تيترآنلاين - آلودگی هوای تهران سردرگم در راه‌حل‌های سطحی - نسخه قابل چاپ

آلودگی هوای تهران سردرگم در راه‌حل‌های سطحی

گزارش: مهدی بی باک

فارس , 29 شهريور 1391 ساعت 13:19

آلودگی هوای تهران هر روز در حال افزایش است و به جایی رسیده که مسئولان را وادار به تصمیماتی می‌کند که فقط به صورت مقطعی می‌تواند مشکلات را حل کند


آلودگی هوای تهران هر روز در حال افزایش است و به جایی رسیده که مسئولان را وادار به تصمیماتی می‌کند که فقط به صورت مقطعی می‌تواند مشکلات را حل کند. 

آسمان تهران سال‌ها است که رنگ خاکستری به خود گرفته و کمتر روزهایی بوده که شرایط سالمی را گذرانده باشد.

کلانشهر تهران در سال 1390 شاهد 218 روز، هوایی با کیفیت ناسالم و بسیار ناسالم بوده است. علت اصلی بروز چنین اتفاقی، سنجش آلاینده‌ای به نام ذرات معلق کوچکتر از 2،5 میکرون بوده که از نیمه سال 1389 به جمع آلاینده‌های مورد سنجش شهر تهران اضافه شده است.

علاوه بر ذرات معلق، گرد و غباری که از کشورهای همسایه مخصوصا کشور عراق به ایران و تهران رسیده است را باید به این آلاینده‌ها اضافه کرد.

این شرایط آن‌قدر ادامه پیدا کرده که باعث شده است مسئولان اظهار نظرها و راهکارهای عجیب و غریبی برای حل این مشکل پایتخت داشته باشند. در همین زمینه نیز جلسات کارگروه کاهش آلودگی هوا با حضور نمایندگانی از سازمان محیط زیست، استانداری، شهرداری، سازمان هواشناسی، شرکت پخش و فرآورده‌های نفتی، اداره کل راه‌وترابری، منابع طبیعی، جهاد کشاورزی، صنعت‌، معدن‌وتجارت و دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شده که گاهی نظرهای جالبی از سوی برخی از مسئولان برای جلوگیری و کاهش آلودگی هوا مطرح شده است. مه‌پاشی، آب‌پاشی آسمان تهران و خیس کردن خیابان‌ها از جمله طرح‌هایی است که به ذهن این مسئولان می‌رسد و آن را در جلسات بیان می‌کنند.

در جلسه‌ کمیته کاهش آلودگی هوا که چند روز گذشته در محل استانداری تهران برگزار شد خرید یک دستگاه مه‌پاش توسط استانداری برای استفاده آزمایشی به تصویب رسید.

این کار در حالی انجام می‌شود که اکثر کارشناسان و مسئولان ذی‌ربط با انجام چنین کاری مخالف بودند و مطرح کردند که استفاده از مه‌پاش در شهری مانند تهران امکان پذیر نیست و چنین کاری مستندات علمی ندارد. باید دید در شهری مثل لندن که تا چندین سال به عنوان آلوده‌ترین شهر جهان مطرح بوده، آیا واقعا از دستگاه‌ مه‌پاشی برای جلوگیری از آلودگی استفاده کرده‌اند یا راه‌کارهای بهتر و ساده‌تری در این زمینه انتخاب کرده و به نتیجه رسیده‌اند.

اجرای طرح مه‌پاشی پشتوانه علمی ندارد

محمدجواد محمدی‌زاده، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره استفاده از مه‌پاشی برای جلوگیری از آلودگی هوا می‌گوید در این طرح‌ها هیچگونه پشتوانه و مستندات علمی وجود ندارد.

وی معتقد است مه‌پاشی و روش‌های دیگری که برای کاهش آلودگی هوا انجام می‌شود نتیجه بخش نیست و صرفا این روش‌ها و طرح‌ها نظر‌های فردی است که پشتوانه علمی ندارد.

مه‌پاشی برای رفع آلودگی هوای تهران قطعاً نتیجه نمی‌دهد

رئیس سازمان هواشناسی کشور نیز با محمدی‌زاده هم عقیده است و در همین راستا می‌گوید: اگر به دنبال کاهش آلودگی هوای شهر تهران هستیم باید براساس برنامه جامع عمل کنیم، زیرا برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران کارشناسی شده است و باید در این زمینه‌ کارها انجام شود.

بهرام صناعی با بیان اینکه باید منابع آلوده‌کننده هوا را از منبع تولیدش کنترل و جلوگیری کرد، ادامه می‌دهد: مه‌پاشی حل‌کننده موضوع آلودگی هوا نخواهد بود زیرا شهر تهران با کمبود آب مواجه است و با این شرایطی که دارد آب زیادی باید در سطح زمین مصرف شود.

صناعی می‌افزاید: برای اجرای طرح مه‌پاشی مستندات علمی وجود ندارد و مطمئن هستیم مه‌پاشی برای جلوگیری از آلودگی هوای شهری مثل تهران جوابگو نخواهد بود.

شهر تهران به‌واسطه وسعتی که دارد اجرای چنین طرح‌هایی بعید می‌رسد نتیجه بخش باشد، زیرا از مه‌پاشی در سالن‌های کوچک، تالارها، مساجد، گلخانه‌ها و نظایر این استفاده می‌شود، بنابراین باید در این زمینه کارشناسانه‌تر اظهار نظر کرد.

بر این اساس به عقیده خیلی از کارشناسان اجرای طرح مه‌پاشی عملی نیست و این اظهار نظرها که از سوی برخی از مسئولان مطرح شده را می‌توان از عجیب ترین اظهارنظرها برای حل مشکل آلودگی هوای تهران عنوان کرد. راه‌حل های زیادی همچون استفاده از بنزین باکیفیت، عدم استفاده از آزبست در ترمزها، به سرانجام رساندن و تعطیل کردن فعالیت‌های عمرانی حاشیه تهران و تدوین طرح جامع مقابله با آلودگی هوا مواردی هستند که می‌توان از آنها برای سفید کردن رنگ خاکستری آسمان تهران مطرح کرد.

دستگاه مه‌پاشی خریداری شده است

یوسف رشیدی، مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران درباره طرح استفاده از مه‌پاش برای جلوگیری از آلودگی هوای تهران می‌گوید: با مه‌پاش‌ها نمی‌توان آلودگی هوای تهران را کم کرد.

با وجود مخالفت اکثر مسئولان مرتبط در مورد اجرای این طرح اما باز محمدرضا محمودی، معاون عمرانی استاندار تهران معتقد است، مه‌پاش‌ها از تکنولوژی روز هستند و در شهرهای پیشرفته اروپایی نیز به عنوان کاهنده آلودگی هوا و طراوت‌بخش در محیط شهری استفاده می‌شود.

معاون استاندار: مخالفت شهرداری مبنای علمی ندارد/تفکر شهرداری سنتی است

محمودی معاون استاندار تهران معتقد است مخالفت شهرداری مبنای علمی ندارد و آنها قصد دارند به صورت سنتی و آب‌پاشی آلودگی هوا را کاهش دهند.

طرح مه‌پاشی کارشناسی شود

علاوه بر اظهار نظر مسئولان استانداری در مورد اجرای طرح مه‌پاشی موید حسینی‌صد، سخنگوی فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی می‌گوید: قرار است در فراکسیون محیط زیست مجلس از کارشناسان دعوت کنیم تا موضوع طرح مه‌پاشی را مورد بحث و بررسی قرار دهیم و بدانیم که مبنای علمی این طرح چیست و بر چه اساسی چنین تصمیمی گرفته شده است.

این نماینده مجلس درباره طرح مه‌پاشی و طرح‌هایی از این دست اظهار می‌دارد:‌ ‌انتظار داریم که با چنین طرح‌هایی کارشناسانه‌تر برخورد شود.

حسینی صدر با بیان اینکه فکر نمی‌کنم مه‌پاشی برای رفع آلودگی هوا کافی باشد اعتقاد دارد که باید برای جلوگیری از آلودگی هوا در کلان‌شهرها اقدامات همه‌جانبه صورت بگیرد.

استفاده از دستگاه مه‌پاش قابلیت اجرا دارد اما نه در کلان شهری مانند تهران بلکه باید از این دستگاه در خارج از تهران و در مکان‌هایی که خودشان منبع تولید آلودگی هستند مانند واحدهای شن وماسه، واحدهای معدنی و کارگاه‌های عمرانی خارج از شهر استفاده شود.

با این حال توسعه فضای سبز، استفاده از حمل و نقل عمومی و استفاده از تکنولوژی مدرن در تهیه سوخت خودروهای عمومی، از جمله طرح‌های کاربردی‌تر نسبت به اجرای طرح‌هایی همچون مه‌پاشی و آب پاشی در سطح شهر تهران برای کاهش آلودگی هوا است.

بنابراین مسئولان اگر بتوانند تلاش و فکر خود را برای انجام چنین طرح‌هایی بگذارند هرچند دیر اما بهترین نتیجه را می‌گیرند.


کد مطلب: 5132

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcc.1qpa2bqsila82.html?5132

تيترآنلاين
  http://titronline.ir