارد.


تيترآنلاين - چاقي بار بسياري از بيماري‌ها را به يدک مي‌کشد؛ فشارخون بالا، چربي خون، بيماري‌هاي قلبي و عروقي، ديابت و... ارمغان زندگي ماشيني پرسرعت و بي‌تحرک امروز است. اين روزها بازار تبليغات رنگارنگ داروهاي لاغري داغ‌تر از قبل شده و زنان مشتريان اصلي اين داروها هستند....

به گزارش سلامت، بسياري از بانوان براي داشتن تناسب اندام و زيبايي به داروهاي لاغري روي مي‌آورند که عوارض جبران‌ناپذير جسمي و رواني در پي دارد. از سوي ديگر وزارت بهداشت بارها نسبت به عوارض اين داروها هشدار داده است. اما هشدارها از آنجا جدي‌تر مي‌شود که طبق تحقيقات وزارت بهداشت، بسياري از اين داروها که فاقد مجوز هستند از مواد روان‌گردان تشکيل شده‌اند که علاوه بر آنکه اعتيادآور است، عوارض جسمي ناگواري را به وجود مي‌آورد. گزارش اين هفته «سلامت» عوارض اين داروهاي لاغري را بررسي مي‌کند.

چندي پيش وزارت بهداشت نسبت به عوارض داروهاي لاغري چيني با نام‌هاي «سوپراسليم» و «شنگ يوآن فنگ» هشدار داد و از بستري شدن چند نفر در آي‌سي‌يوي بيمارستان خبر داد. هشدار وزارت بهداشت براساس وصول شکايات بسياري از هموطنان در مورد اين داروها بود.

فريب نخوريد
دکتر گويا، رييس مرکز مديريت بيماري‌هاي وزارت بهداشت نيز در سمينار يک روزه آموزش بيماران چاق، اکثر داروهاي لاغري که در ماهواره تبليغ مي‌شود را اعتيادآور و به مراتب خطرناك‌تر از هرويين دانست. اما نکته قابل توجه آن است که اين داروها از چه موادي تشکيل شده که چند نفر را روانه آي‌سي‌يو کرده و علاوه بر آن اعتيادآور است؟ دکتر ناصحي، رييس اداره سلامت روان و پيشگيري از اعتياد وزارت بهداشت دراين‌باره توضيح مي‌دهد: «داروهاي لاغري که فاقد مجوز وزارت بهداشت هستند و عوارضي مشابه مواد روان‌گردان دارند از آمفتامين‌ها تشکيل شده‌اند که مواد اصلي تشکيل‌دهنده «شيشه» است.» دکتر ناصحي ادامه مي‌دهد: «اين داروهاي لاغري خطرناک، بسيار متنوع و فراوان هستند و زنان بيشتر جذب اين داروها مي‌شوند.» رييس اداره سلامت رواني، اجتماعي و پيشگيري از اعتياد وزارت بهداشت با بيان اينکه اين‌گونه داروهاي لاغري از اسم و ظاهرشان قابل‌تشخيص نيستند، تاکيد کرد: «ممکن است اين داروها ظاهرا معتبر باشند و به راحتي از روي بسته‌بندي و شکل آنها نمي‌توان در مورد آنها قضاوت کرد و تنها راه تشخيص سالم بودن دارو، مجوز وزارت بهداشت است.» دکتر جمشيدي، رييس اداره داروهاي گياهي و مکمل وزارت بهداشت نيز مواد شبه آمفتامين و شبه اکس را که به شدت اعتيادآورند از مواد اصلي تشكيل دهنده داروهاي لاغري عنوان مي‌کند و مي‌گويد: «بسياري از اين داروهاي لاغري با عنوان گياهي در عطاري‌ها به فروش مي‌رسد و فرد مصرف‌کننده تصور مي‌کند چون دارو گياهي است، حتي اگر منجر به لاغري نشود هيچ عارضه‌اي ندارد.»

داروهاي لاغري اعتيادآور
شايد تصورش کمي مشکل باشد، اما واقعيت آن است که مصرف برخي داروهاي لاغري که اين روزها رايج شده است عوارض جبران‌ناپذيري دارد. رييس اداره داروهاي گياهي و مکمل معاونت غذا و دارو، عوارض مصرف داروهاي لاغري با پايه مواد محرک و روان‌گردان را اين‌گونه برشمرد: «مشکلات قلبي-عروقي، آريتمي، فشارخون، سنکوپ و مشکلات رواني از جمله عوارض مصرف داروهاي لاغري هستند. علاوه بر اين، در عملکرد ديگر اعضاي بدن نيز اختلال ايجاد مي‌كنند.» از سوي ديگر رييس اداره سلامت اجتماعي، رواني و پيشگيري از اعتياد وزارت بهداشت، اعتياد رواني را از ديگر عوارض مصرف اين داروها بيان مي‌کند و مي‌گويد: «با مصرف قرص‌هاي لاغري حاوي «آمفتامين» فرد به شدت به اين دارو اعتياد پيدا مي‌کند و احساس مي‌کند بايد آنها را دائما مصرف کند. همچنين افسردگي، توهم، هذيان، پرخاشگري و خشونت عوارض ديگر اين داروهاي لاغري است.» اما چرا در داروهاي لاغري از مواد روان‌گردان و اعتيادآور استفاده مي‌شود؟ دکتر ناصحي با بيان اينکه مصرف اين داروها علاوه بر عوارض قلبي‌ و عروقي و فشارخون بالا، فرد را مستعد سکته قلبي و مغزي مي‌کند، در مورد عملکرد اين داروها توضيح مي‌دهد: «مصرف داروهاي لاغري غيراستاندارد در ابتدا 2 اثر مثبت و موقت در فرد ايجاد مي‌کند؛ اول اينکه اشتها را کم مي‌کند و فرد کمتر غذا مي‌خورد و در نتيجه وزنش کاهش پيدا مي‌کند. دوم آنکه يک انرژي کاذب به فرد مي‌دهد که حالت سرخوشي پيدا مي‌کند و باعث مي‌شود همواره نسبت به مصرف اين داروها تمايل نشان دهد. بعد از مدتي کاهش اشتها در فرد ادامه مي‌يابد و بيشتر حالت مرضي پيدا مي‌کند و به دنبال آن عضلات و بافت‌هاي بدن تحليل مي‌رود و فرد مصرف‌کننده تصور مي‌کند، کاهش وزن پيدا کرده است.»

به گفته رييس اداره سلامت روان، اجتماعي و پيشگيري از اعتياد وزارت بهداشت، اين دارو بيشتر توسط زنان و در آرايشگاه‌ها، ميهماني‌ها، باشگاه‌هاي ورزشي و تجمع‌هاي زنانه توصيه مي‌شود و زنان پذيرش بيشتري براي مصرف و حتي تشويق اطرافيان خود براي استفاده از اين داروهاي خطرناک دارند.

داروي لاغري را از داروخانه تهيه کنيد
عوارض و هشدارهايي که نسبت به داروهاي لاغري بيان شده مربوط به داروهايي است که غيرقانوني وارد کشور شده‌اند و مجوز وزارت بهداشت را ندارند.

به گفته رييس اداره داروهاي گياهي و مكمل وزارت بهداشت اخيرا گزارش شده چند فرآورده بدون مجوز خارجي به‌ويژه چيني در سطح وسيعي در مراكز غير مجاز به فروش مي‌رسد كه همان‌گونه كه بيان شد چندين مصرف‌كننده به علت عوارض خطرناك روانه بخش آي‌‌سي‌يو بيمارستان كرده است.

دکتر محمدرضا وفا، رييس انجمن تغذيه ايران، افرادي که داروهاي لاغري غيراستاندارد را توليد يا وارد مي‌کنند قاچاقچي مي‌نامد و توصيه‌هايي را در اين زمينه بيان مي‌کند.

• فقط از داروهايي براي کاهش وزن استفاده کنيد که توسط متخصصان تجويز مي‌شود.
• مجوز معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت روي داروي لاغري بايد موجود باشد.
• هرگز داروهاي لاغري را از باشگاه‌ها، آرايشگاه‌ها، ميهماني‌ها و... تهيه نکنيد. مکان مناسب براي تهيه داروي لاغري داروخانه است.
• براساس پروتکل استاندارد چاقي، اگر نمايه توده بدني فردي بالاتر از 5/27 باشد و همزمان علايم بيماري‌هاي ديگر مانند فشارخون، قندخون و چربي خون در وي مشاهده شود و روش‌هاي ديگر درماني برايش مفيد نباشد، پزشک متخصص مي‌تواند در کنار رژيم‌غذايي مناسب و فعاليت فيزيکي براي وي، قرص لاغري مورد تاييد وزارت بهداشت تجويز کند.
• اگر نمايه توده بدني فردي 30 يا بالاتر بود و هيچ‌يک از علايم بيماري‌هاي ذکر شده را نداشت و روش‌هاي ديگر درماني برايش مفيد نبود پزشک مي‌تواند در کنار رژيم درماني و فعاليت فيزيکي، داروي لاغري معتبر با دوز مشخص براي مدت معين را براي او تجويز کند.


کد مطلب: 1860

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcg.39qrak97zpr4a.html?1860

تيترآنلاين
  http://titronline.ir