تيترآنلاين - بدون تضمين آزادي هاي مدني، آينده سوريه با مشكل مواجه خواهد شد - نسخه قابل چاپ

بدون تضمين آزادي هاي مدني، آينده سوريه با مشكل مواجه خواهد شد

نويسنده : كرم محمدي

مردمسالاري , 22 خرداد 1390 ساعت 17:47

تجربه نشان داده است که سرانجام اينگونه راه ها ختم به خير نخواهد شد. اگر قرار است با اسرائيل و آمريکا و انگليس مقابله و مبارزه شود، راهش مقابله با مردم و بازگذاشتن دست نيروهاي نظامي براي سرکوب آنان نيست


49سال پيش ژنرال حافظ اسد طي يک کودتاي نظامي قدرت را در کشور سوريه به دست گرفت. وي بيش از 36 سال سوريه را رهبري کرد و در جنگ 1976 عليه رژيم اشغالگر صهيونيستي شرکت فعال داشت. او در مدت زمامداريش به عنوان يکي از رهبران پيشرو دنياي عرب در مبارزه با رژيم صهيونيستي مطرح بود. در قبال سياست سازش برخي از رهبران عربي، حافظ اسد جبهه پايداري که متشکل از سوريه، ليبي، الجزاير و سازمان آزادي بخش فلسطين بود را به وجود آورد.

درجريان جنگ هشت ساله رژيم بعث عراق عليه جمهوري اسلا مي ايران با قطع ارتباط با رژيم بعث عراق جانب تهران را گرفت. حافظ اسد در سن 69 سالگي و در حالي که تلفني با اميل لحود رئيس جمهور وقت لبنان در حال گفت وگو بود بر اثر سکته از دنيا رفت. بشاراسد يکي از فرزندان حافظ اسد از سال 2000(1379 شمسي) جانشين پدر شد. اينک قريب 12 سال از رياست بشار بر سوريه مي گذرد. سيستم حاکم بر سوريه تک حزبي بوده و اعضاي خانواده اسد اکثريت قاطع پست هاي مهم و کليدي را در اختيار دارند.

با اوج خيزش هاي مردمي درممالک عربي، سوريه نيزدستخوش ناآرامي شده است. شهرهاي لا ذقيه، درعا، حمص، حما و... مدتهاست شاهد تظاهرات مردم عليه وضعيت موجوددر کشورشان هستند. بشاراسد در ابتدا مدارا کرد اما چندي بعد سياست مشت آهنين را در پيش گرفت و برادرش ماهر اسد در راس يکي از لشکرهاي ارتش راهي درعا شد و با محاصره شهر، صدها نفر از رهبران مخالفين را دستگير کرد و دهها نفر از مردم نيز توسط نيروهاي اعزامي و امنيتي کشته و زخمي شدند. فيلم بخشي از ويراني ها که شخص ماهر اسد نيز شاهد آن است که به شبکه هاي جهاني راه يافت و به نمايش گذاشته شد.

اينک شهر مرزي جسرالشغور که با کشور ترکيه هم مرز است به محاصره تانک ها وزره پوش هاي ارتش سوريه درآمده است، مقامات سوري مدعي هستند که افراد مسلح در چند روز گذشته تعداد 120 نيروي پليس را در اين شهر به قتل رسانيده اند.

وزير کشور سوريه اعلا م کرده است که ارتش جهت برخورد با اين مخالفين مسلح و بازگرداندن آرامش به شهر، راهي جسرالشغور شده است. اما خبرگزاريها فرار هزاران نفر از اهالي اين شهر به آنسوي مرز و استقرار در خاک ترکيه را گزارش مي دهند. مقامات سوري مدعي هستند که اين مردم فرار نکرده بلکه براي ديدن و ملا قات اقوام خود به آنسوي مرز رفته اند. اما دولت ترکيه دو اردوگاه را برپا کرده و از آوارگان سوري پذيرايي مي کند. پخش فيلم هاي متعددي از نحوه برخورد و مقابله نيروهاي نظامي و پليس سوريه با تظاهرکنندگان در شبکه هاي مختلف جهاني، جايگاه بشاراسد را در ميان افکار عمومي و به ويژه اعراب تنزل داده است.

شبکه هاي خبري مختلف طي 48 ساعت گذشته بارها صحنه هايي دلخراش و غيرانساني از برخورد نيروهاي نظامي سوري با مخالفين را به نمايش گذاشته اند که قلب هر کسي که نام انسان را برخود نهاده است به درد ميآورد. ديدن اين صحنه ها يکراست خاطرات تلخ و فراموش ناشدني برخورد سربازان جنايتکار آمريکا در زندان ابوغريب با زندانيان عراقي و همچنين سربازان خون ريز رژيم صهيونيستي با جوانان فلسطيني را در اذهان تداعي مي کند. با اين تفاوت که آنها خارجي، غيرمسلمان و نيروهاي اشغالگر بودند اما سربازان سوري عليه هم وطنان خود چنين رفتاري روا مي دارند.

همگان مي دانند که دولت فعلي حاکم بر ترکيه يک دولت اسلامگرا و متکي به حمايت همه جانبه اکثريت مردم آن کشور است. باز هم افکار عمومي جهان و مسلمانان برخورد قاطع و تاريخي آقاي رجب طيب اردوغان نخست وزير ترکيه با رئيس رژيم صهيونيستي در اجلا س داووس را فراموش نکرده و نخواهند کرد که در دفاع از مبارزات مظلومانه برادران و خواهران فلسطيني در برابر دوربين هاي شبکه هاي خبري جهان حيثيت نداشته صهيونيستي را برباد داد. نخست وزير ترکيه روز جمعه 20 خرداد در يک مصاحبه زنده تلويزيوني به صراحت اعلا م کرد که نظام دمشق به صورت انساني با معترضان برخورد نمي کند و سرکوب مخالفان در سوريه قابل قبول نيست.

اردوغان افزود: 4 يا 5 روز پيش بود که با بشار اسد صحبت کردم اما آنان از اهميت مساله مي کاهند و متاسفانه به صورت انساني با مسايل برخورد نمي کنند. وي با اشاره به مطرح شدن پرونده سوريه در شوراي امنيت، حوادث اين کشور را وقايعي وحشتناک دانست و گفت: اگر اين اقدامات رژيم اسد ادامه يابد، ترکيه دفاع از اين کشور در مجامع بين المللي را سخت خواهد يافت.

حافظ اسد علي رغم اداره حکومت به طريق بسته و تک حزبي و حتي سرکوب گاها خونين برخي از اعتراضات مردمي، اما روي هم رفته توانست تا حدودي در ميان بخشي از اعراب محبوبيتي کسب کند. به هر حال اگر قرار است وجهه مثبت خانواده اسد که در زمان حافظ اسد تا حدودي تثبيت شده بود، همچنان باقي بماند و سوريه به عنوان خط مقدم مبارزه با رژيم اشغالگرقدس شناخته شود لا زمه اش آن است که حقوق اساسي ملت سوريه به رسميت شناخته شود.

لشگرهاي ارتش سوريه و نيروهاي امنيتي اين کشور براي مقابله با دشمن و در راس آنها رژيم متجاوز صهيونيستي تشکيل شده اند. درحالي که سربازان دشمن در بلنديهاي جولا ن سال هاست به اشغال اين بخش از خاک سوريه ادامه مي دهند و قريب به سه دهه است تيري از سوي نيروهاي سوري به طرف دشمن شليک نشده است، روانيست که اين نيروها به جان مردم کشور خويش بيفتند، تنها با اتکا به نيروي ايمان مردمي مي توان در برابر رژيم صهيونيستي ايستادگي کرد. اگر قرار باشد نيروهاي ارتش و امنيتي تحت فرماندهي بشار اسد همچنان به سرکوب مردم ادامه دهند، بدون ترديد آينده سوريه با مشکل مواجه خواهد شد.

شايد امروز با بستن دهانها و استفاده از زور و گسيل نيروهاي نظامي به اين سو و آن سوي کشور، موقعيت حکومت فعلي دمشق همچنان حفظ شود اما تجربه نشان داده است که سرانجام اينگونه راه ها ختم به خير نخواهد شد. اگر قرار است با اسرائيل و آمريکا و انگليس مقابله و مبارزه شود، راهش مقابله با مردم و بازگذاشتن دست نيروهاي نظامي براي سرکوب آنان نيست بلکه عبور از بحران کنوني با کم کردن هرچه زودتر فاصله دولت- ملت، و اعتراف شجاعانه دولتمردان به اشتباهات، تضمين آزادي هاي مدني و رعايت حقوق شهروندي آحاد مردم و آشتي صادقانه با ملت سوريه و اصلاحات ميسر خواهد شد.


کد مطلب: 2596

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcd.n0x2yt0k9a26y.html?2596

تيترآنلاين
  http://titronline.ir