تيترآنلاين - واقعیت جرم در جامعه با آمارها انطباق ندارد - نسخه قابل چاپ

رئیس پلیس آگاهی کشور

واقعیت جرم در جامعه با آمارها انطباق ندارد

فارس , 5 دی 1390 ساعت 19:45

حجم آمار سیاه و خاکستری بالا است آمار تجاوز به عنف در سال 89 حدود 968 مورد بود که بیش از 50 درصد آن به نوعی مربوط به روابط همجنس‌بازی و بقیه به تجاوز جنسی مربوط می‌شود


رئیس پلیس آگاهی کشور گفت: باید آسیب‌شناسی شود که چرا واقعیت جرم در جامعه با آمارها انطباق ندارد. 

سردار احمد بتولی رئیس پلیس آگاهی کشور در اولین همایش آمار جنایی با بیان اینکه آمار سرآغاز برنامه‌ریزی است اظهار داشت: هدف ما از آمار در این همایش بهره‌گیری از آمار جنایی در پیشگیری است.

وی با بیان اینکه پیشگیری بدون برنامه‌ریزی و آمار قابل تحقق نیست گفت: آمار فعلا ناقص است و حجم آمار سیاه و خاکستری بالا است. طبیعتا ابتدا باید مشکل کمبود آمار و عدم انطباق آن با واقعیت موجود جامعه را کم کنیم.

بتولی افزود: این کار نه با نصیحت و نه با ابلاغ حل می‌شود و باید آسیب‌شناسی شود تا ببینیم چرا واقعیت جرم در جامعه با آمارها انطباق ندارد.

رئیس پلیس آگاهی کشور خاطرنشان کرد: آمار تجاوز به عنف در سال 89 حدود 968 مورد بود که بیش از 50 درصد آن به نوعی مربوط به روابط همجنس‌بازی و بقیه به تجاوز جنسی مربوط می‌شود.

وی با بیان اینکه همه قبول داریم که آمارها با واقعیت انطباق ندارد گفت: به صورت آزمایشی در دستور کار پلیس آگاهی سه اقدام را قرار دادیم. ابتدا به برخی استانها گفتیم اصلا آمار را اعلام نکنید، در گام دوم به تعدادی از استانها اعلام شد این آمار را به عنوان سرقت به عنف اعلام کنند، و در آخر هم قرار شد که باقیمانده استانها آمار خود را عینا اعلام کنند.

وی افزود: هنوز کار تحقیقی به نتیجه نرسیده ولی آمار استان‌هایی که اعلام شده بود و قرار بود شاکیان احضار شوند نشان داد که شاکیان هم از این کار استقبال کرده و به شناسایی متهمان آمدند.

بتولی با بیان اینکه آیا اعلام آمارها به نفع جامعه بوده و باعث از بین رفتن قبح گناه و کاهش امنیت نمی‌شود گفت: تا حدودی به این نتیجه رسیدیم که باید آمارها اعلام شود ولی مشکل اینجاست که آمارها ناقص است.

وی افزود: برخی اوقات متهمان اعتراف نمی‌کنند، برخی اوقات قربانیان به دام متهمان رفتند در مواردی هم قربانی از ترس آبروریزی موضوع را گزارش نمی‌کند که همین کارها آمار را غیرواقعی می‌کند.

رئیس پلیس آگاهی کشور گفت: پلیس هم در مواردی انگیزه کشف همه جرایم را ندارد که دلیل آن این است که براساس قوانین ما سارقی که به 50 سرقت اعتراف کرده هر چقدر دیگر هم که جرم خود را تکرار کند و پلیس آن را کشف کند تاثیری در مجازات ندارد که همین موضوع دلیل بی‌انگیزگی پلیس می‌شود.

بتولی با بیان اینکه گاهی اوقات هم مجرمان پلیس را دور می‌زنند گفت: به عنوان مثال در موضوع برگزاری پارتی‌ها ظاهر امر نشان می‌دهد که تعداد آن کم شده اما واقعیت بیانگر افزایش آن است. مثلا در منطقه لواسان ظاهرا آمار کاهش پیدا کرده به عنوان مثال جوانان پارتی‌های خود را در منازل اقوام خود برگزار می‌کنند.

وی افزود: در گام اول باید دلایل عدم دستیابی به آمار واقعی را کشف کنیم زیرا آمار در برنامه‌ریزی قضایی نقش دارد و بعد باید دید آماری که در اختیار داریم آیا مشکل ما را در پیشگیری حل می‌کند یا خیر. مشکل ما آمار کمی و آمار وقوع نیست بلکه نیاز ما آمار کیفی است. آمار مورد نیاز آمار ریز، جزئی،‌تخصصی و همچنین شرایط اجتماعی است و ویژگی‌های روانشناسی مجرم و قربانی هستند.

بتولی ادامه داد:‌به عنوان مثال حدود 2 هزار و 500 قتل در کشور رخ می‌دهد که بطور میانگین 90 درصد آن کشف می‌شود که در این زمینه نیازمند این هستیم که مثلا بدانیم چه مقدار از قتل‌ها خانوادگی است و قاتل و مقتول چه ویژگی‌های اخلاقی داشته‌‌اند.

وی با بیان اینکه بسیاری از قتل‌ها به خاطر اشتغال زنان در خارج از خانه است گفت: مرد می‌خواهد از موهبت کار کردن خارج از خانه همسرش استفاده کند ولی این اقدام در ادامه به عدم تبعیت زن از شوهر و افزایش اختلافات و در نهایت درگیری آنها می‌انجامد.

بتولی خاطرنشان کرد: در این چرخه هر سال ما با افزایش پرونده‌ها روبرو هستیم و این موضوع روی کار ما تاثیر گذاشته و از کیفیت رسیدگی‌ به پرونده‌ها می‌کاهد. چون به سرعت پرونده جدیدی به دست ما می‌رسد کار سنگین تحقیقاتی انجام نمی‌شود و در نهایت پرونده سبک هم مجازات سبکی دارد.

بتولی افزود:‌متهمی که خودش انتظار اعدام دارد ناگهان با مجازاتی محدود روبرو شده و بعد از آزادی ابتدا خودش نسبت به جرم تجری پیدا می‌کند و در ادامه چراغ سبزی برای افراد مستعد جرم خواهد بود.

بتولی با بیان اینکه جامعه در مقابل ارتکاب جرائم خرد اعتمادش را نسبت به پلیس از دست می‌دهد 70 درصد اقدامات کلانتری‌ها براساس گزارش‌های مردمی است و نسخه اصلی پرونده‌ها در کلانتری‌ها پیچیده می‌شود.

وی ادامه داد: نگاه ما تا به امروز به جمع‌آوری اطلاعات، نگاه مجازاتی بوده که در نهایت فرد را به زندان بفرستد ولی اگر نتوانیم بسترهای شکل‌گیری جرم را بشناسیم هر روز مشتریان ما بیشتر خواهند شد و وضع طوری می‌شود مانند امروز که مرتب به تعداد پرونده‌ها افزوده می‌شود.

بتولی با بیان اینکه باید این اطلاعات را به سمت جامعه برگردانیم گفت:‌در این زمینه مراکزی تحقیقاتی نیاز داریم که تجربه‌ تک تک پرونده‌ها را مورد استفاده قرار دهند. اما اگر این اطلاعات دقیق و جامعه نباشند مانند اکثر مراکز تحقیقاتی خروجی مناسبی نخواهند داشت و تنها به تنظیم جزوه اکتفا می‌شود.

وی در ادامه سخنانش با بیان اینکه نیاز دیگر تقویت کمی آمار است که در پلیس آگاهی تجارب خوبی در این زمینه داریم گفت:‌ نیاز بعدی این است که بعد از جمع‌آوری آمار باید نگاه پیشگیرانه برای آینده داشته باشیم و در آخر باید دید چه خاصه‌ای از این آمار داریم.

وی ادامه داد: مشکلات موجود باعث شده روز به روز منفعل‌تر شویم و امکان برنامه‌ریزی مناسب از ما گرفته شده است.

وی با بیان اینکه متاسفانه برخی نگاه‌ها به جرایم در جامعه بی‌تفاوت شده و روز به روز در جامعه به عنوان یک فرهنگ جا می‌افتد گفت: اگر زمانی برای انحراف یک جوان گامهای زیادی وجود داشت اما الان این گامها در جامعه حل شده است. به عنوان مثال سالهای قبل آخرین مرحله از خلاف یک جوان این بود که وی مقابل خانواده خود سیگار بکشد اما امروز این مسئله کاملا حل شده و نه تنها در کنار خانواده سیگار می‌کشد بلکه به فکر خلافی بزرگتر است.

وی با بیان اینکه خیلی از مواردی که قبلا جرم بوده الان جرم تلقی نمی‌شود خاطرنشان کرد:‌متاسفانه خیلی از مواردی که در کتاب قانون جرم بوده شاید الان در جامعه جرم تلقی نشود.

بتولی با اشاره به این موضوع که باید آنقدر آمارها دقیق باشد که نیاز ما را برای برنامه‌ریزی برطرف کند گفت: در این زمینه پلیس هم باید تقویت شود زیرا تقویت پلیس تقویت قوه قضائیه است.

وی ادامه داد: قوه قضائیه اگر هم خودش بخواهد همه جامعه را زیر نظر بگیرد قادر به این کار نیست اما پلیس در همه جامعه حضور دارد و در جایی که انسانی وجود ندارد ما به نمایندگی از آنها حضور داریم.
این موضوع باید مد نظر قرار گیرد که هیچ وقت یک سازمان به تنهایی نمی‌تواند موضوع پیشگیری از وقوع جرم را به سرانجام برساند.


کد مطلب: 3809

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcb.gbfurhbw9iupr.html?3809

تيترآنلاين
  http://titronline.ir