تيترآنلاين - اي كاش «ابوموسي» قصه‌ي چند روز ما نباشد - نسخه قابل چاپ

اي كاش «ابوموسي» قصه‌ي چند روز ما نباشد

ايسنا , 24 ارديبهشت 1391 ساعت 9:37

نگراني‌هاي ديگري كه اين روزها با گردشگري شدن جزيره‌ي ابوموسي ايجاد شده، تخريب محيط زيست اين جزيره‌ي دست‌نخورده است


ابوموسي جزيره‌اي كه سفر كردن به آن، فقط با هماهنگي فرمانداري‌اش امكان‌پذير است، حالا منطقه‌ي نمونه‌ي گردشگري شده است تا شايد تحولي در اين جزيره‌ي ايراني اتفاق افتد و تعلقات آن به سرزمين مادري، بيشتر نمايان شود.

ابوموسي اين روزها آن‌قدر بر سرزبان‌ها افتاده است كه ساكنان آن از اين همه توجه يك‌باره و سفر مداوم خبرنگاران به جزيره تعجب مي‌كنند و در ظاهر كمي معذب‌اند.

مردم بومي ابوموسي مي‌دانند جزيره‌شان منطقه‌ي نمونه‌ي گردشگري شده است و مي‌دانند بايد منتظر ورود گردشگران باشند؛ اما در چشم‌هاي‌شان و از حرف‌هاي‌شان مي‌توان خواند كه هنوز نمي‌دانند اين‌ها چه مفهومي دارد.

آن‌ها به رفت‌وآمد زياد عادت ندارند و جزيره‌ي كوچك‌شان معمولا خيلي خلوت است، چون به‌خاطر موقعيت استراتژيك جزيره، رفت‌ آمدهاي‌شان با هماهنگي فرمانداري انجام مي‌شود و آمدن مهمان‌هاي‌شان از ديگر شهرهاي كشور پس از هماهنگي و تأييد فرمانداري اتفاق مي‌افتد.

با توجه به اين شرايط خاص در ابوموسي، مهدي دريانورد ـ مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري هرمزگان - درباره‌ي چگونگي سفر گردشگران به ابوموسي، توضيح داد: كميته‌اي در اين اداره راه افتاده است كه تورها را سامان‌دهي مي‌كند و هر كسي تمايل دارد به ابوموسي سفر كند، بايد از اين طريق اقدام كند، چون بدون هماهنگي فرمانداري سفر به ابوموسي امكان ندارد.

شايد به‌خاطر همين شرايط است كه جزيره هنوز به مهمان زياد عادت ندارد و مفهوم گردشگري براي بوميان آن كمي ناآشناست.

امكانات اين جزيره هم با وجود داشتن يك اقامتگاه متعلق به فرمانداري ابوموسي با ظرفيتي بسيار محدود و پرواز يك فروند فوكر با ظرفيت ناچيز كمتر از 50 مسافر كه آن هم يك‌بار در روز رايگان مسير بندرعباس را طي مي‌كند و بيشتر حكم اتوبوس مردم بومي جزيره را براي رفت‌وآمد به سرزمين مادري دارد، كفاف مردم محل را نمي‌دهد، چه برسد به گردشگران. همين شرايط بس است كه بومي‌هاي قانع جزيره وقتي جمعي از خبرنگاران گردشگري را مي‌بينند، مي‌گويند: اينجا همه‌چيز خوب است و امكانات در حد نياز موجود است، فقط هواپيما كم داريم كه كفاف نيازمان را نمي‌دهد، مانده‌ايم اگر مسافر زياد شود، تكليف ما چه مي‌شود؟

البته سيدحسن موسوي ـ رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ هفته‌ي پيش از تعيين 30ميليارد ريال اعتبار براي ايجاد زيرساخت‌هاي گردشگري اين جزيره خبر داد؛ اما اي كاش ابوموسي براي گرفتن اين بودجه، تهيه‌ي يك طرح مطالعاتي اصولي و ايجاد زيرساخت‌هاي مناسب، به سرنوشت برخي مناطق نمونه‌ي گردشگري كشور كه فقط چند صباحي بر سر زبان‌ها افتادند و عمرشان به توسعه‌ي گردشگري نرسيد و گردشگران جهاني و ايراني آن به گردشگران محلي تبديل شدند، دچار نشود.

اما ابوموسي پيش از آن‌كه به زيرساخت گردشگري نياز داشته باشد، احتياج دارد مسؤولانش درباره‌ي گردشگري توجيه شوند و با توجه به موقعيت استراتژيكي و امنيتي جزيره، حريم‌هايي را كه امكان ورود گردشگران به آن‌ها وجود دارد، تعيين كنند تا در نيمه‌ي راه، از آمدن گردشگران پشيمان نشوند.

حتا پيش از آن‌كه انتهايي‌ترين جزيره‌ي ايران به سرنوشت ابيانه‌، ماسوله و ديگر مناطق گردشگري كشور دچار شود كه فرهنگ محلي و اجتماعي آن‌ها تحت تأثير ورود بدون كنترل گردشگران به‌صورت منفي متحول شده است و گاه مردم بومي آن مناطق به درجه‌ي انزجار از گردشگر رسيده‌اند، لازم است بومي‌هاي خون‌گرم اين جزيره آموزش داده و توجيه شوند تا مثل روستايي‌هاي جزيره‌ي قشم بدانند چطور مي‌شود زندگي اجتماعي و اقتصادي خود را با ورود گردشگران ارتقا دهند، بي‌آنكه نگران تغيير فرهنگ و رفتار خود و فرزندان‌شان باشند.

نگراني‌هاي ديگري كه اين روزها با گردشگري شدن جزيره‌ي ابوموسي ايجاد شده، تخريب محيط زيست اين جزيره‌ي دست‌نخورده است كه مهدي دريانورد در اين‌باره اطمينان مي‌دهد كه اصلا قصد ندارند با جذب سرمايه‌گذاران زياد، اين جزيره را مثل كيش كنند، پاساژ بسازند يا هر چيز ديگري كه شكل جزيره را تغيير دهد.

آن‌ها مي‌خواهند «گپ سبزو» (نام ايراني ابوموسي) جزيره‌اي اكوتوريستي شود، سفرهاي دريايي تفريحي در آن راه افتد، غواصي در آب‌هاي ساحلي آن انجام شود، تورهاي ماهيگيري و پرنده‌نگري برگزار شود و مسافران از ساحل سفيد و پاك آن و آفتاب دلچسب ابوموسي لذت ببرند كه البته به گفته‌ي مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري هرمزگان، همه‌ي اين كارها با همكاري و مشورت اداره كل طبيعت‌گردي كشور اتفاق خواهد افتاد.

سفر خبرنگاران به جزيره‌ي ابوموسي در ظهر يك روز كاري (چهارشنبه، 20 ارديبهشت‌ماه) پس از هماهنگي‌هاي وقت‌گير مسؤولان گردشگري با استانداري هرمزگان و فرمانداري جزيره، آن‌قدر كوتاه بود كه شايد درك روشني از زيبايي‌هاي ابوموسي نداشته باشيم، چون همه‌ي بازديد ما به يك بخش ساحلي از جزيره و بازاري كه در آن ساعت روز بسته بود، محدود شد؛ اما مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري هرمزگان ـ دريانورد ـ به خبرنگاران گفت كه مي‌خواست شرايط يك شب اقامت خبرنگاران گردشگري را در جزيره فراهم كند تا آن‌ها با طبيعت و مردم بومي ابوموسي ارتباط برقرار كنند؛ ولي زمان اين سفر كم‌تر از 40 دقيقه بود و سرعت بازديد‌ها آن‌قدر بالا بود كه «دريانورد» اين سفر را سريع‌ترين تور طبيعت‌گردي و هوايي هرمزگان دانست. مسؤولان حراست فرودگاه كوچك ابوموسي نيز از اين‌كه خبرنگاران به سرعت جزيره را ترك كردند بسيار متعجب شدند و گفتند: شما اصلا موفق شديد چيزي ببينيد؟ ابوموسي بسيار زيباست. پرندگاني دارد كه در جاي ديگري نمي‌توانيد ببينيد، ساحلي دارد كه هيچ جاي ديگري ندارد و هواي گرمش آن‌قدر مطبوع و دلچسب است كه دل‌تان نمي‌خواهد هواي ديگري به شما بخورد و آرامشي كه باورنكردني است...


کد مطلب: 4664

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcb.0baurhb0aiupr.html?4664

تيترآنلاين
  http://titronline.ir