تيترآنلاين - دلار 1900 تومانی، تورم 21 درصدی و سود 25 درصدی میراث بانک مرکزی - نسخه قابل چاپ

دلار 1900 تومانی، تورم 21 درصدی و سود 25 درصدی میراث بانک مرکزی

5 فروردين 1391 ساعت 21:10

در سال جهاد اقتصادی بانک مرکزی با اینکه تلاشهای بسیاری در مدیریت بازار انجام داد اما نرخ دلار با 70 درصد، سکه با 100 درصد و تورم با 10 درصد رشد مواجه شدند که کارنامه درخشانی برای بانک مرکزی نیست


در سال جهاد اقتصادی بانک مرکزی با اینکه تلاشهای بسیاری در مدیریت بازار انجام داد اما نرخ دلار با 70 درصد، سکه با 100 درصد و تورم با 10 درصد رشد مواجه شدند که کارنامه درخشانی برای بانک مرکزی نیست.

به گزارش خبرنگار اقتصادی پانا، بانک مرکزی در ابتدای امسال با ابلاغ بسته سیاستی _نظارتی، گام اول خود را در عرصه جهاد اقتصادی برداشت. 

بسته ای که از همان روزهای اول صدای اعتراض کارشناسان و بانکداران را بلند کرد که با این بسته یا باید همه قانون گریز شوند و یا کار خود را به تعطیلی بکشانند (که اکثرا راه حل اول را انتخاب کردند).

بر اساس این بسته سیاستی که توسط شورای عالی پول و اعتبار تایید شده بود بانکها سود تسهیلات خود را در کمتر از 14 درصد باید تعیین می کردند که در شرایط تورمی موجود کار غیر عاقلانه برای فعالین بازار پول و سرمایه محسوب می شود.

اولین دستور بانک مرکزی باعث شد تا سپرده گذاری در بانکها دیگر سود آور نباشد و سرمایه ها از این بانکها به سوی بازار طلا و ارز سرازیر شود و در ابتدای اردیبهشت ماه بازار طلا را با حباب 60 هزار تومانی به خصوص در قطع ربع سکه رو به رو کند. 

در این روزها ربع سکه 92 هزار تومانی 25 اسفند 1389 به 157 هزار تومان در 10 اردیبهشت 1390 رسید.

کاهش نرخ سود سپرده گذاری بازار ارز را نیز آشفته کرد و دلار را تا مرز یک هزار و 250 تومان در خرداد ماه بالا برد که شرایط را برای تجار و وارد کنندگان دشوار ساخت.

طلا ملتهب از بازار جهانی و سیاستهای داخلی
برای رشد قیمت طلا دو عامل وجود داشت یکی رشد قیمت جهانی طلا که در شهرویور رکورد یک هزار و 910 دلار را برای هر اونس ثبت کرد و در حال حاضر حدود یک هزارو 700 دلار است و دیگری افزایش تقاضای بازار داخلی به دلیل افزایش سود بازار طلا است.

از طرف دیگر در روزهای آغازین سال عرضه طلا و سکه توسط بانک مرکزی با کندی پیش رفت تا جایی که حباب های 60 هزار تومانی در بازار شکل گرفت سوالی که در اینجا مطرح می شد این بود که بانک مرکزی چرا صبر می کرد تا قیمت به حداکثر بازار برسد سپس اقدام به عرضه می کرد؟ پاسخ این سوال بر خلاف پرسش های متوالی از مسولان بانک مرکزی هرگز داده نشد.

اقدام بانک مرکزی در کنترل بازار سکه و طلا به قدری با تاخیر انجام شد که اعتراض نمایندگان مجلس بلند شد و سخن از منفعت طلبی بانک مرکزی در جریان افزایش نرخ طلا به میان آمد زیرا بانک مرکزی از طریق بانک کارگشایی طلا را با قیمت بازار و به سبک حراج عرضه می کرد و به این روش می شد اندکی از التهاب نقدینگی موجود در بازار کاست.

اگر چه بانک مرکزی حباب را از بازار خارج کرد اما قیمت سکه هرگز به قیمت اسفند 89 بازنگشت البته این بار به دلیل افزایش نرخ ارز. 

سکه 384 هزار تومانی در 25 اسفند 89 در حال حاضر با بیش از 100 درصد رشد 800 هزار تومان مبادله می شود، سودی که در هیچ بازار دیگری نصیب سرمایه گذاران نمی شود.

بازار ارز آشفته تر از بازار سکه و طلا
سفته بازان که عکس العمل دیرهنگام بانک مرکزی در کنترل بازار طلا را دیده بودند، به سراغ بازار ارز رفته و در کمتر از یک ماه دلار یک هزار و 100 تومانی را به یک هزار و 170 تومان در ابتدای خرداد ماه رساندند. 

اما سیر صعودی دلار پایانی نداشت و تا آذرماه به رکورد یک هزار و 950 تومان نیز دست یافت و اکنون حدود یک هزار و 900 تومان مبادله می شود، با این حساب بازار ارز نیز 70 درصد سود آوری کرد که نسبت به سود 9 درصدی بورس و سود 14 درصدی سپرده بانکی قابل توجه است.

700 تعاونی اعتباری بسته شد
بانک مرکزی در ابتدای بهمن سال 89 در یک اقدام عجولانه 700 تعاونی اعتباری که در حال خدمات رسانی به مردم بودند را تعطیل کرد. 

اگر چه منطق این کار یعنی جلوگیری از رشد قارچ گونه این تعاونی ها و تاثیر آنها بر خلق اعتبار و افزایش نقدینگی در جامعه معقول بود اما بسته شدن یکباره تعاونی هایی که بیش از 270 میلیارد تومان از سرمایه مردم را جمع آوری کرده اند(به گفته رییس کل بانک مرکزی) برای بسیاری مشکل آفرین شد. 

از طرف دیگر مشکل تعاونی های اعتباری با این اقدام حل نشد بلکه تعاونی های جدید جایگزین آنها شد با این تفاوت که برخی از تعاونی های قبلی وام با سود 2.5 درصد ارایه می کردند و تعاونی های جدید کمتر از 20 درصد سود را نمی پذیرند.

بانکداری اسلامی و كشف بزرگترین پروند فساد مالی در سیستم بانکی 
در کنفرانس بانکداری اسلامی که شهریورماه برگزار شد رییس کل بانک مرکزی و قائم مقام آن هر یک در سخنرانی جدایی از میزان رشد بانکداری اسلامی در کشور و همچنین افزایش نظارت بانک مرکزی بر عملیات بانکها برای جلوگیری مبادلات ربا در این سیستم سخن گفتند و دستاوردهای بخش نظارتی در جلوگیری از پولشویی را اعلام کردند.

در همین جلسه، شورای فقهی و وزیر اقتصاد از عملکرد بانک مرکزی و میزان تحقق اقتصاد اسلامی گلایه کردند و فاصله بانکداری کنونی را تا بانکداری اسلامی بسیار دانستند.

درست یک ماه پس از این کنفرانس، جزئیات بزرگترین پروند فساد مالی در سیستم بانکی افشا شد که بزرگترین بانک دولتی تحت نظارت بانک مرکزی در آن دخیل بود. 

اگر چه بررسی این پرونده هنوز ادامه دارد اما افشای آن نشان داد سخنان محمود بهمنی مبنی بر نظارت همه جانبه بانک مرکزی بر بانکهای زیر مجموعه تنها در حد ادعا بوده و ثمری نداشته است.


کد مطلب: 4388

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdce.v8ebjh8xv9bij.html?4388

تيترآنلاين
  http://titronline.ir