تيترآنلاين - اقبال‌زاده: سانسور نویسندگان مطرح باعث اقبال آثار عامه‌پسند می‌شود - نسخه قابل چاپ

اقبال‌زاده: سانسور نویسندگان مطرح باعث اقبال آثار عامه‌پسند می‌شود

22 تير 1390 ساعت 9:01

اگر نویسندگان جدی ما به موضوعاتی چون عشق بپردازند، معمولاً با منع و سانسور و عدم اعطای مجوز مواجه خواهند شد


به گزارش تيترآنلاين، شهرام اقبال‌زاده، نویسنده و پژوهشگر ادبیات کودک و نوجوان در گفتگو با خبرنگار مهر، کتاب‌های عامه‌پسند را در ایران به طور معمول کتاب‌هایی دانست که برخورد انتقادی با انسان و جهان ندارند و به نیازهای روزمره و عواطف و غرایز انسان می‌پردازند.

وی عنوان کرد: عشق‌های آبکی و مشکلات روزمره از جمله موضوعاتی هستند که نویسندگان عامه‌پسند به آن می‌پردازند و در واقع، سطح خاصی از فرهنگ و ادبیات را شامل می‌شود که مخاطب خاص و نخبه ندارد.

این نویسنده و پژوهشگر با تاکید بر اینکه دلیل نوشته و خوانده شدن این طیف کتاب‌ها باید مورد بررسی و تحلیل جامعه‌شناسی ادبی قرار گیرد، اظهار داشت: نباید با تحقیر به این کتاب‌ها و خواننده‌هایشان نگاه کرد و باید بررسی شود این کتاب‌ها به چه نیازی پاسخ می‌دهند و چرا مخاطب دارند و اگر سطح خواننده‌ها پایین است، باید علت آن بررسی شود.

وی تصریح کرد: این کتاب‌ها در تیراژ بالا و چندین‌بار چاپ می‌شوند و نکته جالب این است که حتی اگر این کتاب‌ها به اقشار فرودست با تحقیر نگاه کنند، باز هم بیشترین خوانندگان آنها را همین قشر تشکیل می‌دهند!

اقبال‌زاده با اشاره به اینکه در زمان نوجوانی‌ خود دو کتاب از محمد مسعود با نام «تفریحات شب» و «در تلاش معاش» را که جزء کتاب‌های ممنوع بودند را مطالعه کرده است، گفت: این کتاب‌ها جزء عامه‌پسندهای گیرای زمان خود محسوب می‌شد. این دو کتاب برای من جذاب بود و در زمان دبستان علاقه‌ام را به خواندن افزایش داد.

این نویسنده ابراز کرد: افرادی که تحصیلات دانشگاهی ندارند یا بخشی از زنان خانه‌دار یا حتی برخی افرادی که تحصیلات آکادمیک دارند نیز برای رفع خستگی و پرکردن اوقات فراغت به این کتاب‌ها روی می‌آورند و به عبارتی عامه‌پسندها خلاء کتاب را برای این طیف پر می‌کنند.

وی افزود: اگر نویسندگان جدی ما به موضوعاتی چون عشق بپردازند، معمولاً با منع و سانسور و عدم اعطای مجوز مواجه خواهند شد، اما وقتی این مسائل از یک سطح معقول پایین می‌آید به راحتی مجوز می‌‌گیرد و این امر یکی از دلایل اقبال به این کتاب‌هاست. البته این استنباط نشود که نباید به کتاب عامه‌پسند مجوز داد؛ چرا که این کتاب‌ها پل گذار افراد به سمت خواندن داستان‌های جدی هستند.

اقبال‌زاده در پایان تصریح کرد: از سوی دیگر ممکن است تداوم در مطالعه کتاب‌های عامه‌پسند موجب ایستایی مخاطبان خود شود و از این رو مانند شمشیر دو لبه عمل می‌کند و باید طی کارهای پژوهشی به چرایی اقبال به این کتاب‌ها پرداخت. از سوی دیگر نقد ادبی باید به ارتقای جایگاه چنین نویسندگانی و بالا بردن سطح خواننده‌ها کمک کند.


کد مطلب: 2746

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdca.ynuk49n0i5k14.html?2746

تيترآنلاين
  http://titronline.ir