تيترآنلاين - سفته بازی بانک مرکزی در بازار دلار و سکه - نسخه قابل چاپ

سفته بازی بانک مرکزی در بازار دلار و سکه

رشد 60 درصدی نرخ سکه در 9 ماه گذشته

16 آذر 1390 ساعت 18:54

در سال جاری بارها و بارها شاهد رشد و افول قیمت دلار و سکه در بازار آزاد بوده ایم که بخش عمده این نوسانها ناشی از سیاستهای دوگانه بانک مرکزی بوده است.


در سال جاری بارها و بارها شاهد رشد و افول قیمت دلار و سکه در بازار آزاد بوده ایم که بخش عمده این نوسانها ناشی از سیاستهای دوگانه بانک مرکزی بوده است.

به گزارش پانا، کنترل بازار ارز و طلا، کنترل نقدینگی، کنترل تورم، نظارت بر عملکرد بانکها و ابلاغ بسته سیاستی نظارتی از جمله وظایف اصلی هر بانک مرکزی محسوب می شوند.

در این حوزه بانک مرکزی ایران در 9 ماه گذشته عملکرد قابل قبولی نداشته چرا که نقدینگی در کشور بیش از 10 درصد رشد کرده و تورم از 20 درصد عبور کرده است؛ نقدینگی از بانکها خارج شده و در بازارهای سفته بازی وارد شده است.

تولید از دریافت تسهیلات بی بهره است و بسیاری از تولید کنندگان در معرض ورشکستگی قرار گرفته اند، برای گشایش ال سی باید یک سوی آن را دولت تشکیل دهد چرا که بانک مرکزی توان نظارت کافی را نداشته است، بنابراین باید بخش دولتی را دوباره وارد اقتصاد کرد؛ این در حالی است که عده می توانند از همین سیستم بانکی بیش از 3 هزار میلیارد تومان وام دریافت کنند.

یکی از مهمترین بازارهایی که بانک مرکزی در سال جاری از طریق ایجاد نوسان در آن توانست بخش زیادی از نقدینگی را جذب کند بازار سکه و ارز بود.

اگر نگاهی به قیمت های سکه و دلار در ابتدای سال جاری بیندازیم می بینیم در این روزها ربع سکه 92 هزار تومان و سکه تمام حدود 380 هزار تومان بود از طرفی دلار در روزهای ابتدایی سال یک هزار وو 120 تومان بود اما اکنون و با گذشت 9 ماه از سال 90 قیمت هر دلار تا یک هزار و 360 تومان رشد کرده و سکه 610 هزار تومان مبادله می شود یا بهتر است بگوییم دلار 17 درصد و سکه 60 درصد رشد داشته است.

این در حالی است که بانک مرکزی نرخ سود سپرده ها را سالانه 12.5 درصد تعیین کرده است یا به عبارت دیگر سود آوری بانکها را یک هفتم سود آوری بازار سکه قرار داده است در نتیجه نقدینگی از بانکها خارج شده و روانه بازار می شود.

اینکه بانک مرکزی ادعا می کند که میزان سپرده گذاری در سال جاری افزایش یافته حقیقت دارد اما علت مشخص دارد و بدون شک علتش سیاست های صحیح بانک مرکزی نیست، بلکه علاوه بر رشد 10 درصدی نقدینگی که به خودی خود حجم منابع را افزایش می دهد، یارانه نقدی نیز امسال پرداخت شد؛ اگر چه در بسیاری موارد مردم سریعا آن را برداشت می کنند اما در موارد بسیاری نیز این منابع برای مدت بیش از یک ماه در حسابها باقی مانده و در حجم سپرده گذاری تاثیر گذار است.

در خصوص بازار ارز و طلا باید توجه کرد که هر زمان این بازار به یک تعادل نسبی عرضه و تقاضا رسید، بانک مرکزی با اعمال سیاست ها و یا ایراد سخنرانی این تعادل را برهم زده و دوباره نوسان در بازار آغاز می شد که حاصل این نوسان حضور هر چه بیشتر سفته بازان در بازار بود.

به عنوان مثال هفته گذشته بانک مرکزی تصمیم به کاهش نرخ ارز و سکه از طریق افزایش عرضه آن هم با قیمت کم گرفت، نتیجه این تصمیم کاهش قیمت سکه تا 527 هزار تومان از سوی بانک مرکزی بود که نتیجه آن ایجاد اختلاف 90 هزار تومانی بین قیمت سکه بانکی و بازاری بود که سفته بازی را افزایش داد.

از طرف دیگر بانک مرکزی با عرضه دلار یک هزار و 290 تومان برای تحویل چهارشنبه این هفته قیمت دلار را که بر روی قیمت یک هزار و 360 تومان تثبیت شده بود را تا یک هزار و 310 تومان کاهش داد، اما عدم عرضه دوباره قیمت دلار را به یک هزار و 360 تومان رساند.


کد مطلب: 3687

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcf.cdmiw6dvegiaw.html?3687

تيترآنلاين
  http://titronline.ir