تيترآنلاين - مشکلات ساختاری و اساسی بانك ها یک‌شبه حل نمی‌شود - نسخه قابل چاپ

مشکلات ساختاری و اساسی بانك ها یک‌شبه حل نمی‌شود

7 آبان 1390 ساعت 15:34

بسیاری از معضلات اقتصادی که در کشور مشاهده می‌شود ناشی از تصمیمات اقتصادی و اجتماعی ناکارآمد است که نتیجه آن پدیده های نامطلوب اقتصادی نظیر تورم در بیکاری می باشد.


ماجرای اختلاس بانکی و ابعاد گسترده آن طی ماه‌های اخیر در حقیقت اذهان عمومی را درگیر خود کرده است و هر روز که خبری تازه از این پرونده بیرون می‌آید بازهم برای مردم با اهمیت است. 

اما گذشته از اینکه اختلاس بزرگ تا چه حد فضای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور را دربرگرفته است باید به این موضوع توجه داشت که چرا و چگونه این تخلفات در سیستم بانکی ایران روی دهد. 

به هر حال در شرایطی که اقتصاد ایران در تلاش برای اجرای اقتصاد اسلامی است انتظار نمی‌رود که روزنه‌های فساد در شبکه بانکی و اقتصادی کشور به این حجم باشد که به راحتی میلیاردها تومان از اموال کشور به دست افرادی سودجو بیافتد. 

به گزارش فارس در هجدهمین نمایشگاه بین المللی مطبوعات و خبرگزاری‌ها حسین عیوضلو امروز با حضور در نشست تخصصی راهکار بانکداری اسلامی برای جلوگیری از تخلفات بانکی به بیان تازه‌ترین اخبار از طرح تحول بانکی، پیش‌بینی‌های بانکداری اسلامی برای جلوگیری از تخلفات مالی، روزنه‌های ضعف بانکداری در ایران و روش های کنترلی بانکداری پرداخت كه بخشهايي از آن در ذيل ارائه مي شود.

این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه باید به صورت جامع‌تر به مسائل اقتصادی کشور توجه شود، تصریح کرد: بسیاری از معضلات اقتصادی که در کشور مشاهده می‌شود ناشی از تصمیمات اقتصادی و اجتماعی ناکارآمد است که نتیجه آن پدیده های نامطلوب اقتصادی نظیر تورم در بیکاری می باشد. 

عیوضلو ضمن اشاره به اینکه تصمیم‌گیری‌ها ناشی از دخالت عوامل کمی و کیفی است، افزود: نتیجه تصمیم‌گیری‌ها جامعه را به صورت یک سری پدیده‌های نامطلوب هدایت می‌کند. 

رئیس کارگروه تحول بانکی شورای هماهنگی بانک‌هاپدیده‌های نامطلوب مذکور را در قالب فقر، بیکاری، ناکارایی تخصیص منابع، مشکلات اقتصادی و جنبه‌های مختلف دانست و گفت: باید الگوی جامع و مدونی داشته باشیم تا بتوانیم از وقوع این پدیده‌های نامطلوب جلوگیری نماییم. 

این فعال اقتصادی با تاکید بر اینکه باید سطح تحلیل‌های اقتصادی از جزیی‌نگری به مباحث کلا‌‌ن‌تر هدایت شوند، تصریح کرد: اقتصاد ایران با مشکلات کلان‌ سیستمی مواجه است به همین خاطر زمانی که چارچوب‌ها به درستی طراحی و تنظیم نمی‌شوند علی‌القاعده با پدیده‌های نامطلوب مواجه می‌شویم. 

عیوضلو به بیان برخی آیات قرآنی نیز در این ارتباط پرداخت و اضافه کرد: براساس آیه 29 سوره نساء « ای اهل ایمان مال یکدیگر را بناحق مخورید مگر آنکه تجارتی از روی رضا و رغبت کرده باشید و یکدیگر را نکشید به درستی که خدا به شما مهربان است » معنای این آیه‌ها اگر مبنای درآمدها درآمدزایی از راه‌های باطل باشد و بر مبنای حق استوار نباشند نتیجه تصمیم‌گیری‌ها هلاکت خواهد بود. 

این استاد اقتصاد اسلامی ادامه داد: اگر به درستی به اقتصاد اسلامی عمل شود اقتصاد ایران اقتصاد بالنده و شکوفا خواهد شد به همین منظور تحلیل‌گران باید به صورت جامع‌تر به این مسائل توجه نمایند. 

وی به نام‌گذاری امسال با عنوان جهاد اقتصادی اشاره و تصریح کرد: بنابراین در سالی که به عنوان جهاد اقتصادی شناخته شده نیاز است نخبگان اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشور به صورت متمرکز در این خصوص مسئله‌ شناسی نمایند و همچنین برای حل مشکلات چاره‌جویی کنند. 

رئیس کارگروه تحول بانکی شورای هماهنگی بانک‌هابا تاکید بر اینکه اگر چاره‌جویی برای مشکلات فعلی اقتصاد انجام نشود نتایج موردنظر به دست نخواهد آمد، گفت: البته مشکلات جزیی به طور حتم وجود دارد که باید برطرف شود اما به اعتقاد بنده باید قبل از همه مشکلات ساختاری در اقتصاد ایران مورد توجه قرار گیرد.

در ارزیابی عملکرد بانک‌ها منصفانه برخورد شود

عیوضلو گفت: درست است که تخلفی در سیستم بانکی رخ داده اما نباید اینگونه برداشت شود که تمام سیستم بانکی متخلف است. وی افزود: سیستم بانکی مجهز به نیروی انسانی بسیار قوی است اما مشکلاتی در بخش‌های مختلف ازجمله در نیروی انسانی وجود دارد؛ همه حرکت اقتصادی کشور با کمک نظام بانکی صورت می‌گیرد و نمی‌توان این مسائل را مورد غفلت قرار داد. 

این کارشناس اقتصادی گفت: نظام بانکی دارای یک سیستم شفاف است و به طور دقیق می‌توان عملکرد این نهاد را مورد محاسبه قرار داد اما مشکلاتی هم وجود دارد و باید به طور منصفانه مسائل را بررسی کرد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه اجرای قوانین و مقررات موجود به صورت دقیق می‌تواند بسیاری از مشکلات فعلی را برطرف کند، بیان کرد: ساختار صحیح سیستم بانکی و بهره‌گیری از معیارهای اعتبارسنجی می توانست جلوی این سوء استفاده مالی اخیر در نظام بانکی را بگیرد و حتی شواهد نشان داده که نتوانسته اند در برخی از بانک‌ها به دلیل رعایت همین اعتبارسنجی دقیق نفوذ کنند. 

رئیس کارگروه تحول بانکی شورای هماهنگی بانک‌هابیان کرد: بنابراین اگر مبنای اعتبارسنجی در امور رعایت و یا اصول مشخص در مبادلات در نظر گرفته شود که حتما مبتنی بر کالا‌ و عملیات واقعی باشد می‌توان گفت که نظام بانکی موفق است. 

وی البته در ادامه گفت: بسیاری از مشکلات نیز وجود دارند که ساختاری هستند و یک مدیرعامل هم نمی‌تواند آنها را برطرف کند. 

عیوضلو در همین خصوص به تغییرات مدیریتی در سیستم بانکی اشاره و تصریح کرد: مشکلات ساختاری و اساسی یک‌شبه حل نمی‌شود. 

این عضو کارگروه تحول بانکی بار دیگر به مشکلات ساختاری بانک‌ها تاکید کرد و گفت: همان‌طور که هم‌اکنون شورای پول و اعتبار تاکید می‌کند در بانک‌های خصوصی باید رئیس هیات مدیره از مدیرعامل جدا باشد باید توجه داشت که این بحث در بانک‌های دولتی نیز صادق است و لازم است در این بانکها نیز این تفکیک عملیاتی شود.
عیوضلو ادامه داد: یعنی اگر بنده به عنوان یک عضو هیات مدیره در بانکی حضور دارم لازم است وزارتخانه مربوطه به این عضو هیات مدیره توجه نماید و به وی قدرت بدهد تا موازین قانونی و مقرراتی را در آن بانک اعمال نماید نه اینکه تمام قدرت در یک فرد به عنوان رئیس هیات مدیره و مدیرعامل تجمیع شود. 

وی با تإکید براینکه مشکلات مذکور ساختاری است، افزود: از سوی دیگر یک مدیرعامل هم قدرت چندانی ندارد چرا که اختیار حذف نیروهای ناکارآمد و یا تقلیل شعب بانک را ندارند بنابراین باید نسخه جامعی در این ارتباط در چارچوب لایحه اداره امور بانکها طراحی شود. 

رئیس کارگروه تحول بانکی شورای هماهنگی بانک‌ها ادامه داد: طرح تحول بانکی در ارتباط با طراحی نسخه جامع در این خصوص بسیار طرح کارآمدی است که اقدامات خوبی نیز در این زمینه در بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و شورای هماهنگی بانک‌ها شکل گرفته است. 

وی بازمهندسی در ساختار نظام بانکی را از طریق تفکیک حساب‌ها مبتنی بر تفکیک و بازتعریف ماموریت های بانکها دانست و گفت: بدون بازمهندسی امکان نظارت‌ نیست البته در بانک‌های کوچکتر نظارت‌ها دقیق‌تر است اما این مساله در بانک‌های بزرگتر بدون بازمهندسی امکان‌پذیر نیست. 

عیوضلو ادامه داد: به جای اینکه به عملکرد افراد توجه کنیم باید به ساختار و سیستم‌ها توجه و بر مبنای اصول روشن و بدیهی بانکداری اسلامی سیاست‌گذاری کرد. یعنی بدون تحول ساختاری افراد و مدیران تاثیرگذاری چندانی در حل مشکلات فعلی نظام بانکداری ندارند.
 
وی افزود: براساس روش‌های تامین مالی چارچوب های نظارتی نیز تغییر پیدا می‌کنند و تخصصی‌تر می‌شوند.

قوانین عادی در شرایط تحریم کاربرد ندارد

رئیس کارگروه تحول بانکی شورای هماهنگی بانک‌هادر همین ارتباط به تحریم‌ها اشاره و تصریح کرد: در بحث تحریم آسیب‌ها را بخش حقیقی می‌بیند، نظام بانکی نمی‌تواند تمام این آسیب‌ها را از طریق نظام مالی و بانکی جبران کند. 

عضو هیات مدیره بانک توسعه صادرات ایران با بیان اینکه نمی‌توان مشکلات را فقط از طریق سیستم بانکی برطرف کرد، گفت: از سوی دیگر در تحریم‌ قوانین عادی دیگر کاربرد ندارد.
عیوضلو افزود: بر اساس شرایط تحریم ، در خارج از کشور برای صادرکننده فراهم نیست بلکه باید همکاری کنیم تا امکان حضور خدمات فنی-مهندسی در خارج افزایش یابد و این با تعیین مقررات مرتبط با شرایط تحریم عملیاتی می شود. 

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه در برخی موارد مضیقه ‌های داخل کشور بسیار بیشتر از خارج کشور است، تصریح کرد: نباید دچار خود تحریمی شویم چرا که شرایط اقتصادی کشور بسیار حساس است. به بیان دیگر، در مواردی حل مشکلات تحریم خارجی آسان تر از موانع و قیود ناهماهنگ داخلی است.


کد مطلب: 3416

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcf.ydmiw6djvgiaw.html?3416

تيترآنلاين
  http://titronline.ir