تيترآنلاين - وعده جشن خانه دار شدن مردم ايران كي به وقوع مي پيوندد؟ - نسخه قابل چاپ

وعده جشن خانه دار شدن مردم ايران كي به وقوع مي پيوندد؟

روزنامه خراسان , 14 آذر 1389 ساعت 11:21

نويسنده : مريم خديوري

بايد بپرسيم مسئولاني که چنين وعده هاي اميدوار کننده اي را مي دهند براساس چه آماري آن را بيان مي کنند؟


تيترآنلاين - چندي قبل خبر خانه دار شدن عن قريب همه ايرانيان توسط برخي مسئولان اعلام شد به طوري که خبرگزاري مهر در گزارش خود آورد اوايل سال جاري هنگامي که معاون پارلماني وزير مسکن و شهرسازي درخانه ملت حضور يافت در بين نمايندگان مدعي شد دغدغه خانه دار شدن ايرانيان تا يک سال ديگر رفع مي شود.

هم چنين در هفتاد و هشتمين سفر استاني رئيس جمهور و هيئت دولت به استان قزوين معاون اول رئيس جمهور جشن سراسري خانه دار شدن همه ايرانيان را تا پايان دولت دهم نويد داد در اين راستا وزير مسکن و شهرسازي هم خبر از اين داد که مقدمات خانه دار شدن همه ايرانيان را مهيا کرديم و در آينده اي نزديک جشن خانه دار شدن همه ايرانيان را برگزار مي کنيم.

تناقض در آمار
دکتر «نوذر پور» رئيس جامعه مهندسان شهرساز کشور مي گويد: وزارت مسکن اعلام مي کند کشور سالانه به 1.5 ميليون واحد مسکوني نياز دارد در حالي که در بيشترين ميزان ساخت وساز که مربوط به سال ۸۵ است نزديک به ۸۰۰ هزار واحد مسکوني احداث شده و بعد از آن آمار ساخت وساز ها کاهش چشمگيري داشته است. به گفته رئيس جامعه مهندسان شهرساز کشور، با توجه به اين که سالانه 1.5 ميليون واحد مسکوني نياز است به گفته خود مسئولان وزارت مسکن در طول سال گذشته فقط حدود ۵۰ هزار واحد مسکوني در قالب مسکن مهر تحويل شده و قطعا توان فني جواب گوي بيش از ۲۰۰ هزار واحد مسکوني در سال جاري نيست.

مهندس « بيات ماکو» کارشناس ساختمان و مسکن هم در اين باره مي گويد: بايد بپرسيم مسئولاني که چنين وعده هاي اميدوار کننده اي را مي دهند براساس چه آماري آن را بيان مي کنند؟ وي مي افزايد: براساس آمارهاي منتشر شده توسط وزارت مسکن سالانه حداقل يک ميليون واحد مسکوني جديد نياز است و در بهترين سال ها نتوانسته ايم بيش از ۷۰۰ هزار واحد مسکوني بسازيم، پس يک نياز انباشته در تمام اين سال ها در بخش مسکن وجود دارد که جبران آن به اين سادگي و در اين زمان کوتاه ممکن نيست.

«امين شعباني» عضو کميسيون عمران مجلس هم مي گويد: با اين کلي گويي ها و نبود برنامه مشخص، وزير مسکن نمي تواند وعده جشن خانه دار شدن ايرانيان را بدهد.

وي مي افزايد: وزير مسکن در مجلس اعلام کرد که سال آينده هم مسکن مهر با قيمت هر متر مربع ۲۸۵ تا ۳۰۰ هزار تومان ساخته مي شود اما با توجه به هدفمندي يارانه ها اين امر بعيد به نظر مي رسد.

«حسين نژاد» عضو ديگر کميسيون عمران مجلس هم مي گويد: حتي اگر وعده هاي مسئولان وزارت مسکن را در حد يک سرپناه تلقي کنيم به صراحت مي گويم در ۵ سال آينده نمي توانيم اميدي به چنين امري داشته باشيم. اگر برنامه پنجم توسعه تصويب شود و آن هم مو به مو اجرا شود. با توجه به اين که سالانه به يک ميليون واحد مسکوني نياز داريم و از طرفي با آن که ساخت مسکن مهر چندين سال است آغاز شده ولي بازهم بعيد است تا پايان سال بتوانند ۶۰۰ هزار واحد مسکوني تحويل دهند، چه رسد به برگزاري جشن خانه دار شدن همه ايرانيان. پس کي؟ با اين اوصاف خانه دار شدن همه ايرانيان چگونه ممکن است؟

«امين شعباني» عضو کميسيون عمران مجلس هم در اين باره مي گويد: وعده هاي وزير مسکن به برنامه پنجم توسعه بستگي دارد زيرا در اين برنامه قرار بود تا اختياراتي به وي داده شود که اين اختيارات در صحن علني مجلس حذف شد. وي مي افزايد: اين وعده ها زماني تحقق مي يابد که اختيارات بانک مسکن به وزير مسکن سپرده و خط اعتباري ساخت مسکن مهر تامين شود.

هر سرپناهي مسکن نيست
ولي مسکن چه تعريفي دارد و آيا صرفا داشتن يک سرپناه با هر متراژ و هر امکانات و خدمات به معناي خانه دار شدن واقعي مردم است؟

مهندس«بيات ماکو» کارشناس ساختمان و مسکن بر اين نظر است که طبق آيين نامه نظام مهندسي ساختمان براي مسکن تعريفي وجود دارد و مسکن بايد براي افراد آسايش و ايمني داشته باشد و براي آن سرانه اي درنظر بگيرند که الگوي مناسب براي کشور ما ۷۰ و ۱۰۰ متر لحاظ شده است. اما اين الگو براي همه خانوارها صدق نمي کند به فرض يک خانواده ۵ نفره در يک واحد ۷۰ متري آسايش و آرامشي ندارد.

مهندس«بيات ماکو» تاکيد مي کند: هرسرپناهي را نمي توان مسکن اطلاق کرد. اما برخي ناگزيرند که در واحدهاي مسکوني که به هر شکل و شيوه و کيفيت ساخته مي شود زندگي کنند.

به گفته اين کارشناس مسکن تاکنون هيچ وزير مسکن و دولتي نتوانسته مشکل مسکن را در کشور ما حل کند. در حالي که در حال حاضر هم پيمانکاران مسکن مهر با مشکلات مالي مواجه هستند و همين مسئله بر کيفيت اين واحدهاي مسکوني تاثيرگذار است.

مهندس«بيات ماکو» يادآور مي شود: تصميم براين است که مسکن مهر با قيمت ارزان به افراد نيازمند داده شود و افرادي که حتي چندين مسکن دارند شايد از متقاضيان مسکن مهر باشند پس بايد تحقيقات براي واگذاري به گونه اي انجام شود که فقط نيازمندان از آن بهره مند شوند. در کشورهاي ديگر کمک به اقشار محروم و نيازمند براساس ارائه آمارهاي واقعي است در حالي که در کشور ما اين آمار وجود ندارد و افرادي در اين آمارها جا مي گيرند که علاوه بر اين که محروم نيستند، توان کمک به محرومان را هم دارند.

«حسين نژاد» عضو کميسيون عمران مجلس هم مي گويد: آن چه مسلم است چنين جشني به اين زودي برگزار نخواهد شد و احتمال دارد که به مرور زمان اگر رشد جمعيت با فرهنگ سازي حالت انقباضي به خود بگيرد و با توجه به ظرفيت هاي موجود در کشور هر ايراني يک مسکن در حد سرپناه داشته باشد.

وي مي افزايد: قيمت ها بايد با درآمد افراد مطابقت داشته باشد و قطعا قيمت ها و دستمزدها در آينده متعادل خواهد شد تا رشد قيمت مسکن را پوشش دهد.

«امين شعباني» عضو کميسيون عمران مجلس هم مي گويد: نبايد با به کارگيري مصالح ساختماني درجه ۳ قيمت مسکن را پايين نگه داشت زيرا به طور حتم در آينده مالکان اين واحدها بايد هزينه اي را بابت تعميرات دوباره اين خانه ها بپردازند.

محدوديت منابع مالي
توان و منابع مالي اولين شاخصي است که مي تواند براي رسيدن به هدف، وزارت مسکن را ياري کند آيا اين وزارت خانه درحدي توان و امکانات دارد که بتواند همه ايرانيان را خانه دار کند.

«حسين نژاد» عضو کميسيون عمران مجلس درخصوص منابع مالي وزارت مسکن مي گويد: وزارت مسکن بايد از بخش خصوصي کمک بگيرد و خود را به اعتباراتي که در بودجه سنواتي براي اين وزارت خانه لحاظ مي شود محدود نکند که اگر اين امر اتفاق نيفتد قطعا راه به جايي نخواهد برد.

دکتر «نوذرپور» رئيس جامعه مهندسان کشور هم توان مالي اين وزارت خانه را محدود مي داند و مي گويد: اين وزارت خانه در آن حد توان و منابع مالي ندارد که بتواند همه ايرانيان را خانه دار کند، حتي اگر براي قيمت ساخت هر متر مربع واحد مسکوني ۳۰۰ هزار تومان در نظر بگيرد مگر اين وزارت خانه چقدر توان مالي دارد که 1.5 ميليون واحد مسکوني حتي اگر زمين آن رايگان باشد توليد کند؟ وي مي افزايد: اگر اين ارقام را با هم مقايسه کنيم قطعا از بودجه کشور بيشتر است .

مهندس«بيات ماکو» هم مي گويد: وزارت مسکن هم اکنون با محدوديت مالي مواجه است و اين مسئله را خود مسئولان معترف هستند.

وي مي افزايد: با آغاز به کار مسکن مهر اين وزارت خانه به پيمانکاران اعتباري تحت عنوان «پيش پرداخت» اعطا مي کرد، اما هم اکنون اين پيش پرداخت ها متوقف شده و پيمانکاران با مشکلات مالي مواجه هستند.

اين کارشناس مسکن تاکيد مي کند: اگر به دنبال اين هستيم که در بخش مسکن به موفقيت هايي دست يابيم بايد هم توان دولت و هم توان بخش خصوصي را به صورت هدايت و نظارت شده درنظر بگيريم تا بتوانيم از ظرفيت هاي موجود بهره گيريم.

اما «امين شعباني» عضو کميسيون عمران مجلس به مهر مي گويد: در حال حاضر تمامي تسهيلات بانکي به مسکن مهر اختصاص يافته که اين ايراد بزرگي است.

وي مي افزايد: اختلافات ميان وزارت خانه ها اجازه نمي دهد تا هر بانک تخصصي در اختيار وزارت خانه مربوطه باشد و وزير امور اقتصاد و دارايي هم به واگذاري اين بانک ها راضي نمي شود.

«شعباني» با اشاره به اين که پيشنهاد واگذاري بانک مسکن به حوزه تخصصي در برنامه پنجم داده شد ، اظهار مي دارد: اين ماده در کميسيون تلفيق راي نياورد و از آن جايي که دولت در برنامه پنجم به کلي گويي پرداخته است، نمي توان پيش بيني واقعي از اهداف داشت.

داشتن سرپناه
ولي نظر مسئولان وزارت کشور در مورد چنين وعده هايي چيست؟ «سيد محمود فاطمي عقدا» رئيس مرکز تحقيقات ساختمان خبر وزير مسکن را در رابطه با جشن خانه دار شدن ايرانيان تاييد مي کند و به مهر مي گويد: با برنامه ريزي هاي انجام شده در سال ۸۹ و ساز و کارهايي که پيش بيني شده است به طور حتم ساخت مسکن مهر متوقف نمي شود.

وي با اشاره به ساخت يک ميليون واحد مسکوني در سال جاري مي گويد: امسال بيش از يک ميليون واحد مسکوني در کشور ساخته مي شود که با احتساب نياز سالانه يک ميليوني به مسکن، به زودي نياز اين بخش تامين مي شود.

«فاطمي عقدا» درخصوص اين که اغلب متقاضيان مسکن تمايلي به زندگي در واحدهاي مسکن مهر ندارند، مي افزايد: مهم اين است که همه مردم سرپناهي داشته باشند و تعادل برقرار باشد، آن ها در اين صورت مي توانند واحد مسکن مهر را اجاره داده و در خانه دلخواه زندگي کنند.

معاون وزير مسکن و شهرسازي در پاسخ به اين سوال که هنوز بسياري از واحدهاي مسکن مهر خالي از سکنه هستند و مردم تمايلي به زندگي در اين واحدها ندارند، مي گويد: در حال حاضر فصل نقل و انتقالات نيست و بايد ارزيابي تعداد سکونت در مسکن مهر را در تابستان سال آينده انجام داد.

با اين حال با توجه به آمارهاي متناقض درخصوص توليد مسکن در کشور مسئولان وزارت مسکن جشن خانه دار شدن مردم را حتمي مي دانند اما نيازهاي انباشته از سال هاي قبل براي مسکن چگونه پاسخ داده خواهد شد. به عبارت ديگر آيا رفع مشکل مسکن و خانه دار شدن مردم با توجه به رشد احتمالي جمعيت را شاهد خواهيم بود يا اين وعده هم در کنار برخي وعده هاي ديگر به بايگاني سپرده خواهد شد؟


کد مطلب: 1423

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcb.5b8urhbafiupr.html?1423

تيترآنلاين
  http://titronline.ir